Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Apróhirdetések az '50-es évek első feléből

Nehéz évek krónikája

2023. február 08. - Szentgáli Zsolt

Az 1948/49 és 1953 közé eső időszak a XX. százai magyar történelem emberpróbáló korszaki közé tartozik. Szovjet megszállás, Moszkvának engedelmeskedő magyar kommunista vezetők diktatúrája: a teljes lakosság megfélemlítése (koncepciós perek, kitelepítés, vagyonelkobzás stb.) – mindehhez pedig a lakosság zömét sújtó mély nyomor. Személyi kultusz és az ország villámgyorsan zajló „oroszosítása”.

Ebből a korszakból válogattam pár tanulságos apróhirdetést.

 benzinjegy_2.jpg

 

„Benzinjegy megszűnt! Vegyen Mogürt bizományosnál: Nemzetközi Gépkereskedelmi Rt.” (Magyar Nemzet, 1949. április 10.)

 A világháború folyománya volt, hogy a hiánygazdálkodás keretei között bizonyos cikkeket csak korlátozott mennyiségben lehetett vásárolni. Épp ebben az időszakban történt, hogy a magán-gépkocsibirtoklás sinte megszűnt hazánkban: néhány speciális foglalkozástól eltekintve (pl. vidéki körzeti orvosok) szinte csak az állam birtokolt gépjárműveket…

 zongora_1949.jpg

„Cigányosan, kotta nélkül tanuljon zongorázni zongoratanárnőtől.” (Hírlap, 1949. április 10.)

 Ezt így valószínűleg nem lehetne ma leközölni. Ilyen lehetett a régi, polgári értelmiség találkozása az új, „proletár” valósággal. Talán munkanélkülivé vált művész próbált így megélni…

 Rajk László: Vádirat Rajk László és társai elleni bűnügyben  (Miniszterelnökség Sajtóosztálya) - antikvarium.hu

rajk_per.jpg

 „Megjelent füzet formájában: Vádirat Rajk László és társai elleni bűnügyben. Pártunk minden tagjának, minden öntudatos dolgozónak ismernie kell a hazaáruló trockista kémcsoport elleni vádiratot, amely lerántja az álarcot dolgozó népünk legveszedelmesebb, legalantasabb ellenségeiről. Olvassuk! Ismertessük! Terjesszük! 24 oldal ára 20 fillér.” (Szabad Nép, 1949. szeptember 1.)

 Bizony a legtöbb ember sajnos elhitte – köztük az értelmiség zöme – hogy Rajk László valóban „amerikai kém”. Aki pedig nem is hitte el, az is hallgatott – nehogy ő is a terrorgépezet hálójába kerüljön… A propaganda igyekezett mindenkit elérni.

Rajk László kommunista belügyminiszter volt 1946-49 között. A diktatúra kiépítésének "fáradhatatlan élharcosa" volt - aztán végül saját elvtársai juttatták a bitóra, koncepciós perben.

 elso_orosz_konyvunk.jpg

„Oroszt tanít legelsőrendűen nő tanerő.” (Magyar Nemzet, 1950. augusztus 20.)

 Tanévkezdéskor vélhetően sok igazgatónak „főtt a feje”, hogy ki tartsa meg a kötelező oroszórákat? Hirtelen „kellett” ezt megoldani – sokan „képződtek át” akkortájt (köztük a gulágot megjárt hadifoglyok is…)

 tatra_mozi.jpg

„Szembesítés. Hogyan leplezi le a szovjet államvédelem az imperialisták ügynökeinek kártevéseit? Magyarul beszélő szovjet film. Mától: Munkás, Dózsa, Táncsics, Tátra.” (Magyar Nemzet, 1950. április 14.)

 Hát igen. Akkortájt nem a Marvel Comics-univerzum jelentette a mozilátogatást… Mondjuk nem hiszem, hogy a „szovjet államvédelem” kifejezés túl sok emberben ébresztett volna pozitív érzelmeket… Azért a mozinevek is tanulságosak (egyik sem Cinama City…).

 majus-1.jpg

„Május 1-i díszítésre plakátok, képek, feliratok, képes levelezőlapok kaphatok a HORIZONT üzletben. Lenin körút 64.” (Magyar Nemzet, 1951. április 15.)

 Az ünnepnap nem jelenthetett a proletár számára holmi „lazsálást” – kötelező felvonulás, szigorúan transzparansekkel. Előkerültek bizony a „munkásosztály élharcosainak” jól-rosszul sikerült arcképei is…

 tricikli.jpg

„Triciklistát felveszünk. Tricikli van. Szövetkezet” (Magyar Nemzet, 1951. december 2.)

 A tehergépkocsik száma korlátozott volt – a nem állami cégeknek más lehetőség után kellett nézniük….

 becsulet_es_dicsoseg.jpg

„Becsület és dicsőség. Magyar film egy munkásházaspárról, akit a sztálini műszak új emberré formált. Uránia, Duna, Szabadság, Royal.” (Magyar Nemzet, 1952. április 17.)

 Aki erre a plakátra sem rohant be a moziba, azt tényleg csak a „rothadó nyugat” filmjei érdekelték – ha épp nézhetők lettek volna… Azért izgalmas csavar a történelemben, amikor a „Royal” nevű moziban formál „új emberré” egy szerelmespárt a „sztálini műszak”

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1518044416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2023.02.08. 21:10:39

Mennyivel jobban járt volna a világ, ha a muszkák Lebensraummá alakultak volna...

larvar0 2023.02.10. 12:31:58

@fkv.119: A szovjetekre gondolsz? Nem csak oroszok csinálták a rendszert. A magyarok és magyarországi másvallásúak is benne voltak. Nyakig. Nem a szovjet elvtársak csinálták a rendszert, hanem szovjet minta alapján a magyarok és magyarországi izr. vallásúak.

Az én családomtól a "komenisták" majdnem mindent elvettek. Jutott abból kurzust kiszolgáló munkás-paraszt költőnek lakás, állami gazdaságnak föld, tanya stb. Az én őseim rosszul jártak akkor, de másoknak akkor nyílt meg az út az oktatáshoz, osztályidegen családomba a 60-as években beházasodott paraszt származasú lány akkor mehetett egyetemre. Akkor lett villany, egészségügyi ellátás, lakás sokaknak.
Nyilván rengeteg igazságtalanság árán, de összességében sokaknak jobb lett az élete egy embertelen rendszerben.
A németek gázkamrákat építettek, a szovjetek erőművet, utat, hidat, iskolát.

A kommunizmus, marxizmus nem egy orosz ideológia. Nyugati értelmiségiek találták ki. Pont a németeknél volt igen népszerű.

A nácizmus dicsőítése mire jó? Neked ettől lesz merevedésed? Nem véletlen, hogy a nácikat elpicsázták a szovjetek. A németek felsőbbrendűnek hitték magukat, aztán csöcsre futottak a lenézett szovjetekkel szemben. A nácizmust a szovjet rendszer dobta a történelem szemétdombjára. Meg az általad megvetett, alembernek tekintett oroszok. Aztán 45 évig a kelet-németek voltak a leglelkesebb szovjet talpnyalók.
Magyarként egyik rendszerért se kellene rajongani.

Szentgáli Zsolt 2023.02.10. 16:35:40

@larvar0: Egyetértek: a világnak és a magyar népnek a nácizmus és a kommunizmus is mérhetetlen sok szenvedést okozott.
süti beállítások módosítása