Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Két kép az 1848. március 13-i bécsi forradalom tiszteletére

Az Akadémiai Légió

2022. március 13. - Szentgáli Zsolt

Ma, március 13-án van az (első) bécsi forradalom kitörésének 174. évfordulója. 

1848-ban háromszor volt jelentős forradalmi megmozdulás a birodalmi fővárosban: márciusban, májusban és októberben. Mindhárom (különösen az első és a harmadik) jelentősen hatott hazánk sorsára. Petőfiék eredetileg március 19-re (a József-napi, nagy pesti vásárra) tervezték petíció-kampányukat, Kossuth március 3-án, a pozsonyi országgyűlésen elhangzott felirati javaslatának támogatására. Ezt hozták előre március 15-re, amikor 14-én este megérkezett Pestre az előző napi bécsi forradalom és Metternich bukásának híre.

A bécsi események fontos szereplője volt a diákokból alakult Akadémiai Légió. Róluk hoztam két képet, az osztrák forradalmárok tiszteletére. (Az első a májusi harcok egyik barikádját ábrázolja, a másik pedig a Légió egyik körletét).

barikad_becsben.jpg

akademai_legio.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1617779440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása