Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A honfoglaló magyarok fegyverzete

A harcos középréteg ilyen fegyverekkel vívhatta meg a pozsonyi csatát

2022. február 05. - Szentgáli Zsolt

A honfoglaláskori magyar fegyverzet

Az alábbi grafikán egy honfoglaláskori magyar harcos látható – régészeti leletek és írott források alapján. Legfőbb fegyverei a visszacsapó íj és a szablya voltak.

 honfoglalo_harcos_2.jpg

A visszacsapó íj nagy szakértelemmel, természetes anyagokból, fáradságos munkával készült. Nagy erő, ügyesség kellett a használatához, melyet a harcosok hosszú évek gyakorlásával sajátítottak el. nagy erővel csapódott be, súlyos sérülést okozva.

visszacasapo_ij_1.png

 visszacasapo_ij_3.jpg

A szablya pengéje természetesen acélból készült, hajlított íve különösen alkalmassá tette a lóhátról történő vágásra. Díszítettsége (akár ezüsttel is) jelezte tulajdonosának rangját, vagyonát.

sazblya.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2017197716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2022.02.06. 21:29:30

hát ez egy elég nagy nulla..

Szentgáli Zsolt 2022.02.06. 22:07:22

Kedves Kommentelő! Tsiztelt Olvasóim!
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy most indult blogom első nagyobb szabású bejegyzése az a hosszabb szöveg, melyben pontokba szedve gyűjtök össze ellentmondásokat a kb. 1 évvel ezelőtti "pozsonyi csata" c. 3D videóról. Az azóta írt rövidebb bejegyzéseim csaupán kis színesebb kiegészítések, adalékok.

bordon 2022.02.06. 23:19:08

Ez valóban nem sok.
Nekem azt mondta valaki hozzáértő, hogy akkoriban a szablya a legmagasabb rangúak kiváltsága volt. Sok acél kellett hozzá, nehéz volt akkori technológiával erősre, de nem törékenyre gyártani egy ilyen hosszú pengét.
Ezért a nagy tömeg fegyvere a fokos volt. Valami hosszabb nyélen egy is harci bárdocska feje. Sokkal kevesebb drága acél anyag kellett hozzá.

Millerdraft 2022.02.07. 06:08:32

Ebben a témában sokkal több van, amit ide írtál az kb egy általános iskolai tankönyv két bekezdése. Ez kurva kevés.

Szentgáli Zsolt 2022.02.07. 08:18:10

@Killary Fucking Clingon: Kedves Kommentelő! Hadd hívjam fel figyelmedet a "Killary Fucking" kommentjére írt válaszomra: a fő poszt a 3D film részletes kritikája.

Szentgáli Zsolt 2022.02.07. 08:18:51

@Millerdraft: Kedves Kommentelő! Hadd hívjam fel figyelmedet a "Killary Fucking" kommentjére írt válaszomra: a fő poszt a 3D film részletes kritikája.

Szentgáli Zsolt 2022.02.07. 08:19:53

@Killary Fucking Clingon: Bocsánat, véletlenül Neked címeztem a Millerdraft-nak írt válaszom!

Motorogre 2022.02.07. 08:56:35

Minden kezidet nehéz, de el kell kezdeni valahogy. Az íjjal kapcsolatban utána nézhetnél és kölzrreadhatnád amit találsz, pl. a lőtávról.
Más: akkkor a magyarok ipari innovátorok voltak - igaz hogy az íj elkészítése komplex munka volt és egy évig is tartott, de a technológia messze jobb volt mint más európai ijakét. A magyart fel lehetett húrozni és akár 6 órán át feszes-pontos maradt, a többi fél óra múlva már meglazult. Tehát a magyar érdek a hosszú (> 0,5 ó) csata volt.
A XIII. században jött a következő technogiai újjítás. a LongBow : jó kőrisfából homogén íj, nagy tömegben olcsón gyártható (lásd 100 éves háború) , nagyméretű, csak gyalog használható.
És ha nyirkos volt az idő - az íjjászok becsomagolták és nem harcoltak. Stb.
Sok sikert.

Bandibacsi34 2022.02.07. 12:31:42

A lovasijaszok mellett voltak pancelosok is!! Persze az az elit! Sodronyvertek pedig keszultek minden alkalommal. @Motorogre:
Kimutattak, hogy nem a Longbow volt a csodafegyver, hanem a lovagok ele elhelyezett akadalyok pl karók erdeje. Crecynel peldaul sajat magukat preseltek ossze a nehezlovasok mert rossz helyen tamadtak(egy V alaku tolcserben).
@bordon: Ez a vikingeknel is igy volt! A kard nagyon draga volt, ezert harci szekercet hasznaltak. A fokosbalta vagy fokoscsakany a pancelok ellen volt jo fegyver elsosorban, azokat tudta betortni, de inkabb gyalogos kozelharcban volt jo. Lasd Hidan Csaba youtu.be/ok-dexQxfLw 1:10 - től.

Arcade Macho 2022.02.07. 12:48:22

@Motorogre: a
EGY ELFELEDETT DIADAL
A 907. ÉVI POZSONYI CSATA
cimu muben azt is irtak, hogy sunyi modon azok a nepek akik nem lovagolgattak a csata heveben hanem ott vartak az ellenseget allva, azoknak nehezebb nyilvesszo volt kiadva, azert hogy amikor azt bekapja az ellenseg az megtorpantsa

mondjuk nem ebben a muben irtak, hanem mashol reszleteztek illetoleg ebben a muben is erintolegesen sugallva van az, hogy ezek az alldogalo csapatok valoszinuleg az akkori szolganepunk volt azaz a szlavok...
ok amugy erosebbek is lehettek, hiaba na mar akkor multikulti volt... kiadtak a nagy barmoknak a nagyobb sulyu nyilvesszot es azt is hogy kozelharcban apritsak az ellent

Arcade Macho 2022.02.07. 12:50:43

@Bandibacsi34: "Kimutattak, hogy nem a Longbow volt a csodafegyver, hanem a lovagok ele elhelyezett akadalyok pl karók erdeje."

ez a taktikai leiras lehet hogy megfelelo
a longbow mint olyan startegiai jelentosege abban rejlett hogy az angol parasztok is tudtak hasznalni, ki volt adva nekik, hogy hetvegente nyilleckere kotelezo eljarni

horrorpornó bábszínház 2022.02.07. 13:26:33

Ezt kár volt kitenni.
Ez lófasz, nem blogbejegyzés.

Mellesleg mi készült 1100 évvel ezelőtt NEM természetes anyagokból?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2022.02.07. 13:49:18

alaposabb forraskutatas kell egy cikkhez, ez kb. a nulla. a.kepen lathato rekonstrukcio Laszlo Gyula.legnagyobb baklovese, ami mongol oltozetet abrazol, magyarhoz nulla köze van.
az ij, osszetett, merevszarvu, visszacsapo íj. használtak meg dárdát, fokost, buzoganyt, szablyat, ketfele kést hordtak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.02.07. 13:50:06

Árpádsávos fotel híján
Örs vezér ült saját íján.
:)

Arcade Macho 2022.02.07. 14:15:38

@horrorpornó bábszínház: na hat ez igy van

amugy az akkori ijakat ugy tudtak mostanaban rekonstrualni, felmerni mire voltak kepesek, hogy a mai korban (akar 50 evvel ezelott is !) par csipetcsapat ujracsinalta az akkori ijakat az akkori eszkozokkel / anyagokkal

David Carradine 2022.02.07. 16:12:21

Az a szablya az első képen nagyon nem jól van megrajzolva. Én azt a képet nagyon nem tettem volna oda, mert egy amatőr firkálmány. Nem hogy művészi értéket nem hordoz (vö.: László Gyula hasonló témában készített grafikái), hanem még alapvetően hibás is. A fotó utóbb már helyesbíti (mert hát az tényleg szablya, régészeti lelet, tárgyi eszköz, hatékonyan használták is). A szablya egy egykezes, egy élű (másik oldalán hegyétől 10-15 centiméterig ALKALMANKÉNT fokélre fent) ívelt (Hajlított pengéjű) vágóeszköz. Nem kard.
Az íve miatt alapvetően hosszanti, nagy felületű vágott sebet eredményez elég nagy vérveszteséggel. Vértezet nélküli, kevésbé páncélozott ellenséggel szemben nagyon hatékony volt.
Az ősmagyar szablyáknál megfigyelhető, hogy a markolat a penge hajlásával ellentétes irányban görbül. Egy ilyen elnagyolt S alakot kiadva. Így a harcos jó fogást talált rajta, "belekapaszkodott" a vágó mozdulatba, rá tudott húzni a vágásra. A középkori szablyáknál (végvári harcok, török idők, XVI-XVII. század) ezt már elhagyták, a markolat rendszerint egyenes. Ebben a korban azért már jobban páncélozott ellenséggel nézett szembe a katona, és a szablya funkciója a hosszanti vágás mellett nagyon nagy mértékben a súlytás (merőleges szögben becsapódó találat az éllel) is lett. Lehet, hogy nem vágja át a páncélt, láncinget. De például csontot tör. Törött kulcscsonttal nem lehet felemelni a fegyverforgató kart. Ott meg a penge meghosszabbítását követő egyenes markolat biztosítja a legjobb fogást. A kor szablyái ennek megfelelően vastagabb pengével ellátott, súlyosabb fegyverek lettek, nem úgy, mint amit itt a képen láttunk.
Olyan viszont nem volt, hogy a markolat a penge görbülési irányával egyezőleg hajlik. Teljesen fizika ellenes, és nagyon nem hatékony ilyen fegyverrel harcolni. Baromi rossz az a rajz. Tisztelettel.

David Carradine 2022.02.07. 16:57:15

A tartalomról nem beszélve.
Jogos kritikákat kaptál, kár firtatni. Általános iskolában ötödikeseknek hússzor részletesebben tanítom a középkori hadviselést. Hozzáértőbben. OK. Szép próbálkozás! Érdeklődsz a téma iránt, dícséretes, stb.
Ez nem Téged minősít!
Két sportoló nő cicivillantása (ha már a férfiak nem szexualizálhatják a nőket, mert az fujj, lassan már udvarolni sem lehet, ha egy nőre azt mondom, hogy szép /ami adott esetben tény/, akkor én szexuális ragadozó vagyok. Majd megteszik a nők maguk a szexualizálást, mert erre most már kizárólagos felhatalmazásuk van.
Joguk van rá, és ne azért csodálljam, hogy sportolóként milyen emberfölötti teljesítményt tesz le az asztalra, hihetelen sok munkával, kitartással, akaraterővel, hanem azért, hogy mekkora a didije, és bugyi nélkül villant otthon vagy a jól megérdemelt nyaralása során, és ezt fotón közzé teszi), egy sportoló férfi asszonyverése, egy akármilyen "szupersztár" drogos-részeg tombolása, paparazziverése, zsidó-ellenes kirohanása (színész, énekes, akármi, mindegy, csak ismer t ember legyen) között ez pont elfér az Indexen. Ezek a hírek. De kb. annyi a hírértéke a Te írásodnak is.
Én azt nem értem (és szerintem sokan mások sem, akik kritizáltak, és ők nem Téged akartak bántani, hidd el), hogy ebből a szösszenetből hogyan lett Index címlapos cikk? (A bátyám mondja /írja/ mindig: "Az Index az internetes portál, ami a hisztéria szerint két éve már nem is létezik, mert a FIDESZ felfalta. Sajtószabadságtalanság, diktatúra.") Majd Poirot vagy Columbo megoldja.

Szentgáli Zsolt 2022.02.07. 19:03:45

@David Carradine: Tisztelét Hozzászóló! Köszönöm írásod!
Csak azt szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy pontosan tudom - hiszen hivatásból foglalkozom történelemmel - hogy pár kép és a rövid szöveg természetesen nem kimerítő kifejtése a X. századi magyar harcászatnak -s fegyverzetnek. Mert nem is ez volt a cél.
Lényegi mondanivalóm az első posztban található: (a pozsonyi csatás 3D film kritikája) az alaposan megfontolt, átrágott, szakmai írás. Utána "kis színesként" tettem fel képeket, mintegy illusztrációként, hátha valakinek örömet okozok vele.

gigabursch 2022.02.07. 19:05:29

Ez elég hurka....
Na mindegy, ne ismételgesd magad ...

David Carradine 2022.02.08. 15:34:01

@Szentgáli Zsolt. Előző cikked nem láttam, de el fogom olvasni. Sosem kritizálnék olyat, amit nem olvastam, láttam, elemeztem. Az a számítógépes grafikával megoldott rajzfilm böki a csőröm nekem is, nem itt tart azért a magyar történettudomány, régészet, hadtörténet, hogy teljesen környezetidegen harcos karaktereket használunk egy csata modellezésére, csak azért, mert azt valamikor valakik egy számítógépes játékban már megoldották. (Csak jeleneteket néztem belőle, de nem volt meggyőző.)
Történészként végeztem egyetemet, középkor-lovagi hadviselés specializációval. A legtöbb középkori hideg támadó és védőfegyvert kipróbáltam, viseltem már életem során, tudom ezeket használni. Iskolában tanítok, fő tantárgyam a történelem.
A közzétett cikkedben a nagy tévedés a szablya pengéjének hajlási iránya azon a gagyi rajzon. Azt nem lehet kimagyarázni. Ennek fel kellet volna tűnni, mielőtt a cikkhez csatolod.
Vannak más vágófegyverek, ahol a penge hajlási iránya megegyezik a markolat hajlási irányával, és végül egy "C" alakot formál. De az is befele "C". Ilyen például a kukri vagy (nem minden esteben) a jatagán, vagy az ókori görög korinthoszi stílusú kard. Ezek jellemzően rövidebb fegyverek. Célja inkább a darabolás. Nem véletlenül olyan inkább, mint egy húsvágó bárd.
A szablya meg pont nem ilyen (70-80 cm pengehossz, egy karcsú, nagyon gyors, nagyon elegáns fegyver). Ilyet nem szabad véteni.
Kicsit több körültekintés egy cikk írásba adása előtt nem árt. Üdvözlettel.

Szentgáli Zsolt 2022.02.08. 16:29:53

@David Carradine: Köszönöm a részletes választ!
A rajzolt szablyát illetően teljesen igazad van 8a lefotózott szablya viszont hiteles).
Jómagam is történelmet tanítok, a középkor nem szakterületem, de a 3 D-film szakmaiatlan szövege annyira felháborított (a kép világával nem foglalkoztam különösképp), hogy fontosnak tartottam megtenni szakmai észrevételeim. Itt a blogon olvasható és meg is hallgatható.
Üdvözlettel.

fkv.118 2022.02.13. 21:18:28

@Motorogre: A longbow annyira nem 13. századi, hogy az 5000 éves osztrák állampolgár, Ötzi mellett is feküdt egy:

en.wikipedia.org/wiki/Longbow

Az angolok meg a walesi keltáktól vették át. És nem volt csodafegyver, pláne nem jobb a visszacsapó íjnál. Igaz, rosszabb se. Mindkettőhöz kb. ugyanakkora erő kellett felhúzni (50 font már a jobbik fajta), persze ezek egyike se ISO szabvány szerint készült, szóval 20 és 70 font között is találni mindkettőből. Mindkettő a tárolt erő (amit felhúzással "táraz" be az ember) növelésére szolgált, a longbow egyszerűen csak a "csináljunk mégnagyobbat" elv alapján, míg a visszacsapó az erősebb anyaggal újított. Ez se magyar találmány, hanem perzsa, és onnan terjedt szét minden pusztai lovasnép között (szkíták, hunok, mongolok, magyarok, stb).

Különbség még a felhúzás, azaz az angolok nem húzzák az íjat, hanem kitolják (hajlítják: bending the bow), a nyílvesszőt tartó kéz pedig mozdulatlan.

Lemezpáncélon egyik se megy át, ha minőségi, csak sokszor nem volt az, vagy az illesztések között csúszott be a nyíl, de méginkább nem is volt az áldozaton lemezpáncél, csak láncing, vagy bőr. A páncél se önmagában volt hordva, alatta volt a gambeson, a korabeli pufajka, az ütések tompítására.

Az íjászok elé beásott karók csak lovasroham ellen védtek, ha leszálltak a lovagok a lóról, akkor bukta. Persze akkor meg nem volt meg a lendület a letaposáshoz, viszont minőségi páncélban meg volt rá idő odamenni az íjászokhoz és lecsapni, a nyilak meg csak pattogtak lefelé.

Aztán jött a puska, és mindent megváltoztatott. Mátyás király Fekete Serege annyira úttörő volt a puskák (arquebus) használatában, hogy a 30%-os arány akkor brutálisan soknak számított.

fkv.118 2022.02.13. 21:32:13

@Arcade Macho: Igen, a longbowt pont az olcsósága miatt használták az angolok (meg a kelták akiktől lopták az ötletet), nem azért mert annyira überalles lett volna. Jó páncélról lepattant a nyíl, a mákjuk az volt hogy ritka volt a jó páncél, de még a rossz is. Az íjászat amúgy sok gyakorlást követelt, nemhiába inkább a számszeríj volt divatban máshol, amivel képzetlen parasztok is könnyen hadrafoghatók voltak. Ráadásul sokáig lehetett felajzva tartani, míg az íjász karja elfáradt. Cserébe lassabb volt a felhúzása, főleg a komolyabb csigás felhúzókarosoké, viszont az átütőerejük is jóval komolyabb is volt. Az megint más kérdés hogy ezt az erőt kin lehetett levezetni a páncélos lovagokon kívül. Segédnépből jóval több volt, ezért rendszerint egyszerűbb, gyorsabban, puszta kézzel felhúzható számszeríjakat használtak. A gyorstöltés vs minden egyéb (pontosság, átütőerő) kérdésben amúgy is legtöbbször a gyorsaság, a vakvilágba lövöldözés, de azt gyorsan elv nyert, még a puskáknál is, ezért az amcsi polgárháborúban is inkább a huzagolatlan muskéta volt népszerű, mint a huzagolt (de legalább már fejletépős Minié golyóval töltötték, nem főgolyó + némi kartács + kiszökik a hajtógáz fele lövéskor, mint évszázadokig), pontosabb, de lassabban megtölthető puska. Hogy aztán a hátultöltéssel minden megváltozzon.

Szentgáli Zsolt 2022.02.14. 12:57:16

Köszönöm szépen a szakmai részleteket!

Szentgáli Zsolt 2022.02.14. 12:58:33

@fkv.118: Köszönöm az alapos, szakmai leírást!

Motorogre 2022.02.14. 17:36:38

@fkv.118: Köszi, Te is érted miről írtam. A longbow-nak nincs védjegye, szabványa, nyilván sok elődje volt, nem akkor találták ki. Az előnye a relatíve egyszerű gyárthatósága volt ...
Én se írom hogy Ötzi-nél nem volt útlevél vagy szig, nomeg az osztrák állam se létezett stb. Kis vita után tisztáztak, hogy a megtalálási helye MA Ausztriában van , de a fickó most Bolzano-ban pihen a jégen.
süti beállítások módosítása