Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A hun-magyar azonosság, mint ideológiai konstrukció

Kézai Simon évszázadokon át tartó hatása

2022. szeptember 03. - Szentgáli Zsolt

A hunokról valójában nagyon keveset tudunk. Nomád nép volt, akik Belső-Ázsiából származnak. A tudomány felvetette, hogy talán azonosak lennének a kínai forrásokban zsuan-zsuan néven emlegetett etnikummal - de ez az azonosítás egyetlen (egyébként magyar tudós által!) Belső-Ázsiában megtalált feliraton alapul, így nem bizonyított.

nepvandorlas_375.jpg

A késő-római forrásokból tudjuk, hogy 375 táján lépték át Ázsia és Európa földrajzi határát (az Uraltól délre).

A kelet-európai síkságon ekkor főleg germán népek éltek: a rájuk zúduló nomád támadás hatására a keletebbre élők (keleti gótok, gepidák) hun alattvalók lettek, mások (elsősorban a nyugati gótok) a Római Birodalomba költöztek be.

Az ún. "Hun Birodalom" tipikus nomád képződmény volt: rendkívül változékony, sok népet magából foglaló - és erősen germán jellegű. A nomád birodalmak nevüket vezető rétegükről / etnikumukról kapják.

hunok_sarga.jpg

Az V. század első évtizedében birodalmuk központját a Kárpát-medencébe helyezték át. Ekkortájt szűnt meg a római fennhatóság a Dunántúlon (az egykori Pannoniában), de feltételezhetjük a helyi lakosság egy része helyben maradhatott.

hunok_karpat-medence.png

A hunok hozták magukkal számos alávetett népüket (akik a seregben szolgáltak, földet műveltek stb.): így kerültek pl. keleti gótok a Dunántúlra és gepidák a Tiszántúlra és Erdélybe.

attila_hadjaratai.png

A hun birodalom legismertebb uralkodója Attila (Etele) volt, aki a 440-es évek elejét, testvérét Budát (Bleda) megölve jutott trónra.

Több híres, római források által viszonylag jól dokumentált hadjárat is fűződik nevéhez.

447-ben Konstantinápolyt támadta (a nomád birodalmak fő célja mindig is a zsákmányszerzés, hadisarc kicsikarása, adószedés volt).

451-ben Galliára támadt: ekkor következett be a híres catalaunumi csata itt formálisan a "hun" és a "római" seregek ütköztek meg, ám valójában mindkettőben főleg alávetett / szövetséges germán népek harcoltak egymás ellen.

452-ben  a hunok Itáliára törtek: ekkor zajlott le Attila és Leó pápa híres találkozása.

453-ban Attila meghalt - a nászéjszakáján kapott agyvérzést, ami összefügghetett az alkohol nem éppen mértékletes fogyasztásával is...

476.png

453- után a hunok visszahúzódtak a keleti sztyeppére - ahol hamar feloldódtak a "népek olvasztótégelyében". A Kárpát-medence a hun uralom alól felszabadult germán népekre maradt (keleti gótok, később longobárdok, illetve gepidák); a kelet-európai lombos erdők övezetében ekkor már szláv törzsek éltek, a sztyeppe pedig maradt a népek országútja - elsősorban török jellegű nomád népekkel.

Mivel a hunok Kárpát-medencei tartózkodása legfeljebb 50 év lehetett, ezért elképesztően kevés régészeti lelet maradt utána - és ezek etnikaii azonosításai is meglehetősen kérdőjeles. 

A hunokról alig tudunk valamit...

Sok évszázaddal később (1282-85 között) egy Kézai Simon nevű értelmiségi - IV. (Kun) László magyar király udvari papja gesztát írt a magyar történelemről.

kezirat.jpg

Az ország legfőbb problémája akkor az volt, hogy a kőváraikra és magánhadseregeikre támaszkodó arisztokraták (a formálódó tartományurak) dacoltak a királyi hatalommal és kaotikus, belháborús állapotokat teremtettek. Az ország békére vágyó, bölcs püspökei a korai rendiség meghonosításában látták a megoldást: keresték azokat a társadalmi rétegeket, akikkel összefogva újra meg lehet erősíteni a királyi hatalmat. Ebbe a - tartományúr-ellenes - összefogásba kísérelték meg bevonni az ekkor formálódó köznemességet: az egykori vitézek, királyi szerviensek utódait. Nekik írt ideológiát Kézai Simon, amikor azt állította, hogy az összes nemes ( a tartományuraktól a legkisebb birtokosokig) egyfajta közösséget, communitast alkot, akik a királlyal együtt vezetik az országot!

Ehhez keresett történelmi indoklást: ekkor dolgozta ki a hun-magyar azonosság elméletét, mely szerint a magyar nemesek a hun harcosok utódai - ezért van joguk az ország vezetésére. Kézai, mint művelt klerikus ezt az ötletet vélhetően korabeli nyugati írásokból merítette. A nyugati népek nem igazán tudták megkülönböztetni az időnként felbukkanó nomád hullámokat, ezért találunk (pl. német apátoknál), olyan kifejezéseket, mint pl. "hunok, azaz avarok, azaz magyarok".

Ráadásul ekkortájt divat volt az európai népeknél a dicső ősök keresése (pl. némely angol történetíró azt híresztelte, hogy ők a trójaiktól származnak :)).

A kérdés az, hogy a magyar népnek volt-e valamiféle saját hun hagyománya? A kérdés - írott források hiányában - nem eldönthető. Egyes történészek felvetették, hogy talán valamelyik, a Volga mentén (Magna Hungariaban) csatlakozott magyar népelem hozhatott magával ilyet (a VII-VIII. század környékén). Ha így is van, a hagyomány semmiképpen sem jelent bármiféle "etnikai rokonságot" -a hunok és a magyar felbukkanása közt több évszázados szakadék van.

Felmerülhet még az Árpád-ház esetleg Attila-hagyománya (ilyesmire utalhat Anonymus (P. mester) 1210 környékén a honfoglalás regényes elmesélésében. Nos: Attila híre évszázadoki fennmaradt (nyugaton éppúgy, mint a sztyeppén), ezért az egyes nomád uralkodói nemzetségek szívesen kötötték magukat hozzá...

Amikor a XVIII-XIX. században a bontakozó magyar nyelvtudomány bebizonyította anyanyelvünk uráli (finnugor) rokonságát, akkor a magyar nemességnek ez azért nem tetszett, mert önnön kiváltságait a Kézai ideológiai fejtegetéseiből vezette le... Mivel a XIX-XX. századi magyar nacionalizmus a nemesi ideológia folyományaként született,így került bele a hun-magyar azonosítás képzete.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8217922961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.04. 12:57:15

Nem feltétlenül Kézaival van a gond.
Sőt!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.16. 06:29:23

2022-ben előadni sokadjára a finnugrista vádaskodást Kézai ellen kissé anakronisztikus. A spekuláció gyenge pontja rögtön kiviláglik, ha belegondolunk abba, hogy amint Kézai mestert itt megvádolják politikai manipulációval, ugyanezzel magát a vádat is meg lehet vádolni, miszerint egy hungarofób, a magyarság eredetét sunyi módon bizonyítékok nélkül támadói elméletről van szó.
Mert amúgy kissé erős, hogy a királynak készült hivatalos, államilag elismert eredettörténetet valaki bizonyítékok nélkül hamissággal megvádoljon. Hogy még érthetőbb legyen, az elmélet kiagyalója megkérdőjelezi a magyar király szavahihetőségét, miközben a sajátját nem igazolja semmivel.
Az archeogenetikai eredmények fényében kifejezetten tudománytalan az állítás. Legalábbis addig, amíg azt egy nemzetközi tudományos folyóiratban meg nem cáfolják.

Szentgáli Zsolt 2022.09.17. 18:00:39

@megamovieboy: Nos: "finnugrista vádaskodás": a teljes magyar nyelvtudomány egyöntetűen állítja, hogy a magyar nyelv uráli alapozású (nyelvtani szerkezet, alapszavak).
Az hogy valami a középkorban a "királynak készült" az nem tudományos érv egy középkori könyv valóságtartalma mellett. A középkori angol királyoknak írt könyvek némelyike őket a trójaikatól származtatja: akkor az is igaz lenne???
Anonymus pl. kifejezetten mesét írt a honfoglalásról, nevek tömegét találta ki (pl. Mén-Marót) - mert 300 évvel az események után fogalma sem volt a honfoglalásról...
Javaslom hallgasd meg pl. Sándor Klára szegedi egyetemi tudós előadásait!:

www.youtube.com/watch?v=gwHy-q7cWr0

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.17. 22:06:16

@Szentgáli Zsolt: Ez ügyes, hogy egy hírhedt finnugristát ajánlasz, aki szórul szóra azt mondja amit írtál, mivel nyilván tőle vetted.
A finnugor nyelvi egyezés nem igazol uráli eredet. Főleg, hogy azóta kiderült, hogy az ugorok még a bronzkorban szakadt el a magyaroktól és kerültek az Urálba.
A másik fele meg az lenne, ha állítja valaki, hogy a magyarok nem a hunoktól származnak, akkor illene bizonyítania is azt.

Szentgáli Zsolt 2022.09.18. 11:33:49

@megamovieboy: Egy egyetemi tanárt - akinek ismeretanyag nyilván felülmúlja a Tiéd és az enyém együttvéve úgy hívni, hogy "hírhedt finnugrista" - nos ez felér egy gyalázkodással (de nem érv!).
A nagyobb nyelvcsalád az uráli, ennek rész-halmaza a finnugor.
Az európai tudomány alapja, hogy az állításokat kell igazolni (mint ahogy a bíróságon a bűnösséget kell igazolni és nem az ártatlanságot). Tehát azt kellene igazolni, hogy a "magyarok és a hunok rokonok", de hitelt érdemlő, tudományos bizonyítást erről mg nem olvastam. Egy XIII. százai udvari pap krónikája nem tudományos bizonyíték.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.09.18. 14:44:38

@Szentgáli Zsolt: Tehát még ott tartunk, hogy nincsen bizonyítva, hogy nem a hunoktól származunk, de az sincsen igazolva, hogy az Urálból származunk. A finnugristákkal az a problémám, hogy minimum az elmúlt 10-15 évben már tarthatatlan volt a nézetük, ennek ellenére nem álltak elő azzal, hogy bocs, mégsem úgy van, hanem a követőiken keresztül tolták tovább a hamis igét.
Annyi hun, magyar sírt tártak fel a sztyeppén, amiből kirajzolódik a vándorlás, a kultúra mozgása. Az, hogy Neparáczki genetikailag bizonyította ezeket, azzal csak igazolta azt, amit a temetkezési módok, a leletek és a csontok eddig is megmutattak.
Ezt érdemes megnézni, mert ezzel kezdődött a balhé. Persze megcáfolni nem tudták és azóta már nemzetközi folyóiratban is leközölték. doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/3794/

Szentgáli Zsolt 2022.09.18. 18:07:40

@megamovieboy: Na akkor kezdjük:
"A finnugristákkal az a problémám, hogy minimum az elmúlt 10-15 évben már tarthatatlan volt a nézetük". Az ÖSSZES magyar egyetem ÖSSZES nyelvészeti tanszéke egybehangzóan állítja, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvek családjába tartozik. Nincsenek "finnugristák"! Sudár Balázs neves turkológus és történész (és hagyományőrző) minden előadásában elmondja: a magyar finnugor nyelv.
A cikkemben nem is esett szó arról, hogy a magyar nép honnan származik. Az "uráli" egy tágabb NYELVCSALÁD TUDOMÁNYOS ELNEVEZÉSE. (Persze a magyarság eredetének vélhetően kell valami közének lennie az Urál-hegységhez, de erről nem is írtam).
A genetika soha nem igazol etnikumot vagy nyelvet. Igazolt hun leletünk alig van a sztyeppén, a hun birodalom etnikailag sokszínű volt. Roppant mód örülnék, ha valaki TUDOMÁNYOS TÉNYEKKEL bármit kimutatni arról, hogy mi lehetett a hunokkal 453 után (miután kelet felé elhagyták a Kárpát-medencét)? Türk Attiláék pl. határozottan állítják, hogy a honfoglaló magyarsághoz köthető leletanyag 830/840 előtt a Volgától keletre lelhető fel.
süti beállítások módosítása