Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Regéc vára

Magyarország rejtett gyöngyszemei

2022. július 30. - Szentgáli Zsolt

Előző posztom után, most egy olyan várat mutatok be Nektek, amely valóban megfelel a közvélekedés által "vár" szóval leírt épületnek - hiszen kőböl épült!

Regéc a Zempléni-hegységben található, az Országo Kéktúra közvetlenül mellette halad el: felsétálhatunk Regéc, Mogyoróska és Háromhuta falvakból - és találunk a vár alatt több autóparkolót is. Regéc faluban Látogatóközpont is létesült.

az_oregtorony_ii.JPG

Mint a legtöbb hazai vár, ő is a tatárjárás után, a XIII. század második felében épült, magánúri birtokon. A helyét jól választották ki: 639 m magas sziklaplatón áll, szinte uralkodik a táj felett.

Legősibb része az Öregtorony, melyet fallal kerítettek el. A képen látható épület - melyben szép kiálllítást is megnézhettek - nem eredeti. Átépült már a különböző fóúri családok birtoklásának századaiban, később elpusztult - így a jelenlegi épület modernkori helyreállítás (a 2010-es évekből).

Biztosan mindenki kitalálja, mire szolgálhatott a falból kiugró kis ablakos "szobácska" eredetileg. :)

a_kozepso_var_es_az_oregtorony.JPG

Ezt a képet az Örögtoronyról és a középső várról a déli "Alsóvárból" készítettem. Csodás kilátópont, de az újjáépítés ideáig még nem jutott el.

a_kozepso_var_az_oregtoronybol.JPG

Ez a kép az előzőnek mintegy az "inverze": az Öregtoronyból fotóztam. Jól látszik az Alsóvár romos állapota, a már feltárt részek és a váron belüli szintkülönbségek.

a_reneszansz_palota_iii.JPG

A vár fénykora a XVII. század volt. Több más család után a Rákócziak szerezték meg (I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hatalmas birtokgyarapító volt) A koraújkor századaiban épült az itt látható reneszánsz palotaszárny. Ez is elpusztult, feltárások után 2021-ben épült újjá! Különös fontosságát az adja a magyar történelemben, hogy az 1676-ban, a közeli Borsiban született II. Rákóczi Ferenc itt töltötte gyermekéveit édesanyjával Zrínyi Ilonával.

a_var_a_rakocziak_koraban.JPG

Ez a rekonstrukciós rajz a várat a fénykorában mutatja. Balra az Öregtorony, középpen a palota, jobbra az Alsóvár. Az Öregtornyot ÉK-ről épített rondella is védte, ágyúállásokkal.

a_kozepso_var.JPG

Nagyjából így néz ki a középső vár - az újjáépítés jelnelgi fázisában.

A fő pusztítást itt is elsősorban a Habsburg-hadak okozták a Thököly-felkelés után (Thököly Imre volt Zrínyi Ilona második férje és így II. Rákóczi Ferenc nevelőapja). A későbbi századokban a köveit szinte széthordták, így 0990 után indult meg a feltásár és az újjáépítés.

dscn5237.JPG

A vár a szép Mogyoróska faluhoz esik a legközelebb - rövid séta mindössze a feljutás!

Javaslom, menjetel el Zemplénbe - és ha ott járták, Regécet semmiképpen se hagyjátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1017893957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.30. 18:41:07

Meseszép!
A várrombolás a hapszbúhok műve szintén.
Amúgy a várrombolás nem a szabadságharc miatt indult el, hanem épp fordítva, az 1702-es királyi rendelet okán elkezdett robbantás és rombolás lett az egyik oka a szabadságharcnak.
Ez azért fontos, mert neméppen ezt tanítják...

(Elgépelések: már csak hírmondó maradt)
:-)

fkv.116 2022.07.31. 14:05:09

"0990 után indult meg a feltásár és az újjáépítés"

Akkor az államalapításra már végeztek is vele, nem igaz? :)

gigabursch 2022.07.31. 18:43:19

@fkv.116:
Láttad volna a korábbi bejegyzéseket.
Némelyik annyira szórakoztató volt...

Direkt nem álltam le szételemezni, majd megtalálja a szerző. Ettől sokkal érdekesebb a cikkek tartalma ...

Szentgáli Zsolt 2022.08.05. 08:31:31

@gigabursch: 1702-ben valóban sok várat romboltak - de pont Regécet már hamarabb (az 1680-as években).

Szentgáli Zsolt 2022.08.05. 08:32:35

@fkv.116: Persze, Mátyás király már itt várta a Duna bejegesedését :)
süti beállítások módosítása