Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Leopard 1 és 2 - a tömeges orosz támadás elhárítására létrehozott fegyverek

Modern német harckocsik

2023. február 13. - Szentgáli Zsolt

Nyugat-Németország 1955-ben vették fel a NATO-ba. Az ekkor megszülető Bundeswhr-t elsősorban amerikai fegyverekkel szerelték fel.

The Tank Museum - The French AMX-30 Main Battle Tank was... | Facebook

Rövidesen felmerült azonban, egy közös francia-nyugat-német harckocsi típus kifejlesztésének ötlete. Ez meghiúsult (a franciak önálló útra érve az AMX-30-at (a fenti képen látható) készítették el), így a németek is saját páncélost alkottak: ez lett a Leopard 1-es (a lenti képen)

LEOPARD 1 A5 - KMW

A mozgékonyság érdekében súlyát 40 tonnán tartották - a hidegháború ezen szakaszában készültek súlyosabb "nehézharckocsik is). 

A beépített, kiváltó 10 hengeres dízelmotor 830 LE leadására képes. Ez annyit jelent, hogy elméleti / matematikai síkon "minden egyes lóerőnak" 48 kg-ot kell mozgatnia. Ez jó arány, hiszen így országúton 65 km/h-s sebességgel tud haladni.

Fő fegyverzetként 105 mm-es, huzagolt löveget építettek bele (akkortájt ez volt a legelterjedtebb kaliber), melyet két 7,62 mm-es géppuska egészített ki (az egyik légvédelmi célokat szolgál). Az ágyút giroszkóp stabilizálja, hogy menet közben is pontosan lehessen lőni vele.

A klasszikus NATO-logika szerint négy katona harcol a tankban (parancsnok, vezető, tüzér, töltő-kezelő), akiket kb. 70 mm-es páncélzat véd.

A Kreuss-Maffei cég a '60-as évek közepe és 1979 között több, mint 6000 darabot készített: 2000-nép többet a Bundeswehr állított szolgálatba (a várt tömeges szovjet támadás elhárítására), a többit pedig más országoknak adták el.

Itt a végső bólintás: mehetnek Németország Leopard 2-es harckocsijai a  háborúba - Infostart.hu

A '70-es években a nyugat-németek az amerikaiakkal együtt kíséreltek meg új típust kifejleszteni. Útjaik szétváltak, da nagyon aprólékos, németes precizitású tervezés eredményeként 1979-re megszületett a világ talán akkori legjobb tankja, a Leopard 2-es. (a fenti képen)

A védelem növelése érdekében speciális páncélzattal látták el, így az önsúly 59 tonnára nőtt. A modern, 12 hengeres "mindenevő" dízelmotor elképesztő 1 500 LE-s teljesítményt ad le (!!!), így egy "lovacskára" már csak 39 kg jut! Országúton így már 72 km/h-s tempóval tud száguldani - gyorsasága még terepen is jelentős (ez bármely TV-felvételen is feltűnő).

Fő fegyverzete a Rheinmetall cég "tankgyilkos", immár huzagolatlan 120 mm-es ágyúja. Kiegészítésnek maradt a két 7,62-es géppuska.

A Leopard 2-es most is gyártják és folyamatosan modernizálják. A Bundeswehr-en kívül számtalan hadsereg használja, a NATO-n kívül pl. a svájciak is.

Magyar színekben az első Leopard 2-es harckocsik

A magyar honvédség nemrég az az A4-es alváltozatból kapott, de nemsokára eljutnak hozzánk a még modernebb A7-esek is. (A fenti képen jól látható a torony bal oldalán a magyar felségjelzés).

A Leopard 2-es korunk egyik legjobb, legerőteljesebb harckocsija.

Lövege képes nagy távolagból - stabailizáltsága okán, akár nagy távclságból is - képes eltalálni az ellenséges célpontokat. A modern NATO-lőszerek hatalmas átütő-erővel rendelkeznek.

A Leopard 2-es többrétegű - elemeit, vastagságát tekintve titkosított - páncélzata védelmet nyújt számtalan tankelhárító fegyverrel szemben.

Több száz kilométeres hatótávolsága alkalmassá teszi hosszabb ideig tartó hadműveletek megvívására is.

Rácz Andrást, hazánk talán legjobb stratégiai kutatóját idézve: "Ezeket a tankokat arra fejlesztették ki, hogy megállítsák a tömeges szovjet / orosz harckocsi rohamokat. Most pontosan erre fogják használni őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4718041798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.02.06. 09:57:05

Nagy a halogatás a tankok átadásával (nem ok nélkül) és nagy a talány, hogy az oroszok RPG-i mire mennének vele.

Mindenesetre:
Tüzet tüzelővel nem lehet eloltani.

Burgermeister 2023.02.14. 04:15:34

Lassuk hogy valos korulmenyek kozott mire kepesek!!!

Szentgáli Zsolt 2023.02.14. 09:35:12

@Burgermeister: Igen, minden fegyver esetében ez a valós kérdés.

larvar0 2023.02.15. 01:32:56

Rettenetes a helyesírás, fogalmazás a posztban. Tele van elírásokkal.

"Lövege képes nagy távolagból - stabailizáltsága okán, akár nagy távclságból is - képes eltalálni az ellenséges célpontokat."

???
Szinte minden bekezdésben van hiba.

@gigabursch: RPG-kkel ritkábban fog összefutni ez a tank, de huzal- vagy lézervezérlésű tankelhárító rakétákkal annál inkább.
Konkurs, Ataka és a többi.
A Krasnopol precíziós tüzérségi lőszer ukrán tankok elleni bevetéséről is vannak már videók.
Meg az öngyilkos drónok, amik szépen ritkítják a nyugati imperialista országok által küldött tarackokat, önjáró lövegeket, radarokat, elektronikus hadviselési eszközöket.

@Burgermeister: A legfontosabb, hogy ezeknek a tankoknak a frontra kerülését és nagy tömegben való bevetését meg tudja akadályozni Oroszország. Ezért van szükség a hátországban található utánpótlási útvonalak és infrastruktúra támadására. Ezek a tankok nem saját lábon fognak a front közelébe menni, hanem vasúton, majd tréleren. Le kell rombolni a hidakat, vasúti csomópontokat, elektromos hálózatot, javítóüzemeket, felszereléseket, eszközöket.

Amikor az ukrán ultranacionalisták és a nyugati fősodratú média amiatt ajvékol, hogy az oroszok az ukrán hátországban mérnek csapásokat a "polgári" infrastruktúrára, amögött valójában az van, hogy az oroszok azt teszik végre, amit minden háborúban először végre kell hajtani: lekapcsolni a villanyt, gázt, vízellátást, hadiipart, közlekedést az ellenség hátországában.
Ezt tette Amerika is Irakban, Szerbiában, Afganisztánban (utóbbiban azért nem volt túl nagy infrastruktúrális háttér). Grafitbombákkal lenullázták a szerb elektromos hálózatot, minden radart kilőttek, minden gyárat, hidat, vezetési pontot megszórtak bombákkal, cirkálórakétákkal.

Az oroszok elfinomkodták a háború kezdetén a dolgokat. Megindultak megfelelő előkészítés nélkül és belefutottak a nagy veszteségekbe. Az amerikaiak soha nem követtek volna el ilyen hibát. Ők előbb hetekig tartó totális légi hadjárattal, bombázással eltörlik az ellenállást, aztán esetleg bevonulnak a szárazföldi csapatok. Így a veszteségeik minimálisak. Az oroszok meg ejtőernyős, helikopteres deszant és egyéb hajmeresztő, nagyon bátor, tökös, de kockázatos akciókkal kezdtek Ukrajnában.

A NATO egyre inkább belesodródik ebbe a konfliktusba. Ez egyes NATO-tagoknak (angolszász országok, Baltikum, Lengyelország, Románia) kifejezetten érdeke. A többségnek azonban nem.
Egy-két generáció múlva majd visszatekintenek az emberek és ugyanúgy egy félresikerült amerikai hegemóniatörekvésként látják majd ezt a konfliktust, mint az utóbbi 30 év többi háborúját is.
süti beállítások módosítása