Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Apróhirdetések 1956-ból

"Az emberi méltóság forradalmának" (Bibó István) tiszteletére

2022. október 23. - Szentgáli Zsolt

"Az É.M. 12/3. sz. Tetőfedő és Szigetelő vállalat Ideiglenes Forradalmi Munkástanácsa és Igazgatósága felhívja a Budapesten és vidéken tartózkodó dolgozóit, hogy a munka beindítása végett a központban jelentkezzenek." (Népakarat, november 29.)

A szovjet hadsereg 1956-ban rommá lőtte Budapest számos épületét. Jött a tél - szükség volt a lakások helyreállítására. Megjegyzendő, hogy a november 4-i szovjet invázió után a Kádár-kormány még egy darabig eltűrte a munkástanácsok működését - de azért visszatért a céghez az igazgatóság is.

romma_lott_varos_1.png

 

"Az Acélöntő és Csőgyár felhívja összes dolgozóit, hogy a végleges munkástanács megválasztására 1956. XII. 3-án hétfőn fél kilenc órára jelenjenek meg." (Esti Budapest, december 1.)

A fentebb már írtak értelmében Kádárék egy darabig még elviselték, hogy a gyárakban működnek munkástanácsok. A november 4 előtt megválasztottakat e szerint "ideiglenesnek" tekintették. 

Azért is kellett a dolgozókat megjelenésre felhívni, mert sokan még sztrájkoltak - mások vélhetően pedig már külföldre menekültek az oroszok elől...

munkastanacs.jpg

 

"Az Újpesti Növnyolajipari vállalat keresi SP 799 rendszámú Csepel Diesel tehergépkocsiját, mely a harcok alatt eltűnt. Ha valaki tud hollétérő, kérjük, hogy azt vállalatunknál (VI. Dunasor 15.) jelentse be!" (Népakarat, december 1.)

A felkelők sok célra használtak teherautókat: közlekedés a városban, élelmiszer-szállítás vidékről, sebesültszállítás (pl. a Kossuth-téri sortűz után). A november 4-i szovjet invázió után sokszor már nem maradt lehetőségük az autók visszavitelére a telephelyekre.

csepel.jpg

"Elcserélném Sztálin úti (orvosi) 3 szobás, hallos, első emeleti lakásomat 1 szoba hallosra, belterületen" (Magyar Nemzet, október 7.)

Ezt a hirdetést még a forradalom előtt adták fel. hazánkban az utcanevek gyakran változnak - a politikai/történelmi széljárás szerint. (Sugárút, Andrássy út, Sztálin út, Magyar Ifjúság útja, Népköztársaság útja, Andrássy út)

utcanev_csere.jpg

 

"Az események miatt hajléktalanná vált váltak részére lakásokat azonnali készpénztérítés ellenében átveszünk. FIK V. Október 6., utca 24." (Népakarat, november 29.)

A Belvárosban is nagy harcok dúltak - sokak otthona vált végleg vagy egy időre romossá.

 

És végül egy kis "finomság" - még október 23-a előttről:

"Harisnyahetek: október 24-től november 3-ig. Tekintse meg kirakatainkat! Szabadság áruház, Corvin tér 7."

Azt hiszem abban a két hétben Budapesten nem "harisnyahetek" voltak. Ugyanakkor mutatja az akkori magyarok erkölcsi nagyságát, hogy a betört kirakatokból nem tűnt el az áru - többfelé a házmester vigyázott rá.

A nejlonharisnya pedig akkora érték volt, hogy sokszor az Aranycsapat tagjai hozták be őket...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7917960776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása