Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Hogyan jutottak el a németek Moszkváig 1941-ben?

2023. április 07. - Szentgáli Zsolt

Hosszútávú világtörténelmi következményeit tekintve a II. világháború vélhetően legfontosabb eseménye a Szovjetunió elleni német támadás volt 1941 júniusában – hiszen így került évekkel később hosszú évtizedekre Kelet-Közép-Európa orosz/szovjet uralom alá.

7b2ef39bebf1dede77fc1788c4f9d94d.png

 A híres Barbarossa-terv széttartó irányú támadásokkal számolt: az északi célpont Leningrád (a korábbi és mai Szentpétervár), a középső Moszkva, a déli pedig Kijev és egész Ukrajna volt.

 ed4d7c62b1b932a01a1afcdebdc4d417.jpg

A náci hadviselés – amit a köznyelv gyakran „villámháborúnak” (Blitzkrieg) nevez – bombázásokra épül, melyet a harckocsi-hadosztályok rohama követ, akik visszakanyarodva katlanokat hoznak létre és az őket követő gyalogsággal együtt így kényszerítik megadásra az ellenfelet.

 9bf5005953f8038bdf9ec54bafd3af7a.jpg

 

Az 1941. június 22-én indult támadás igen gyors sikereket hozott a Wehrmacht számára: a szovjet légierőt megsemmisítettek és a szárazföldi csapatok sem voltak képesek egy ideig érdemi ellenállás tanúsítani.

          A fenti térképen júl látható, hogy már július közepéig (azaz alig kélt-három hét alatt!!!) milyen hatalmas területek német megszállás alá.

 smolensk_1941_diagram.jpg

Július elején a németek jelentős szovjet erőket zártak katlanba Szmolenszknél és a hónap közepén el is foglalták a várost. A hónap végén befejeződött az itteni csata – márpedig ezt a települést a közgondolkodás „Moszkva kapujának” szokta tartani.

 ef1dee9fa76406c16d05a9d75716a366.jpg

Július 30-án Hitler parancsában elvonta a páncélos-erőket a Közép-Hadseregcsoporttól, így a Moszkva felé folyó támadás egyelőre leállt.

          Szeptemberben a németek erők vélhetően a II. világháború – és a talán a teljes emberi történelem – legnagyobb bekerítő hadműveletét hajtották végre: az 1. és a 2. páncélos-csoportok bezárták a gyűrűt Kijev körül. A szovjet hadsereg akkori talán legjobb csapatai kerültek katlanba: Sztálin nem engedélyezte az időben végrehajtott visszavonulást, így 650 ezernél több (!!!) szovjet katona esett fogságba.

 841ebf1752dc010cd15aec40c59edb86.png

 

A Wehrmacht erőinek újabb átcsoportosítása után szeptember 30-án indult meg a Közép-Hadseregcsoport támadása Moszkva ellen – a visszakapott páncélosokkal. Két újabb hatalmas katlant sikerült létrehozni.

 vjazma.png

Az északabbi katlan Vjazma városa előtt zárult be – márpedig itt már közvetlenül Moszkva megközelítési útvonaláról van szó.

 brjanszk.png

Mintegy 240 km-el délebbre Brjanszk előtt két külön katlan is létrehoztak a támadók – és mindkettőben sikerült is megadásra bírni a szovjet erőket.

A két csatában – melyeket néha említenek összevonva Vjazma-Brajnszki ütközet néven is – október első felében a szovjet hadsereg soraiból újabb 600 ezer (!!!) fegyveres esett ki.

 moszkvaig.png

A németek egyre közeledtek Moszkva felé és – ahogy a térkép jól jelzi – különösen a déli irányon tűnt úgy, hogy a szovjet hadvezetés nem tud már csapatokat állítani velük szemben.

Sztálin azonban hadosztályokat hozatott át Szibériából – titkosszolgálati információk jelezték, hogy a Japánok inkább az USA-t támadják meg és nem a Szovjetuniót. Ráadásul egyértelmű volt, hogy a németek célpontja Moszkva – azaz kénytelenek voltak összetartó irányú, frontális támadásokat indítani, így nem volt lehetőségük újabb katlanok létrehozására.

 taifun.jpg

A végső támadásra november közepén indultak: kemény fagyban és nagy hóban. Bár a fővárostól északra sikerült a külvárosokig hatolni, de végül megállították őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4718096946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2023.04.08. 22:00:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az lehet, de pár hét és német tankok lövik (ki) az orosz tanokat volt szovjet területen - ilyen se volt mostanában

Motorogre 2023.04.09. 08:29:39

Köszönjük ! Érdekes lehetne egy elemzés, hogy a szovjet ellenállás/túlélés sikerében milyen szerepet játszottak a szerbek. Ui.: ha 41 tavaszán a szerbek vezette sereg nem kezdi meg a kollaboráns kormány letartóztatását, és főleg nem helyez ki plakátokat "Le Hitlerrel!" felirattal, akkor a Piktor nem gurul dühbe és nem bombázza majd támadja meg Belgrádot. Ezzel egy hónapot vesztett a Barbarossa kezdésével - pont ennyi hiányzott Moszkva alatt. Szerencsére.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.04.09. 15:40:14

@Motorogre: " Szerencsére."

Na ez az. Lehet utálni Sztálint, Putyint, Csajkovszkijt és az oroszkrémtortát, de ha akkor az oroszok nem számolják fel a náci sereget, akkor a világnak ez a fele elég rosszul jár. Nekem az sem tetszik, hogy április 4-én idén sem láttam egy röpke megemlékezést sem arról, hogy az oroszok innen bizony kiűzték az akkor már ellenünk is nagyon vérszomjas nácikat. Nem pontosan április 4-én, de Jézus sem 1-ben született, és attól még megünnepeljük. Nem várok integeti kis űttörőket, felvonuló dolgozókat, a vörös diadalt éltető ünnepi beszédeket (a haderők felvonulása azért még érdekes volt, ezt lássuk be becsületesen), és most arra sem számítok, hogy a jó nagy mocsokságot művelő oroszoknak ünnepélyesen köszönetet mondjunk, de egy szót azért igazán megérdemelne az a tény, hogy 1945-ben az oroszok innen bizony akkor is eltakarították nekünk a nácikat, ha ma haragszunk rájuk. És ezért illene kicsit hálásnak lenni az akkori katonák millióinak. A szovjet katonák emlékműve nem Sztálint élteti, hanem azokra a szerencsétlen bakákra emlékezünk vele, akik mindenki más helyett végezték el a kegyetlenül nehéz és rengeteg áldozatot követelő piszkos munkát. Ők nem bántak velünk túl jól, mi ugyanis sereggel támadtunk ellenük, öltük az oroszokat, mit vártunk hát tőlük, köszönetet? És ennek ellenére azért végül is egy fokkal jobban bántak velünk, mint ahogy egy ellenséggel kell. Három évvel később már elkezdődött itt egy lehangoló korszak, de az már egy másik ügy volt, az már politika, és ma sem járunk sokkal jobban az ellentáborral, sajnos, ez is politika.

Hitler és főemberei veszedelmes alakok voltak. Óriási szerencse, hogy kissé túlvállalták magukat ezzel a kontinensnyi háborúval, pedig segítőik minden országban voltak. Megköszönhetjük a szerencsénknek, hogy ez a konfiguráció azóta sem jött össze újra.

vasútihíd 2023.04.09. 18:25:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen ez a háború jó edzés mindkét félnek de az oroszok izmosabbak lesznek a sok futástól

Motorogre 2023.04.09. 22:18:12

@Androsz: Igen. Azok a kis bakák szinte nem is tudták hogy merre járna hol halnak. Csak hogy miért. De ma nem (sem) divat objektíven emlékezni - élnek még páran, és sokak szülei átélték a II. VH-t. E szemtanuk elmondták hogy sok segítséget, élelmiszert stb. kaptak - de igen, a nőket bujtatni kellett. Érdekes volt pár hónapja a Spetrumon egy amerikai film: bizony a francia lányoknak is volt félnivalója az inváziós csapatok tagjaitől. Eddig erről nem esett szó.
De mi a lényeg? Nem ideológiák vannak hanem nagyhatalmak. Mindegy hogy ilyen -olyan kereszt, a vöröscsillag, a demorkácia , SPQR stb van a zászlón - a Nagyhatalom igyekszik a többi nagyhatalmat lenyomni. A kis népeknek meg marad ... a függés. Hol itt, hol ott .

Etniez 2023.04.10. 10:16:44

Hibázott Hitler, nem kellett volna három irányba támadni, Moszkva és dél felé kellett volna menniük.

Magyarországnak pedig nem kellett volna belépni a háborúba.

Etniez 2023.04.10. 10:19:16

@Androsz: Azért nincsen ilyen, mert magyar szempontból annyi történt, hogy a két megszálló hadsereg felváltotta egymást.
A faji alapú üldözést pedig osztály alapú üldözés követte.

Szabadságunkat akkor kaptuk vissza, amikor végre kiatakarodott a Vörös Hadsereg 1989-90-ben.
Na, azt a dátumot lehet ünnepelni!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.04.10. 11:13:46

@Etniez:

A volt KISZ-titkárok vannak nálunk a hatalom csúcsán!!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.04.10. 15:36:19

@Motorogre: " A kis népeknek meg marad ... a függés. Hol itt, hol ott ."

Hát igen. Mi, magyarok jelenleg azért vagyunk megbocsáthatatlanul bűnösök a nagyhatalmak és lelkes csatlósaik szemében, mert a vezetőink megpróbálnak egy kicsit kevésbé függeni egyetlen nagyhatalomtól.

@Etniez: "Szabadságunkat akkor kaptuk vissza, amikor végre kiatakarodott a Vörös Hadsereg 1989-90-ben."

Úgy van, a szabadság? Régen volt a szoros marokkal egyben tartott KGST, idegenből utasításként kapott ideológiával, ma viszont... Ja, ugyanaz.

vasútihíd 2023.04.10. 20:41:03

@vilagnezet.blog.hu: kicsit sárgább kicsit savanyúbb de a mienk
süti beállítások módosítása