Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Egy ország "alakváltozásai" a történelemben - Románia

Mit mesélnek a térképek?

2024. július 18. - Szentgáli Zsolt

A késői középkorban a Balkán északi részén két állam-kezdemény jött létre, melyeket elsősorban román havasi pásztorok laktak (más népekkel közösen).

havasalfold_kozepkor.png

Az egyik Havasalföld volt, mely hozzávetőleg a Déli-Kárpátok és a Duna közti területre terjedt ki.

rom1793-1812.png

A Kárpátoktól keletre (hozzávetőleg a Dnyeszterig terjedő területen) pedig Moldvát hozták létre.

A XIV-XV. században változó függés jellemezte a két vajdaság sorsát (magyar, oszmán, Moldva esetében lengyel is) - aztán a XVI. századtól (1878-ig!) tartósan oszmán vazallusokká váltak.

1812.png

Ebben az időszakban történt, hogy az 1806-1812-es orosz-török háború lezárásaként a régi, nagy Moldvai Fejedelemség keleti részét (a Dnyeszter és a Prut közti területet) az Orosz Birodalomhoz csatolták. Ezt, az oroszok által megszervezett, de elsősorban románok által lakott területet hívták Besszarábiának.

kialakulas.jpg

A XIX. században a tájat is elérte a nacionalizmus. 1859-ben Moldvában és Havasalföldön is Alexandru Cuzát választották fejedelemmé, aki a perszonáluniót három év alatt reálunióvá alakította.

Így 1862-ben, Moldva és Havasalföld egyesüléséből új állam született Románia.

1872.png

1878-ban véget ért egy újabb orosz-török háború. Ez Románia szempontjából két sikert is hozott: az államhoz csatolták a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsát, illetve végre elnyerték a függetlenséget, azaz megszabadultak az oszmán uralom alól.

Ezt kihasználva a fejedelemség 1881-ben királysággá alakult.

1914.jpg

 Az I. világháború kitörésekor Románia egyelőre semleges maradt (királya a Hohenzollern német császári család egyik mellékágához tartozott), de nagyon szerette volna megszerezni Erdélyt, így hamarosan az antanttal szövetkezett.

nagy_romania_1918.png

Noha az 1916-18 közti harcokban a román csapatok nem szerepeltek "túl fényesen" - erről korábbi posztomban írtam is - de az I. világháború után mégis hatalmas területi gyarapodás következett: megszületett Nagy-Románia.

Kihasználva a nagy birodalmak bukását az Osztrák-Magyar Monarchiától megszerezték Kelet-Magyarországot (nem csak Ertdélyt!) az Orosz Birodalomtól pedig Besszarábiát.

regiok.png

Látható, hogy a nagyra nőtt állam meglehetősen heterogén régiókból állt össze. Magyarországtól megszerezték Erdélyt, Partiumot és a Bánát keleti felét.

Szintén a Monarchiától vették birtokba a középkori Moldvai Fejedelemség északi régióját, Bukovinát, melyet még Mária Terézia csapatai foglaltak el 1774-ben. 

etnikumok_1918.jpg

A hatalmasra nőtt államban persze korántsem csak románok éltek. Ide került sok magyar (Erdélyben, a Partiumban és Bánátban), szászok Erdélyben, svábok a Bánátban és a Partiumban, valamint Európa legnagyobb cigány közössége.

1940_vesztesegek.png

1940-ben aztán jelentősen "megkisebbedett" Románia. Júniusban Sztálin (mint a cárok "örököse") visszakövetelte (és vissza is kapta). Besszarábiát, az augusztus végi második bécsi döntéssel pedig hazánk visszakapta Észak-Erdélyt és Székelyföldet.

 1941.png

Amikor Hitler 1941-ben megtámadta a Szovjetuniót, akkor Románia szövetségesként azonnal bekapcsolódott - ás kapott is területeket. Talán ekkor volt a legkülönlegesebb alakja az országnak. 

A román csapatok nem csak Besszarábiát foglalták vissza, hanem kiterjesztették uralmukat a Dnesztertől keletre ("Transznisztriára") is.

1941_etnikumok.png

Az etnikai viszonyokat feltüntető térképen jól látható, hogy "Transziisztria" megszerzését aligha tekinthetjük igazságosnak, hiszen itt lényegében a teljes lakosság ukrán

 angolul.png

A II. világháború végén megint csak Sztálin húzta meg Románia - azóta is érvényben lévő - határait.

A románok elveszetették Besszarábiát (akkor a Szovjetunió része lett, ma pedig Moldova néven önálló állam); Dél-Dobrudzsát (melyet még a második Balkán háborúban, 1913-ban szereztek meg) vissza kellett adniuk Bulgáriának - cserébe viszont (és az 1944-es átállás jutalmaként) újra övék lett egész Erdély és a Partium.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7118449765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.07.19. 20:49:43

Köszönjük, érdekes, szakszerű !

Lobo Marunga 2024.07.20. 08:55:35

Érdemes az idegen nyelvű térképek Magyarországra vonatkozó megnevezéseit tanulmányozni. Sok mindent megmagyaráznak abból, hogy mit és miért gondolnak rólunk nyugaton, és az hogyan különbözik attól, amit mi gondolunk magunkról. Érdemes lenne ezekről párbeszédet indítani történészek és nyelvészek részvételével. Én nem vagyok történész, nyelvész se nagyon, de azonnal szemet szúr a második és harmadik térképen az Austrian Empire és az Empire of Austria megnevezés, amik közül az előbb fel sem tünteti Magyarországot még a birodalom részként sem, és az erélyi városoknak is a német nevét jelzi. Mi ezt nyilván nem így értelmezzük, a Magyar Királyság nem része, sose volt része az Osztrák Császárságnak. Unána feltűnik németül az Ausztria-Magyarország, amit használunk mi is, végül személyes kedvencem, az Austro-Hungarian Empire. Már történésznek is jeleztem, azt mondta, van benne valami, hogy mindent el kellene követni ennek a kifejezésnek a kiirtásáért. Magyarul ezt ugye Oszták-Magyar Monarchiának szoktuk nevezni, de a közismert angol kifejezés nem igazán ezt jelenti. Nem Austrian-Hungarian Monarchy, hanem Austro-Hungarian Empire. Vagyis nem azt fejezi ki, hogy Ausztria és Magyarország egy közös uralkodó személye által szorosan összekapcsolódó két ország, hanem azt, hogy van egy császárság, ami ráadásul Hungarian, azaz magyar, és mellékesen van egy jelzője, ami utal Ausztriára. Az Austro-Hungarian Empire magyar fordítása valami olyasmi lenne, hogy Ausztro-Magyar Császárság. Elég hülyén hangzik, és nagyon más, mint ami a mi fejünkben van a korszkról. És nézve ezt az Austrian Empire (benne Magyarország) és Austro-Hungarian Empire kifejezéseket a térképeken érthetővé válik, honnan a vélekedés, hogy Magyarország robbantotta ki az első világháborút, vagy (angol nyelven olvastam ilyet!) hogy Trianon felszabadította Magyarországot az Osztrák uralom alól.
Kérem, a történészeket, nézzék el a témába nem egészen illő és valószínűleg szakszerűtlen hozzászólásomat, arra akartam csak felhívni a figyelmet, hogy jó néha kívülről nézni magunkat, és elgondolkodni rajta, mit és miért gondolnak rólunk, mit és miért gondolnak másképp rólunk vagy magukról mások.
süti beállítások módosítása