Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Alkoholizmus és öngyilkosság - Kelet-Európa "élen jár"

2023. március 17. - Szentgáli Zsolt

alcohol-europe.jpg

Az emberiség évezredek óta fogyaszt alkoholt. A sumérok és az egyiptomiak is biztosan erjesztettek már - pl gabonaféléket. Az antik civilizációk (görögök, rómaiak) elsősorban bort ittak. Sokszor ügyelve a határokra (pl. vizezve a bort) - máskor pedig túllépve azt.

A töményebb italok fogyasztást elsősorban a koraújkor hozta el - hatalmas regionális különbségekkel

A fenti térképen ("tiszta alkohol" egyenértékre átszámítva) számtalan összefüggés jól kirajzolódik. A muzulmán Törökország erősen kilóg lefelé. Az iszlám alkohol-ellenessége (ami azért nem jelent teljes tilalmat - látható Bosznia-Hercegovinában és Albániában is.

 Jól látható, hogy az elsősorban borfogyasztó olaszok is kevesebb alkoholt juttatnak szervezetükbe.

A kelet-európaiak többet isznak a nyugatiaknál: a poszt-szovjet Moldova és Fehéroroszország vezet, de nem sokkal marad le tőlük Litvánia és Oroszország sem.

europe-spirits_2022.png

Ez a térkép még jobban megmagyarázza az első térkép adatait: itt ugyanis a tömény italok fogyasztását ábrázolja. A muzulmán népek és a borfogyasztó olaszok alig isznak tömény szeszeket.

Nagyjából az Oderától nyugatra mérséketek a számok - de azért nem szabad megfeledkeznünk a Brit-szigetek whisky-jéről...

A térkép szerint a balti országok - mindegyikükben rengeteg orosz lakossal, aki a szovjet időkben kerültek oda - valamint a fehéroroszok, a lengyelek és a szlovákok vezetnek. Illetve az EU legszegényebb állama: Bulgária. Az Oroszországra vonatkozó adat pontosságáról nem vagyok meggyőződve...

 tomeny_fogyasztasa.jpg

Ez a tömény-ivási térkép kicsit korábbi állapotokat tükröz (2019 --> 2011) - de lehet, hogy sokkal pontosabb. Az oroszok és az észtek meg a lettek (vagy inkább az Észtországban és Lettországban élő oroszok?) kiugróan vezetnek. "Zárkózik még" melléjük Szlovákia és Ukrajna...

Feltehető, hogy a magyar adatokból hiányzik az otthon főzött pálinka elfogyasztása...

ongyilkossag.jpg

A fenti térkép az öngyilkossági arányszámokat mutatja. Jól látszik Kelet-Európa szomorú - és jelentős - fölénye.

A litván, orosz, fehérorosz adatokkal csak egyetlen - pedig náluk kevesebbet ivó - nép tud "versenyezni": a magyarok. Az orvostudomány, a statisztika, a pszichológia is egyértelműen bizonyítja az alkoholizmus és az elkövetett öngyilkosságok közti összefüggéseket.

A déli népek (olaszok, spanyolok, görögök) sokkal kevésbé hajlamosak megtenni ezt a végzetes lépést - ezt talán összefügg vallásosságukkal is.

 orosz_alkoholfogyasztas.png

Ez a grafikon kivételesen nem térkép, hanem az orosz alkohol-fogyasztás és a közlekedési balesetek időbeni ábrázolása. Az 1985 -és 1988 közti évek Gorbacsov próbálkozását jelentik a tömeges alkoholizmus mérséklésére - erős tilalmakkal.

A Szovjetunió összeomlása, a piaci viszonyok - részleges - beköszöntése, az elszegényedés a '90-es években és az ezredforduló után a "csillagos egekbe" lökte fel az alkoholizmust. Jól látható, hogy az ittas vezetés mennyire okozója a baleseteknek....

Zárásként egy gondolat: pszichológus barátom mondta: amit közlekedési balesetnek írnak be, annak egy része is valójában öngyilkosság - csak éppen "kozmetikázzák" a statisztikákat...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218073850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása