Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

"Proletárok - Ti vagytok a világ megváltói" - lelkesítő plakátok 1919-ből

Folytatódik a válogatás-sorozat

2024. június 01. - Szentgáli Zsolt

Az 1919-es magyar Tanácsköztársaságot egyszerre jelezte egyfajta "csodaváró" / utópisztikus messianizmus és meglehetősen agresszív elnyomás.

A színes plakátok még manapság is a lakosság lelkesítését / doktrinálását szolgálják - hát még 100 évvel ezelőtt, amikor nem álltak rendelkezésre modernebb technikai eszközök.

kalapacaos_ember.jpg

A "kalapácsos ember" akkor már régóta a munkásmozgalom jelképe volt. Eredetileg a szociáldemokraták használták, de most - őket, egy időre magukba olvasztva - a kommunista hatalom is ezt használta.

1919. május 1-jén elsősorban Budapesten tartottak nagy ünnepségeket (felvonulás stb.) ezzel is próbálva javítani a lakosság (különösen a munkásosztály) hangulatát. A zöm - különösen az I. világháborús nélkülözések miatt - szegény volt, az előretörő román hadsereg pedig napokkal előbb érte el a Tiszát...

vilag_proletarjai.jpg

Talán a leghíresebb 1919-es festmények / plakátok egyike ez. a Marx és Engels által fiatalon, 1848-ban írt Kommunista Kiáltvány zárószavai ezek. A festészeti kivitelezés meglehetősen modern.

szocialista_termeles.jpg

A plakát nem részletezi mit is ért konkrétan "szociális termelés" alatt. Valószínűleg a magántulajdon megszüntetését, a gyárak államosítását. Ez Marx gondolataiból fakad -és a "kizsákmányolásmentes társadalom" képét vetíti elénk.

Tanulságos megfigyelni, hogy az alkotó - tiszteletben tartva az emberi vágyakat - úgy ábrázolja a munkáscsaládot, melynek önálló otthona saját (kertes!) családi ház, ahol az asszonynak van ideje mesét olvasni gyermekeinek. Egészen "polgári" idill ez...

 konyvek.jpg

Ritka az olyan 1919-es plakát, ahol a vörös szín még mutatóban sem szerepel. Itt nincs harci felhívás ("Be a Vörös Hadseregbe!"), nem ijeszti az "ellenforradalmárokat" és még gyárat sem látunk sehol.

Ezt a plakátot (kicsit eltérő szöveggel) most is a fiatalok elé tárhatnánk: az olvasás műveltté tesz! (A könyvből fény árad - szinte, mint egy templomi festményen).

A finoman elhelyezett kalapács mutatja - itt munkásemberről van szó. Apa olvas magának és gyermekének - valóban pozitív gondolat.

vilagmegvaltok.jpg

A végére egy különlegességet hagytam. Jól jelzi, hogy a kommunizmus egyfajta "világi vallásként" nyilvánult meg követői / hívei számára. A "világ megváltói" gondolat egyértelműen Krisztusra utal - akárcsak a lábakt körülfonó tövis(koszorú). A szín egyértelműen vörös.

Eszmetörténészek feltárták, hogy a gondolat már Marxnál is jelen van: a racionális, közgazdasági jellegű leírás teljes lelkesedésbe vált, amikor arról ír, hogy fogja a proletariátus megváltani a világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818418935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása