Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Nyilas plakátok - propaganda a '30-as '40-es évekből

2024. január 04. - Szentgáli Zsolt

Az 1930-as években - különösen az évtized második felében - Európa-szerte megerősödtek a különféle szélsőjobboldali mozgalmak.

Nálunk is több különféle "nemzetiszocialista" szervezkedés indult. A '30-as évek második felében a Szálasi-féle nyilaskeresztesek (különféle, változó neveken) tűntek a legsikeresebbeknek.

1940 után gyengültek, még az 1944 márciusi német megszálláskor sem bízták rájuk a kormányzást a nácik. Szálasi álmát, a kormányzást végül csak 1944 októberében kapta meg - utolsó "tartalékként", hogy Magyarország erőforrásait kiszolgáltassa a német hadigépezetnek.

 A korszakban a lakosság figyelmének felhívására a különféle plakátok és szórólapok szolgáltak.

Ezekből készítettem most egy válogatást.

szalasi_a_vezerunk.jpg

Ezt a nyomdatechnikailag egyszerű kis szórólapot tömegesen osztogatták. A párt nevét többször meg kellett változtatni - mert a bíróság rendszeresen betiltotta őket. A kulcsszavak egyértelműen: "vezér", "győzelem".

nepunnepely.jpg

Ez a kis "gyöngyszem" az egyik "kedvencem". A megfogalmazás csodálatos: "népünnepély".

A szóhasználat erősen különbözik a demokratikus mozgalmakétól: "Hűség és Fegyelem!". A párton belüli megszólítás: "Testvér!"

A szervezők felismerték, hogy pusztán politikával nem lehet tömegeket mozgatni, ezért sokrétű programot szerveztek: tábortűz, tűzijáték, focimeccs.

Fontos, hogy a belépőjegy annyira olcsó volt (30 és 50 fillér), amit a szegények is meg tudtak engedni maguknak.

Még egy jellemző kitételre hívnám fel a figyelmet: nem kell nyilas párttagnak lenni a belépéshez - de a zsidóságot kizárták a "népünnepélyről"! Igazi "virtigli" antiszemiták voltak... (Mondjuk kötve hiszem, hogy egy magyar zsidó ember éppen nyilas-rendezvényen akarta tölteni hétvégéjét...).

szalasi_szines.jpg

Ez a plakát erősebb vizuális elemekkel dolgozik.

Feltűnik a vezér - méghozzá kedvezőbbnek tűnő profilból -, a köszönés ("Kitartás!") és a zászló (a piros-fehér-zöld színeket használva, a jelképben a "H" betűvel, mint "hungarizmus")

bortonben.png

Szálasi Ferenc 1938 és 1940 között a szegedi Csillagbörtön lakója volt (pár cellányira Rákosi Mátyástól...).

Ezt a propaganda-szórólapot párt-társai ekkor osztogatták. A börtönrács mögé montírozott fotó a vezér "mártíromságára" utal, a szám pedig rabszáma - szintén a "mártíromság" jelképe.

rozsaszin.jpg

Ez a szórólap már későbbi. A magyar nép többsége egyre jobban belefáradt a háborúba - őket akarták "felrázni" vele. A szóhasználat megint különleges: "hungarista életközösség". felhívnám a figyelmet a "szocialista" kifejezés használatára.

tankos.jpg

A mondanivaló hasonló - de a kivitelezés színes. Amikor már mindenki tudta, hogy Magyarország ismét elveszíti egy háborút, akkor a fantaszta Szálasi még mindig "győzelemről" álmodozott.

A nyilasok mindenben kiszolgálták a náci Németországot - és ismét kitaláltak egy érzelmes jelszót: "Egy szív, egy akarat".

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218294971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása