Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Várak Salgótarján környékén

Országjárás találós kérdéssel

2022. május 25. - Szentgáli Zsolt

Múlt héten osztálykirándultam Salgóbányára. Sok szép vidék van hazánkban, hová kevesebben jutnak el - pedig a táj gyönyörű, az emberek pedig kedvesek. Szeretnék röviden kedvet csinálni az országjáráshoz.

Két várat is meglátogattunk.

Az első Salgó volt.salgo_vara_a_boszorkanykorol.JPG

Salgó vára a Boszorkány-kőről.

Salgót is a tatárjárás utáni, IV. Béla-féle kővár-építési hullmámban építtette egy úri nemzetség. Menedékvárként szolgált volna az újabb, keletről érkező támadás esetén. Helyén jól kiválasztották: 625 m magasságra épült (azaz 100 méterrel még a Jánosd-hegynél is magasabbra) - a környéket uraló hegyre.

bazaltoszlopok_salgo_varaban.JPG

Jól látható, hogy magas bazalt-kúp tetejére helyezték el a középkori építők a várfalakat.

salgo_vara.JPG

Jól látható, milyen meredek úton kell felkapaszkodni - ez nyilván megkönnyítette a védők és megneheztítette az esetleges támadók dolgát.

salgo_varaban_ix.JPG

Az egykori falak - a torony kivételével - csak csekély magasságban maradtak meg.

Salgó várába azért is érdemes - rövid sétával (a buszemegállótól kb. csak 1500-2000 m - felkapaszkodni, mert parádés a körpanoráma. Eső utáni napon jártunk ott: láttunk természetesen a Karancsot, a Mátrát, a távolban egyik irányban a Bükköt (Bél-kő), észak felé pedig még a Tátra havas csúcsait is!

A közvéleméyn számára vélhetően sokkal ismertebb a kicsit északabbra fekvő Somoskő vára.

dscn4987.JPG

Ugyanaz a - vélhetően igen jómódú - úri nemzetség építette, mint Salgót, ezt is a tatárjárás utáni években, de egy alacsonyabb hegyre: "csak" 490 m magasra.

A XVI. században mindkettő török kézre került, de az 1590-es években kezdődött "15 éves háborúban" (más néven: "hosszú háború") a keresztény csapatok mindkettőt visszafoglalták!

dscn5000.JPG

 

Jobb állapotban maradt meg, mint testvérvára, a vidékből kiemelkedve jobban is az utazók "szeme elé kerül", közelebb is van lakott településhez - így látogatottsága is jelentősebb.

dscn4993.JPG

Ezek a falak bizony magassab állnak. A két vár egymásból is jól látható. Közelségük miatt egyeten nap is felkereshetők.

A trianoni béke Somoskőújfalu települést Csehszlovákiához csatolta. Néhány lelkes helybelinek azonban sikerült 1923-ban elérnie egy csekély határmódosítást - így 1924 elején a falu visszatért Magyarországhoz. Ekkor azonban olyan furcsán húzták meg a határt, hogy a vár maga Csehszlovákiában maradt.

A jelenlegi szlovák-magyar határ pont a falak alatt húzódik, a vár így Szlovákiába esik. A két ország EU-belépése óta természetesen a határon való átsétálás természetesen semmilyen akadlyba nem ütközik. A belépésért itt elvben fizetni kell - euróban - de ottjártunkkor épp le volt lakatolva a jegyárusító bódé, így mi ingyen látogattuk meg :).

A végére egy kérdést szeretnék feltenni kedves kommentelőimnek és olvasóimnak: hol vtalálható még Magyarorszgáon egy másik Salgó vára?

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6917839805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2022.05.25. 21:13:13

Mindkettőnél jártam. Sőt, az északkeleti országrésznek olyan gyönyörű tájai vannak, hogy leesett az állam. Csak...a falvak...a boltok...a népesség...a kb. özönvíz előtti Volánbuszok, mert oda még ez is túl jó lesz, stb...és nem akarok visszamenni addig, míg ez meg nem változik. De soha nem fog megváltozni.

Szentgáli Zsolt 2022.05.26. 07:49:54

@Kyria: Köszönöm a kommentet!
Dunántúli eredetű létemre rajongok Észak-Magyarországért.

Salgótarjánban egésze jó buszok járnak és pontos is volt.

Jártál az ország másik Salgó várában is?

Kyria 2022.05.26. 10:50:58

@Szentgáli Zsolt: A börzsönyi Salgóvárnál? Nem, arra nem emlékszem, de úgy tudom, az amúgy is nagyon romos.
Arrafelé viszont egész jól rendbe tették, a füzéri ugyan még nem volt kész, amikor mi voltunk, de már viszonylag jól látszott, hogy milyen lesz, a boldogkői nagyon fotogén és a regéci is érdekes. A tájak tekintetében pedig volt arra egy tónak látszó, de valahogy mégis szabályozottnak tűnő, furcsa vizes rész, úgy emlékszem, hogy "ra"-val kezdődött, az annyira gyönyörű tájrész volt, hogy ha majd egyszer normalizálódnak valami csoda folytán a körülmények, oda szívesen visszamennék.
Csak az a baj, hogy annyira borzalmasak a falvak, meg hogy 20-nál többel nem is mer az ember menni, nehogy elé penderüljön egy gyerek, meg a boltok, kb. a 70-es évek szocializmusa, szóval ez sokat levon az élményből, legalábbis nekem.

Szentgáli Zsolt 2022.05.26. 17:57:48

@Kyria: Igen, A másik Salgó a Börzsönyben van, jó magasan, eldugva az erdőben - Perőcsény felett. Téynleg meglehetpsen romos. Szerintem nézd egyszer meg!
Füzér lényegében kész van, Regécet építik újra (két éve jártam ott) és talán Boldogkőt is.
Melyik tóra / vizesrészre gondolsz?

Kyra1969 2022.05.26. 18:40:56

@Szentgáli Zsolt: Mi régebben jártunk arrafelé, de Boldogkőn akkoriban nem volt felújítás és nekem nem is tűnt fel, hogy szükség lenne rá.
A tónál az a baj, hogy nem tudom, nem a helységnévre koncentráltam, hanem a tájra és valamiért ez a "ra..." maradt meg, talán egy elsuhanó táblán láthattam. Mindegy, nem túl valószínű, hogy mostanában arra vetődünk.

Kyria 2022.05.26. 22:29:14

@Szentgáli Zsolt: Rakonca...ilyen van? Valahogy ez ugrott be, de nem biztos. Lehet, csak valamit összevontam...

Szentgáli Zsolt 2022.05.26. 22:53:21

@Kyria: Rakaca-víztározó. Edelénytől északra, a Cserehát és a Szepes-Gömöri-karszt határán, a Szalonnai-hegység közelében. 2009-ben jártunk ott a feleségemmel. Üdülők is vannak ott, talán fürödni is lehet benne.

Kyria 2022.05.27. 05:57:52

@Szentgáli Zsolt: Igen, az lehet, köszönöm szépen. Edelényt is gyönyörűen megcsinálták, ott a honnan-hová jutottak fotósorozat pl. remekül bemutatta a felújítás-restaurálás nehézségeit. De szép lett, bár nekem az utóbbi időben Gyulán az Almásy-kastély kiállítási megközelítése tetszett a legjobban. Nem sok olyan akad, ami a cselédség szemszögéből (is) bemutatja az akkori életet.

Szentgáli Zsolt 2022.05.27. 08:48:49

@Kyria: Igen. Automatikusnak vesszük az risztokrácia kényelmét és luxusát - miközben ők a magyar társadalom töredékét tették ki - a dolgozó milliókkal szemben...

gigabursch 2022.06.15. 19:05:23

Édes magyar anyanyelvünk!

Ennyi elgépelés már bravúr!
A hibás távozásukat ne is említsük!

Ezek a várak ettől szebbet-jobbat érdemelnek!
Kérlek javítsd ki és a végén csak egy összesítő számot írj le.

Köszönöm!

gigabursch 2022.06.15. 19:06:25

@gigabursch:
Távozásukat => ragozásukat
Android okostelefon intelligens szójavítás....
süti beállítások módosítása