Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A 2014-es választás plakátjai 2.0

Legutóbb technikai problémák miatt sajnos csak kevesen láthatták e részletes posztot - ezért most újra figyelmetekbe ajánlom!

2022. november 08. - Szentgáli Zsolt

2014-ben már más szabályok szerint választottunk, mint előtte 20 évig: a szavazás egyfordulóssá vált (ezzel megszűnt a két forduló közötti visszalépés lehetősége, ami 1998-ban a Fidesz-FKGP győzelmét hozta), a mandátumok száma lecsökkent (386-ról 199-re) és többségüket most már egyéni körzetben osztották ki (106-ot). Az egyéni körzetek számának csökkenése miatt (176-ról 106-ra) átszabták a körzetek határait.

A kormány a Fidesz-KDNP koalíció alkotta - velük szemben sokszínű (részben egymással összefogott) ellenzék indult.

orban_fidesz.jpg

A plakát üzenete egyértelmű: csak Orbán Viktor lehet Magyarország miniszterelnöke. A narancs szín innen hiányzik. Megjelenik már - még szelíden - "Brüsszel" - mint ellenfél. A "rezsicsökkentés" már akkor is jelentős hívószó volt.

fidesz_rogan.jpg

Azért nem tűnt el a narancs. Ekkor még indult Rigán Antal egyéniben. Üzenet a választóknak: "Ő már bizonyított" (az emberek szeretnek ismerős nevekre voksolni).

fidesz_monika.jpg

A Fidesz-jelöltek közt - nem túl nagy számban - hölgyek is akadtak. Ismét egy klasszikus beállítás: mosolygós, jól öltözött (legalább középosztálybeli) civilek helyezik bizalmukat a kormánypártba. Minden generáció jelen van. Érdekes, hogy a képen szinte mindenki félrebillenti a fejét.

A kormányoldal készített - jelentő számban - negatív üzenetet hordozó - plakátokat is.

fidesz_anti-simon.jpg

Simon Gábor számláján a hatóság - nem sokkal a voksolás előtt - "talált" kb. 200 millió forintot, amivel ő nem tudott elszámolni. A plakát üzenete: az egész baloldal / MSZP korrupt.

fidesz_anti-mszp.jpg

A "cirkuszos-bohócos" téma többször is felbukkant a későbbiekben a Fidesz-kommunikációban. Itt is Simon Gábor ügyét tematizálja az érdekes grafika. 2010 előtt másfajták voltak a plakátok...

fidesz_anti-mszp_2.jpg

Ez a kormánypárti plakát nem érdekes graifikájával üzen, hanem hosszú szövegével. Az üzenet itt is ugyanaz: az MSZP korrupt. Elsősorban a közpénzek magánzsebekbe áramlását kifogásolta akkor a Fidesz....

fidesz_anti-gyurcsany.jpg

Előkerült a Fidesz klasszikus kampánytémája: aki ellenzéki, az szinte "azonos" Gyurcsány Ferenccel, az ő "szekértolója". Mivel Gyurcsány Ferenc akkor már nem az MSZP-ben politizált, így Kunhalmi Ágnessel már nem voltak párt-társak.

fidesz_anti-kuncze_gyurcsany.jpg

Ugyanaz a tematika - és nyomdatechnika - más névvel: az egykori SZDSZ-es belügyminiszter is a "Gyurcsány-koalíció" tagja. Gyurcsány Ferenc tűnik a plakátok alapján a legfőbb mozgósító - és egyúttal elriasztó névnek.

mesterhazy.jpg

Eben az évben Mesterházy Attila az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként indult - de vitára nem került sor Orbán Viktorral (ezt a Fidesz vezetője utoljára 2006-ban vállalta be). E plakáton az MSZP-logó látható.

mesterhazy_2.jpg

Ezen a plakáton már feltüntették az összes párt nevét, aki beállt Mesterházy Attila mögé. Az összefogás széleskörű volt - de nem teljes. A piros szín dominál - utalva az MSZP-re.

mszp_hiszekeny.jpg

A pártok szeretik újra indítani "már bevált" - azaz ismert és korábban már sikerrel szerepelt - jelöltjeiket. A XIII. kerületben ezt meg tudta tenni az MSZP, akinek logója itt nagyobb is, mint a többi támogató párté.

mszp_fidesz-maffia.jpg

Az ellenzék is megpróbálkozott a negatív kampánnyal. A karikatúrák grafikailag erős "erősre" sikerültek.

bajnai.jpg

A 2009-2010 között már miniszterelnök Bajnai Gordon szeretett volna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lenni - de ezt a lehetőséget végül Mesterházy Attila szerezte meg. Azért Bajnai beszállt a kampányba. Feltűnik a plakáton a piros szín hiánya.

gyurcsany.jpg

Gyurcsány Ferenc 2010 után és a DK vezetője lett. Egykori pártja is bevállalta, hogy támogatja őt.

mlp_majmok.jpg

Az ellenzéki összefogás részeként indult a Magyar Liberális Párt (Fodor Gábor). Plakátjuk a Fideszes kormányt majmokhoz hasonlította. Egyúttal igyekeztek Orbán Viktort szembesíteni fiatalkori önmagával.

egyutt.jpg

Az Együtt - nevéhez illően - eredetileg az ellenzék közös "esernyőszervezete" lett volna - a kormányváltásért. Végül kis pártként indult, az összefogás részeként.

anti-cof.jpg

Az ellenzéki kampány igyekezett rámutatni, hogy a "Civil Összefogás Fórum" valójában nem kifejezetten valódi civil szervezet. Ez is negatív üzenettel dolgozó plakát.

lehet_mas.jpg

Szintén ellenzékiként, de a többiektől külön indult az LMP. Megviselte őket a pártszakadás (a Párbeszéd kiválása). A zöld szín a környezetvédelemre utalt.

lmp_szell.jpg

A párt egyik arca ekkor Széll Bernadett volt, aki 4 évvel később a párt miniszterelnök-jelöltjeként indul majd. Fontos üzenetük volt a "tisztaság" - elsősorban erkölcsi értelemben.

jobbik_nagy-magyarorszag.jpg

Szintén a többiekkel "nem közösködő" ellenzéki próbálkozó volt a Jobbik. Plakátjuk a Trianon előtti Nagy-Magyarországot mintázta. Az üzenet jelentős önbizalmat tükröz.

jobbik.jpg

A párt elnöke - és elsődleges "húzóneve" továbbra is Vona Gábor volt.jobbik_kovacs_bela.jpg

Kovács Béla az Európai Parlamentbe jutott be - évekkel később pedig a magyar bíróság kémkedésért ítélte el. A putyini Oroszország számtalan európai szélsőjobboldali mozgalmat (FPÖ, Le Pen, Salvini stb.) pénzelt, hogy gyengítse az Uniót.

A 2014-es választás sajátossága volt még számtalan kisebb párt / mozgalom indulása. Talán valóban reménykedtek a parlamentbe jutásban - talán csak az 1% feletti szavazataránnyal megszerezhető támogatásra "hajtottak".

mdf_2.jpg

Meglehetősen furcsa "szójátékkal" próbálkozott a lényegében már nem is létező MDF...

fkgp_2.jpg

A magyar történelemben nagy jelentőséggel bíró FKGP a rendszerváltás után is a politikai élet jelentős szereplője volt - de 1998 és 2002 között felmorzsolódott. Most újra próbálkoztak...

munkaspart_thurmer_1.jpg

Továbbra is "velünk volt", régi ismerősünk - a Munkáspárt. A logó új -a vezető a már megszokott. Immár évtizedek óta...

munkaspart_kadar.jpg

A Munkáspárt mindig is a Kádár-nosztalgiára épített - most plakátra is tették őt.

a_haza_nem_elado.jpg

Egészen "izgalmas" kisebb csoportosulások is megjelentek. E plakáton valós probléma (a deviza-adósság) került említésre a Szent Koronával...

elegedetlenek.jpg

Egy őszinte név - Elégedetlenek! A Kárpát-medencében elég gyakori hívószó...

nemzeti_forradalmi_part.jpg

Egy újabb szélsőjobboldali - meglehetősen marginális - próbálkozás. A jelvényük bizony a horogkeresztre hajaz, jelszavukat ("cigánybűnözés") a Jobbiktól vették. A "nemzeti, szociális" tudatosan állhat közel Hitler párnevéhez ("nemzetiszocialista") - akárcsak a vörös szín. A "nyilvános családfa" vélhetően antiszemita kitétel.

osszefogas_part.jpg

Ezek a jelszavak mindenki szívét megdobogtatják: összefogás - jólét... Sok vidám fiatal a képen...

seres_maria.jpg

A mai tinédzserek talán már nem is tudják, de 2014-ben még főleg SMS-eket küldtünk telefonjainkról. Jól megválasztott névnek tűnt... A politikus-ellenesség gyakori hívószó.

szily_katalin.jpg

Szili Katalin - még MSZP-sként 2005-ben majdnem köztársasági elnök lett. Jelenleg Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottja...

szocialdemokrata_schmuk.jpg

Egy újabb "klasszikus arc" az elmúlt évek közéletéből - Schmuck Andor. A szociáldemokrácia máshol Európában nagy párt, sokfelé kormányzó erő...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2417973110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.09. 12:29:06

De szép bűnözői kör lett itt felsorolva...

Tanulságos plakátok, köszönöm a munkát, amit rászántál.

2022.11.09. 22:45:10

Gyurcsany bajnai kunhalmi szel kuncze,

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.11.10. 08:25:13

Hiszékeny Dezső, micsoda egy röhejes név, főleg egy politikusnak... :D
süti beállítások módosítása