Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Az SZDSZ-plakátok két évtizede

2024. február 14. - Szentgáli Zsolt

A Szabad Demokratát Szövetsége 1988-ban alakult és 2010-ben még indított jelölteket a választásokon.

A magát liberálisként definiáló párt másfél évtizedig a hazai közélet fontos szereplője volt: többször kerültek kormányra és adtak minisztereket.

A következőkben választási plakátjaikból nyújtok át kronologikus válogatást.

1990

tudjuk_merjuk_tesszuk_1.jpg

A rendszerváltás egyik ikonikus plakátja. "Minimál" grafika, egyszerű nyomdai kivitelezés. Fent a jelkép (a nemzeti színű madár), alatta pedig három erős szó, nagy betűkkel.

06.jpg

A jobboldali plakáton már feltűnik a kék, mint a pár meghatározó színe. A politikában divat jeles történelmi alakok idézeteit felhasználni. Érdekes, hogy Berzsenyi Dániel a költészetben inkább konzervatívként lett elkönyvelve.

Látszik, hogy a párt valóban a szabadság fogalma köré csoportosította mondanivalóját. Azért a nemzeti háromszín is megjelenik mindkétszer.

szdsz_harom_vezetoje_1.jpg

A párt klasszikus, háromszavas szlogenjéhez neveket is párosítottak: három szó - három név. A szín kék, a reménykedő értelmiségiek mosolyognak.

1994

szdsz_peto.jpg

Az 1990-es plakát egyik kulcsfigurája volt Pető Iván, a párt akkori egyik vezetője. Itt még az inge is kék...

Ez is klasszikus formátum: egyik oldalon a helyi (amúgy országosan ismert) jelölt, a másikon (kisebb méretben, fekete fehérben) pedig a miniszterelnök-jelölt. Még szlogenszerűen felsorolt program-szerűség is jutott a lapra: szociális és "érzelmi jellegű"' ígéretek egymás mellett. 

kuncze_gabor_1.jpg

1994-re a párt új "kirakat-arca" Kuncze Gábor lett, a "bajszos, vidéki ember", némi humorral megspékelve. Konkrét ígéretek itt nincsenek - gyermek van. Egyfajta jóságos apa-nagybácsi-Mikulás-figura a főszereplő.

szdsz_balint_gazda_1.jpg

Újabb klasszikus koncepció: híres emberrel összekötni jelöltünket. A nemzet Bálint gazdáját, a kiváló kertészmérnököt mindenki ismerte a '80-as évek óta, a TV Ablak című péntek délutáni műsorából.

1998

szdsz_4.jpg 

Négy év kormányzás után - Horn Gyulával koalícióban, a Bokros-csomag reálbér-zuhanása után - nem volt olyan könnyű kampányolni. A szlogen ezért is kettős: "Még nem jött el a Kánaán, de jófelé haladunk, szeretnénk a hatalomban maradni."

Egyre erősebb a kék szín használata. Az arcok még mindig ugyanazok, a helyi jelölt pedig egy keresztény lelkipásztor.

2002

Ellenzékben sokkal könnyeb kampányolni. A 2002-es plakátok főleg a kormány hibáira / árnyoldalaira hívták fel a figyelmet.

fx3.jpg

A plakáton a klasszikus képi formátum ("ne szólj, ne láss és ne  beszélj") kombinálódik a naranccsal - a Fidesz jelképével. Alul az átlagemberek mosolyognak.

szdsz_foci_1.jpg

Egy kép - amihez nem kell sok magyarázat. A javaslat: foci helyett inkább egészségügyre költsük a közpénzt.

szdsz_5.jpg

Ez már szinte erős: a politikai ellenfél (a regnáló miniszterelnök) megszólítása tegezve, a keresztnevén. nagy betűk, domináló kék szín.

szdsz_kuncze_2_1.jpg

Hogyan lehet egy - a politikai ellenfélről készült - fotót felhasználni a kampányban. A mondanivalót a két beállítás hasonlósága és különbsége próbálja elmondani.

szdsz_kuncze_1.jpg

A párt egyik fő programpontja - ezúttal erőteljes képi humorba ágyazva. A párt fő arca mosolyog - és kézben tartja a fő üzenetet.

2365892a_1.jpg

Egy kevéssé ismert plakát - érdekes mondanivalóval. A képen látható másik személy Csurka István, a MIÉP elnöke. A MIÉP 1998 és 2002 között parlamenti párt volt: elvben ellenzéki, de gyakran a kormánnyal együttműködő. Erre utal szerepeltetése - narancssárgában...

 2006

Négy év kormányzás után kellett megint elállni a kampány-ötletekkel.

4d62dcdf771641658e3c1c03f7945a18.jpg

Egy ikonikussá vált kép: a mosolygó kisfiú mellé nem is kellenek politikus-arcok. A kék színt most a sárga dobja  fel kicsit.  

szdsz_2_1.jpg

Azért lehet, hogy "Kovás Pisti" önmagában kevés lesz - így kitették mellé a "jóságos apa-nagyapa-Mikulás" "politikus bácsit" is.

szdsz_6.jpg

Itt feltehetően már az első forduló utám járunk: "Kovás Pisti" már nem csak mosolyog, hanem kifejezetten örül.

2365892b.jpg

Kiderült, hogy lehet SZDSZ-plakátot készíteni kisfiú nélkül is. A liberális kifejezés a hangsúlyos.

2010

Ebben az évben már csak nagyon-nagyon elvétve lehetett SZDSZ-plakátokkal találkozni. A párt "leamortizálódott", gyakorlatilag meg is szűnt. Pár "utolsó mohikán" akadt még.

2010.jpg

Megfáradt, szomorú értelmiségi arc. A grafika klasszikusan felismerhető: kék mezőben a három madár. Nincs már szó adóról, kórházról stb: Egy szép bíztatás - amiben talán a képen látható férfiú sem hitt már: "Itt a tavasz."  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418325805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása