Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Dürnstein vára - ahol az angol király raboskodott

A Wachau (az osztrák "Dunakanyar") gyöngyszeme

2022. augusztus 13. - Szentgáli Zsolt

Ausztria szép tájainak egyike a Wachau - a Duna áttörése a hegyek között a Melk és Krems közti szakaszon. A táj némileg a mi Dunakanyarunkra emlékeztet.

dscn5683.JPG

Itt található a sziklaoromra épült Dürnstein vára.

dscn5682.JPG

Amint jól látható, a váron belül több szintet figyelhetünk meg - a hegytetőn lévő belső palotát / udvart alsóbb falszakaszok is védelmezik.

dscn5646.JPG

Dürnstein a világtörténelembe a XII. század végén került be.

A 3. keresztes (1189-1192) hadjárat során (még az odaúton) meghalt I. (Barbarossa) Frigyes német-római császár, így a német kontingens vezetését Lipót ország herceg vette át (ő még nem a Habsburg, hanem a Babenberg-dinasztia) tagja volt. A szentföldi harcok során összeszólalkozott Oroszlánszívű Richárd angol királlyal. Amikor a neves angol lovagkirály 1193-ban hazafelé tartott Angliába, akkor Ausztrián keresztülhaladva Lipót herceg fogságba ejtette - és csak váltságdíj fejében bocsátotta szabadon.

Richárd itt, Dürnstein falai között raboskodott

dscn5643.JPG

Ezek bizony román stílusú boltívek.

dscn5648.JPG

A várba - a történelmi emlékek felidézésén kívül - a szép táj miatt is érdemes felsétálni. Kifejezetten könnyű út vezet fel a városkából.

Wachau sajátossága a szőlőtermesztés és borászat.

dscn5644.JPG

A Duna már itt is nagy folyó - de azért érezhetően keskenyebb. mint Magyarországon.

A képen látható, kékre festett barokk torony a város másik nevezetessége.

dscn5678.JPG

Dürnstein városa maga is igen ősi - a képen látható templomtorony (a városkapu mellett) is román stílusú.

durnstein_foutcaja_ii.JPG

A vár megtekintése után érdemes a városka főutcáján is végigsétálni és az ősi házakban gyönyörködni.

Kedvcsinálóként ide linkelem egy, a várban készült videómat is:

 További érdekes videókat találtok még YouTube-csatornámon.

Ferenc Ferdinánd - és az ő kastélya

Artstetten - Alsó-Ausztria

Ferenc József és Sissi házasságából négy gyermek született: háromy lány mellett (akik nem jöttek szóba a trónöröklés szempontjából) egy fiú: Rudolf.

Ő követett el öngyilkosságot, 1889 januárjában Mayerlingben.

csaladfa.JPG

Trónökrlés szempontjából így Ferenc József fiútestvérei következtek.

A császárnak három öccse volt. A legidősebb, Miksa még az 1860-as években - III. Napóleon, francia császár kalandja keretében - bevállalta, hogy "Mexikó császára" lesz. Amikor azonban 1865-ben véget ért az amerikai polgárháború, az USA felszólítására a franciák kénytelenek voltak csapataikat kivonni Mexikóból: Miksa támogatás nélkül maradt és a köztársaságpárti felkelők 1867-ben kivégezték.

A legfiatalabb öccs, Lajos Viktor nem bizonyult pszichésen ép személyiségnek, így a diansztia elrejtette a világ szeme elől (egy kastélyban tartották).

Így 1889-ben az egyetlen szóba jöhető öccs, Károly Lajos vált trónörökössé. Ő meglehetősen fiatalon, 1896-ben elhunyt - így lett trónörökös főszereplőnk, Ferenc Ferdinánd, Ferenc József unokaöccse.

ferenc_ferdinand.jpg

Ő édesanyját még gyermekklént elvesztette - viszont örökölte tüdőbaját, ezért az 1890-es években szinte már családja is "lemondott róla". Ő azonban vasakarattal meggyógyult (évekig hajókázott a Níluson - ezt egy átlag állampolgár aligha tehette volna meg) és orvosi utasítsra hízott kb. 20-30 kilót.

Európába hazatérve is szinte megállás nélkül vándorolt, alig töltött hosszabb időt egy-egy helyen. Egyik tartózkodási helye az Artstettenben (Alsó-Ausztriában) található kastély volt.

kastely.JPG

Életét elsősorban a vadászat tölöttte ki: agresszív személyiségét mutatja az általa végzett tömeges pusztítás: az évtizedek során mintgey 240 ezer (!!!) állatot lőtt le.

 

a_kastely_temploma.JPG

Erős vallásosság jellemezte - a kastélyban természetesen saját temploma volt - de kérdés, hogy a krisztusi szeretet valódi tartalma mennyiben érintette meg személyiségét?

Az 1890-es években szerelmes lett egy Chotek Zsófia nevú cseh grófnőbe - akit azonban a dinasztia feje, Ferenc József nem tallált elég magas rangúnak egy leendő uralkodó számára... Hosszas könyörgés után csak 1900. június 28-án vehette feleségül - de feleséges szerepelhetett trónörökös-feleségként nyilvánosan és gyermekeik nem nem lettek jogilag trónörökösök!

chotek-zsofia-grofne.jpg

Ferenc Ferdinánd természetesen a birodalom magas rangú tábornoka is volt - katonai minőségében szerepelve, vihette magával feleségét...

Házassági évfordulójukra, 1914. június 28-án Szarajevóba látogattak, többek között katonai parádéra...

ferenc_ferdinand_szarajevoi_autojanak_masolata.JPG

Aznapi utazó-autójuk másolata az artsetteni kastélyban tekinthető meg.

Jűúnius 28-a a szerb történelem gyásznapja (az 1389-es rigómezei csata napja) - és néhány diák fel is készült a trónörökös meggyilkolására.

a_merenylethez_vezeto_utvonal.JPG

Az aznapi első próbálkozás - egy robbantás - még nem érte el Ferenc Ferdinándot. Délután folytatták a programot, amikor a kocsi-karaván (tévedésből!) rossz sarkos fordult be pontosan Gavrilo Princip elé kerültek, aki közvetlen közelről két lövést adott le. Bár a feleséget nem tervezte megölni, de mindketten halálos lövést kaptak.

Egy hónappal később, 1914. július 28-án a Monarchia hadat üzent Szerbiának - és kitört az I. világháború.

Regéc vára

Magyarország rejtett gyöngyszemei

Előző posztom után, most egy olyan várat mutatok be Nektek, amely valóban megfelel a közvélekedés által "vár" szóval leírt épületnek - hiszen kőböl épült!

Regéc a Zempléni-hegységben található, az Országo Kéktúra közvetlenül mellette halad el: felsétálhatunk Regéc, Mogyoróska és Háromhuta falvakból - és találunk a vár alatt több autóparkolót is. Regéc faluban Látogatóközpont is létesült.

az_oregtorony_ii.JPG

Mint a legtöbb hazai vár, ő is a tatárjárás után, a XIII. század második felében épült, magánúri birtokon. A helyét jól választották ki: 639 m magas sziklaplatón áll, szinte uralkodik a táj felett.

Legősibb része az Öregtorony, melyet fallal kerítettek el. A képen látható épület - melyben szép kiálllítást is megnézhettek - nem eredeti. Átépült már a különböző fóúri családok birtoklásának századaiban, később elpusztult - így a jelenlegi épület modernkori helyreállítás (a 2010-es évekből).

Biztosan mindenki kitalálja, mire szolgálhatott a falból kiugró kis ablakos "szobácska" eredetileg. :)

a_kozepso_var_es_az_oregtorony.JPG

Ezt a képet az Örögtoronyról és a középső várról a déli "Alsóvárból" készítettem. Csodás kilátópont, de az újjáépítés ideáig még nem jutott el.

a_kozepso_var_az_oregtoronybol.JPG

Ez a kép az előzőnek mintegy az "inverze": az Öregtoronyból fotóztam. Jól látszik az Alsóvár romos állapota, a már feltárt részek és a váron belüli szintkülönbségek.

a_reneszansz_palota_iii.JPG

A vár fénykora a XVII. század volt. Több más család után a Rákócziak szerezték meg (I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hatalmas birtokgyarapító volt) A koraújkor századaiban épült az itt látható reneszánsz palotaszárny. Ez is elpusztult, feltárások után 2021-ben épült újjá! Különös fontosságát az adja a magyar történelemben, hogy az 1676-ban, a közeli Borsiban született II. Rákóczi Ferenc itt töltötte gyermekéveit édesanyjával Zrínyi Ilonával.

a_var_a_rakocziak_koraban.JPG

Ez a rekonstrukciós rajz a várat a fénykorában mutatja. Balra az Öregtorony, középpen a palota, jobbra az Alsóvár. Az Öregtornyot ÉK-ről épített rondella is védte, ágyúállásokkal.

a_kozepso_var.JPG

Nagyjából így néz ki a középső vár - az újjáépítés jelnelgi fázisában.

A fő pusztítást itt is elsősorban a Habsburg-hadak okozták a Thököly-felkelés után (Thököly Imre volt Zrínyi Ilona második férje és így II. Rákóczi Ferenc nevelőapja). A későbbi századokban a köveit szinte széthordták, így 0990 után indult meg a feltásár és az újjáépítés.

dscn5237.JPG

A vár a szép Mogyoróska faluhoz esik a legközelebb - rövid séta mindössze a feljutás!

Javaslom, menjetel el Zemplénbe - és ha ott járták, Regécet semmiképpen se hagyjátok ki!

Szabolcs vára

Magyarország rejtett kincsei

A "vár" szóról a Tisztelt Olvasónak nyilván magas kőfalak, tornyok, bástyák jutnak eszébe. Nos: a Kárpát-medencében már az őskor óta földvárak épültek - a túrázók számtalan földsánccal találkozjatnak ma is szép hegységeinkben.

A honfoglalás utáni időszakban a magyarok is építettek földvárakat. A technika a következő lehetett: hatalmas fákat vágtak ki (vagy forgattak ki gyökerestől), ezekből sáncot emeltek, majd pedig rengeteg földet hordtak rá. Az így elkészült építmény így később egyszerűen "földvárnak" látszott - de annál erősebb volt.

E földvárak (vagyis inkább: fa-földvárak) közül kevés maradt fenn - ezek egyike Szabolcs vára, mely az ilyen nevű falu szélén áll és szabadon megtekinthető, bejárható.

a_szabolcsi_foldvar_i.JPG

A 8-10 méter magas sáncra lépcsőn lehet feljutni.

dscn5193.JPG

A sánc tetején álló családtagjaimhoz viszonyítva is jól látszik, mekkora munkát fektettek az építésbe.

a_szabolcsi_foldvar_iv.JPG

A vár alapvetően háromszög alakú, az egyes szakaszok 300 méternél is hosszabbak - tehát tekintélyes területet ölelnek körbe.

Természetesen végeztek benn régészeti kutatásokat. Ezek az építés idején 950 környékére teszik. Ha e feltevés igaz, akkor megerősítheti Györffy György elméletét, mely szerint a Szent István korában kiépülő várispánsági (és vármegye) rendszer részben korábbi nemzetségi előkelők ("urak" és "bők") építményeit is felhasználhatta.

a_szabolcsi_foldvar_iii.JPG

A vár - és így a megye - a nevét elsp ispánjáról (azaz megszerbezőjéről) kaphatta: az alig ismert Szabolcs vezérről. (Több ilyen példát is ismerünk a Kérpát-medencéből: pl. Hont, Doboka, Csanád).

Szabolcs vára jelentős szerepet játszott hazánk történelmében, hisz 1092-ben itt tartott zsinatiot Szent László király. E zsinaton fontos, egyházi és világi jellegű törvcényeket hoztak (pl. a kötelező szentmisére járásról).

arpad-kori_templom_szabolcson.JPG

A korai ispánsági központok egyúttal a keresztény térítés központjai is voltak. A földsáncokon kívül, de azok közvetlen közelébe áll ez a gyönyörű Árpád-kori, román stílusban épült templom.

roman_stilusu_ablak.JPG

Ez bizony igazi, pici, boltíves ablakocska.

Összefoglalásként: egyszer mindenképpen menjetek el Szabolcsba és nézzétek meg Magyarország rejtett kincseit!

Ha pedig a tikkasztó nyári napon megszomjaztok, akkor az igencsak közel esp Tokajban is felüdíthetitek Magatokat...

Falfestmények Észak-Írországból

Politikai graffitk Európa azon sarkából, ahol három évtizedig dörögtek a fegyverek

Az Ír-sziget a XII. század óta angol uralom alá került.

A XVI. században az angol koronának csak igen mérsékelten sikerült itt elterjesztenie a VIII. Henrik és I. Erzsébet-féle anglikán reformációt: a sziget lakóinak többsége kitartott katolikus hite melett.

A XVII. század folyamán a sziget északi részébe (Ulster tartományba) protestáns vallású angol és skót telepesek érkeztek, a sziget több részén élő ír parasztok pedig elvesztették földjüket és az azokat birtokba vevő angol földesurak bérlőivé süllyedtek.

1801-ben a - kizárólag protestánsokból álló - ír parlament beleegyezett az ír sziget egyesítésébe az 1707-ben létrejött Nagy-Britanniával (ez Angliát, Walest és Skóciát foglalta magában), így létrejött az Egyesült Királyság.

1919-21 között polgárháború zajlott az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) és az angol hadsereg között, melynek értelmében az Ír-sziget 3/4-én megalakult az Ír Sazabdállam (a jelenlegi Írország) jogelődje. Észak-Írország viszont, ahol a lakosság többsége a XVII. századi betelepülők leszármazottja, azaz protestáns, az Egyesült Királyság része maradt.

Északon a katolikusok - az őslakosok - komoly elnyomásban éltek (a munkahelyektől a közhivatalokig), ezért 1969-ben újra aktivizálta magát az IRA és fegyveres harcot kezdett az Ír-sziget újraegyesítéséért. Ekkortől nevezték magukat Provisional Irish Republican Army-nek ("PIRA"), jelezvén, hogy ők csak "ideiglenesen" fogtak fegyvert, az Ír-sziget újraegyesüléséig. Ők a "provók".

A protestánsokat támogatta a brit hadsereg, a rendőri erők és ők is létrehozták saját fegyveres alakulataikat. Ilyen lett az Ulster Defense Assosiation (UDA) és az Ulster Freedom Figters (UFF), akik célja, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság résza maradjon (azaz fennmaradjon a helyi protestánsok kivételezett helyezete).

A fegyveres harc (amely elsősorban robbantásokból állt) mintegy három évtizedig tartott (utólag ezt az időszakot nevezik úgy, hogy "The Troubles") és az 1998-as "Nagypénteki Megállapodás" zárta, melyben a két oldal poltikai erői - a brit kormány erőteljes nyomására - megállapodtak a tartomány közös kormányzásában.

Ulsterben a két oldal a házfalakra festett jelmondatokkal, falfestményekkel is kifejezte identitását.

ira.jpg

Egy közérthető festmény: álarcos IRA-harcos + az ír nemzeti lobogó.

join_ira.jpg

Felszólítás: "Csatlakozz (Te is) az IRA-hoz!

pira_2.jpg

Az IRA néha PIRA, hiszen "ideiglenes". Itt épp M-16-os amerikai géppisztolyok jelzik a harc folytatását.

ireland_free.jpg

Csak akkor lesz szabdság és béke, ha az Ír-sziget egyesül.

our_day_will_come.jpg

Tiszta és egyszerű üzenet: "El fog jönni a mi napunk!"

prepare_for_war.jpg

Egy kalsszikus idézet helyi változata: "Ha békét akarsz készülj a háborúra!"

free_derry.jpg

Talán a legerősebb üzenetek egyik: Londonderry városának katolikus negyedében lépve: "Ön most a szabad Derry-be lép" azaz egy olyan területre mely csak formálisan része az Egyesült Királyságnak, de az itteni lakók nem vallják magukat a királynő alattvalóinak!

plo_ira.jpg

Végül egy kis nemzetközi összefüggés: a Palesztin felszabadítási Szervezet harca megegyezik az IRA küzdelmével.

loyalist.jpg

Protestnás válaszüzenet: "Soha nem fogadjuk al az egysült Írországot!"

uda.jpg

A protestánsok kedvelt jelvénye a vörös kéz: balra az észak-ír zászló, jobbra pedig a brit Uniun jack.

uda_2.jpg

Egy újabb UDA-festmény.,

uff.png

A protestánsok büszkék egyes külön, helyi alakulataikra.

uff_4.jpg

"Ulsteri Szabadságharcosok": mindent egy képre: lobogók, vörös, kéz, álarcos harcosok.

Észak-Írországban most béke honol - reméljük így is marad, azt pedig nem tudjuk, hogy valaha egysül-e az Ír-sziget?

Választási plakátok 2002-ből

Sorozatunk immár 4. részéhez érkezett!

2002-ben négy én Fidesz-MDF-KDNP kormányzás után következtek a választások.

fidesz_2002.jpg

A Fidesz - szeld szavakkal - egyértelműen az 1998-2002 közti kormányzás folytatását ígérte.

fidesz_1.jpg

Ez a plakát a 2. fordulóra készült - és utalt Orbán Viktor két forduló közötti "hajrázására".

fidesz_3.jpg

Előkerült azért a negatív kampány is.

mszp_medgyessy_2.jpg

Az MSZP a pszichológia alaptételét tette plakátjára: az emberi személyiség főleg BIZTONSÁGRA vágyik.

mszp_medgyessy.jpg

Alaptétel: egy miniszterelnök-jelölt mindig mosolyjogjon! Medgyessy Péter meg is nyerte a miniszterelnüökséget - két évre...

mszp_szdsz.jpg

A 2. forduló ellenmzéi üzenete: leghyen kormányváltás!

szdsz_kuncze_2.jpg

Az SZDSZ fő üzenete is elsősorban a kormányváltás volt. A jobb oldali képen újra Kuncze Gábort, az 1994-es miniszterelnök-jelöltet látjuk.

szdsz_kuncze.jpg

A negatív kampány és egy konkrét ígéret egy plakáton: adócsökkentés!

szdsz_foci.jpg

Az üzenet egyértelmű: az állami pénz inkább az egészsáégügybe vándoroljon, mint a focira!

szdsz_1.jpg

Egy erőteljes felszólítás.

munkaspart_thurmer.jpg

Thürmer Gyula üznete mit sem változott az évtizedek során: hozzuk vissza a Kádár-rendszert!

centrum_part.jpg

Kupa Mihály (a korábbi Antall-kormány egykori minisztere) kis pártjával próbálkozott.

miep_csurka.jpg

A MIÉP hűzóarca továbbra is Csurka István volt (1998-2002 között ők parlamenti párt voltak).

miep_1.jpg

Akkor a MIÉP hívta magát keresztény pártnak.

 

A II. világháború tankjai 3. (amerikaiak és szovjetek)

Amikor a nagyfiúknál sem minden tökéletes...

Tankos sorozatom már a harmadik részéhez érkezett. A két szuperhatalom és fejlesztett ki olyan harcjárműveket, melyek a II. világháborúban a közismert típusoknál – különféle okokból – sokkal kevésbé jelentős szerepet játszottak. Ezekből kötöttem most egy „csokrot”.

Az USA a két világháború között meglehetősen elhanyagolta a szárazföldi haderő fejlesztését. Ez érthető, hisz a két óceán és a jelentős hadiflotta biztosan védi az országot az ellenséges támadásoktól.

M3 néven az amerikaiak két tankot is gyártottak. A nagyobbikról (amely „Grant” illetve „Lee” néven vált közismertté) már szóltam. Létezett azonban egy M3 nevű, Stuart-ként közismertté vált, könnyű harckocsi is. Hagyományos kialakítással rendelkezett (azaz fő lövegét a forgótoronyba építették). Igyekeztek tűrhetően páncélozni (pl. 50 mm-es toronypáncélt kapott), így tömege a 12 tonnát is meghaladta. Jó motorjával (250 LE) viszonylag fürgén tudott haladni, de 37 mm-es lövege azonban már 1941-ben is elavultnak számított, így az afrikai sivatagban harcoló brit katonák sem értek el vele különösebb sikereket a német Panzerek ellen. Az amerikai ipar sajátosságainak köszönhetően mintegy 6 000 (!) példányt építettek belőle, amiből sokat a szovjetek kaptak.m_3_stuart_ii.jpg

m_3_stuart.jpg

Az amerikai hadsereg tömegtankja a háborúban a korábban már alaposan tárgyalt Sherman (M4) volt, mely különféle változatokban készült. A Sherman bizonyított a sivatagban a Panzer III-asok és IV-esek ellen, de 1944-től az európai hadszíntéren hatalmas veszteségeket szenvedett a Párducokkal és Tigrisekkel vívott küzdelemben. Az USA hadvezetése korábban is tervezte nehézharckocsi bevetését – ha nem késlekedtek volna vele, sok Sherman-ben harcoló amerikai katona életét menthették volna meg

Csak 1945 februárjában (!) jelent meg Nyugat-Európában az M26 Pershing. Kiváló tank volt: 90 mm-es ágyújával a legjobb német tankokat is ki lehetett lőni, megerősített páncélzatának köszönhetően súlya elérte a 42 tonnát és – amerikai szokás szerint – több, különböző űrméretű Browning géppuskával is felszerelték. Jó motorjával országúton elérte a 40 km/h-s tempót is.

m_26_pershing.jpg

m_26_pershing_2.jpg

 

A sztálini Szovjetunió az erőszakos nehézipar-fejlesztésnek köszönhetően nagy mennyiségben tudott harcjárműveket gyártani – ráadásul sokféle kategóriában tették ezt.

A ’30-as évek katonai doktrinájának megfelelően minden hatalom gyártott könnyű tankokat. A szovjeteknél ezek egyike volt a T-60-as, melyet „felderítő harckocsi” szerepkörben terveztek felhasználni. A „tankocska” nagyjából egy személyautó méreteivel „büszkélkedhetett”: 1,75 cm magas (!) volt és 4,1 m hosszú. A kétfős személyzet egy 20 mm-es (!) löveget kapott. Viszont két külön motor hajtotta meg a lánctalpakat, összesítve 140 LE-s teljesítménnyel, így országúton – amiből persze nem sok akadt a Szovjetunióban – 44 km/h-val is tudott „vágtatni”. A végtelenül gyengén páncélozott járművek tömegesen vesztek oda a németekkel vívott harcokban. A nagy birodalom sohasem törődött embereinek életével…

t_60.jpg

t_60_ii.jpg

A háború talán legkülönlegesebb alakú tankja volt a KV-2-es. A korábban már tárgyalt KV-1 erejét kívánták megnövelni egy olyan fegyverrel, mely ellenséges bunkereket is képes lerombolni. „Jó szovjet” módszerrel „nem aprózták” el a dolgot – és egy elképesztő, 152 mm-es (!!!) tarackot használtak fel. Ez a fegyver természetesen semmilyen korábbi harckocsi-toronyban nem férhetett el, így hatalmas „dobozt” terveztek hozzá a mérnökök. A tank így majdnem 5 méter (!!!) magas lett, azaz igazán könnyű célpontot nyújtott a német tüzéreknek. Mivel ezzel a mérnökök is tisztában voltak, ezért szinte a végsőkig fokozták a páncél-védettséget: a 110 mm-es homlok- és a 75 mm-es oldalpáncél ugyan erős volt – viszont 55 tonna (!!!) körülre növelte a jármű tömegét. Már sejthető: terepen kb. 10 km/h-es tempóval „vonszolta” magát. Összességében tipikusan orosz fegyver volt: brutális méretek, de csekély taktikai alkalmazhatóság

kv_2.jpg

kv_2_ii.jpg

A végére hagytam a közismert T-34-es műszaki előzményét. A Szovjetunió a ’30-es évek elején Nyugaton vásárolt „Christie” márkájú tankokat – melyek futóművének (ezek sajátossága volt a nagy feszítőkerék) felhasználásával megalkották saját „gyors harckocsi” típuscsaládjukat. A BT-7-es a ’30-as évek közepének fejlesztése volt. Legutolsó változata 76 mm-es ágyút kapott, jó motorjával és kiváló futóművével gyorsabban mozgott terepen (34 km/h), mint más tankok az országúton. A sebesség oltárán a páncélvédettséget áldozták fel: 13 mm-es (!!!) homloklemezét és 6 mm-es (!!!) oldallemezét (ezért maradt súlya alig 14 tonna) bármely némely löveg könnyedén átlőtte. 1941-ben is szörnyű veszteségeket szenvedtek a keleti front csatáiban. Hírmondó is alig akadt belőlük…

bt_7.jpg

bt_7_ii.jpg

süti beállítások módosítása