Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

"Be a Vörös Hadseregbe!" - toborzó plakátok 1919-ből

2024. március 06. - Szentgáli Zsolt

Az éppen csak (újjá)szerveződő honvédséget a Tanácsköztársaság vezetői még márciusban átkeresztelték Vörös Hadseregnek. Ez a haderő áprilisban gyors és jelentős vereséget szenvedett, amikor csekély ellenállással engedte át a Tiszántúlt a román, az Északi-középhegységet pedig a csehszlovák hadseregnek.

A rendszer vezetői úgy érezték, hogy az április-májusi toborzást plakátokkal is meg kell erősíteniük.

1_fegyverbe.jpg

Talán a leghíresebb 1919-es plakát: 1989-ig számtalan megemlékezés során használták fel.

Kétségkívül figyelemfelkeltő: a vörös zászlót lobogtató, kiabáló, izmos matróz / munkás – klasszikus irodalmi eszközt használva – el is ismétli mondanivalóját!

2_be.jpg

Ennél rövidebb szöveget már nem lehet kitalálni!

Itt már a zászló nyele is vörös. A vérbe mártott kard – gyalogságnál ekkor már kevéssé használt fegyver – középkori archetípusokat is felidéz: „véres kard körülhordozása” ellenséges támadás esetén.

3_ne_tetovazz.jpg

Itt már két teljes mondatot olvashatunk!

A munkások persze félmeztelenek – ez még kovácsműhelyben sem gyakori, lövészárokban pedig elképzelhetetlen – viszont így jól kidomborodnak izmaik (melyekkel manapság testépítőnek is beillenének).

A kép jól mutatja, hogy a Vörös Hadsereg nem használt nemzeti színű lobogókat, csak egyszínű vöröset.

4_vasutasok.jpg

A végére egy egészen konkrét, a munkások speciális csoportjához szóló felszólítás!

Érdemes megjegyezni, hogy a vasutasok mindig is jól szervezett erőt alkottak – akik közül 1919-ben korántsem szimpatizált mindenki a diktatúrával…

Még egy szerény észrevétel: aki a hadsereg építőbrigádjában síneket hoz helyre – az talán kevésbé van kitéve az ellenség golyózáporának…

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818347063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása