Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Néhány párhuzam náci és kommunista (szovjet) propaganda-plakátok között

2022. március 22. - Szentgáli Zsolt

A nácizmus és a kommunizmus elvben a politikai paletta egymástól legtávolabbi végén helyezkednek el (szélsőjobb vs. szélsőbal).

Híveik (különösen 1939 előtt és 1941 után) egymást éles ellenfelekként gyűlölték. Sőt: fontos, hogy a XX. század során legitimációjukat kölcsönösen általában az egymás elleni „harcból” merítették. Hitlert nagyon sok német (és nem csak német) ember azért támogatta, mert úgymond „ő menti meg Európát a bosevizmustól” – Sztálint és a kommunistákat pedig sokat azért tartották támogatandónak, mert ők küzdöttek a nácizmus ellen.

Mindezek ellenére a két ideológia, de főképp a két rendszer számtalan párhuzamot mutat. A legfontosabb az emberi élet, az emberi személy méltóságának teljes lerombolása, az emberi létezés teljes dehumanizálása volt.

 E posztban néhány – mások által már párhuzamba állított – propaganda-plakátot szeretnék röviden bemutatni – a két, ember-ellenes diktatúra közti látványos párhuzamokat kiemelve.

szovjet-naci_plakat_1.jpg

A nácik közismert köszöntése volt (az olasz fasisztáktól átvéve, akik pedig a római legionáriusok utódainak akarták magukat tartani) a nyitott tenyérrel feltartott jobb kéz. A német plakát szavazásra (nem pártok közül való választásra!) buzdít: a Te igened a Führernek”: egy kéz, mely nemrég törte szét a rab-bilincset (ami egyébként elsősorban baloldali, forradalmi szimbólum volt). A népnek tehát egyetlen dolga van: engedelmesen követni a „vezért”.

A szovjet párhuzamos kép szövege: „Nagyszerű munkával – teljesítsd a tervet!” Itt nincs szó holmi „voksolásról”: a lényeg a terv teljesítése. Az ember – gép.

szovjet-naci_plakat_2.jpg

A fiatal, izmos, öntudatos munkás – természetesen a kellő pártjelvényt viselve! – mindkét rendszer kedvenc „példaképe” volt. A póz azonos, a zászló színe természetesen mindkét helyen a vörös! Ráadásul elvárás a belépés az adott, ideológiailag elkötelezett szervezetbe (rohamosztag – párt – ifjúsági szervezet).

szovjet-naci_plakat_3.jpg

A lesújtó ököl szintén közös szimbólum. („Az erőszak a megoldás!”) A náciknál: „Állítsd meg a korrupciót azzal, hogy a nácikra szavazol!”. Ahogy egy egyetemi tanárunk mondta: a többpártrendszerek történetében még nem volt párt, melynek programjában ne szerepelt volna a korrupció megszüntetése… Persze a náciknál a „korrupció” bírálata nem szó szerint értendő: inkább a demokrácia elvetése ez: veszekedő, önérdektől vezérelt politikusok – szemben a mi „erkölcsös és tiszta mozgalmunkkal”.

A kommunista ideológiában természetesen a fizikai munkás erős (vörös!) keze fékezi meg a pénzt megszerezni kívánó gonosz tőkéseket!

szovjet-naci_plakat_4.jpg

A mosolygós kislány-arcokban rejlő propaganda-lehetőséget sem kívánta egyik diktatúra sem kihagyni.

A nácik egyszerűen közölték: minden 10 éves lépjen be hozzánk! (A csak fiúknak szervezett Hitlerjugend párjaként létezett a lányok számára kiatalált BDM („Német Lányok Szövetsége”)

A szovjet plakát szövege („az én boldogságom a sikeredtől függ”) elsősorban tanulásra buzdít. (Lásd: „jó tanulással legyünk a szocializmus építői” c. szlogen).

szovjet-naci_plakat_5.jpg

Természetesen nem maradhat ki a személyi kultusz sem – amikor a jóságos, kedves vezér mosolygó kisgyermekeket ölelget.

A német szöveg („Gyerekek, mit tudtok a Führer-ről?”) már-már eszembe juttatja gyermekkorom „nagyszerű” vetélkedőit: „Ki tud többet a Szovjetunióról?”

A szovjet plakáton a gyermekek (természetesen úttörő-egyenruhában!) virágcsokorral köszönik meg Sztálinnak a „boldog gyermekkort”! Ha az embernek az ukrajnai éhínségben (1931/32-ben) éhen halt vagy a gulágra hurcolt gyermekek jutnak eszébe, akkor mindjárt másként cseng a „Sztálin” és a „boldog gyermekkor” szavak egymás mellé tátele…

A korszak divatjának megfelelően persze a német és a szovjet kislányok hajában is óriási fehér masnit látunk.

 

Végezetül egy kérdés merült fel bennem: vajon a két rendszer propagandistái tudatosan másolták egymást („csentek” egymástól ötleteket); illetve ha bárkinek is eszébe jutott, hogy saját rendszerének plakátja mennyire hasonlít az elvben ellenkező diktatúra képi világára, akkor vajon tovább gondolta-e: nem csak felszíni, hanem lényegi is a párhuzam a két ember-ellenes diktatúra között?

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2317787022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.03.23. 10:07:32

JÉ.... ez az állítsuk meg a korrupciót ezek szerint ősi náci program?

Boldeone2 2022.03.23. 10:27:10

A nácizmus ès a kommunizmus csak látszólag van távol egymástól a politikai skálán, hiszen a politikai skála inkább egy óra számlapjához hasonló , nem pedig egy lineáris vonal. A kommunizmus ès fasizmus követői sok tekintetben hasonló nèzeteket vallanak , hiszen a felülről , központilag szervezett kollektív társadalomban hisznek , az egyèni autonómián alapuló , individualista , szabad társadalom helyett. A "nèzetek vallása " , persze, csak annyiban igaz, hogy általában mindkèt rend követői a kispolgárság , leginkább manipulálható , kevèsbè kèpzett , kevèsbè jómódú rètegek, akik mindig ugyanazt vallják , amit a központi rendszer-agymosás mond nekik. Ideológiai hasonlóság mèg az, hogy mindkét rendszer a legnagyobb ellensègènek a liberalizmust, a nyugati típusú eszmei ès gazdasági rendszert tartja, tarsadalomszervezèsi módszereikben pedig - a már említett propaganda mellett - a erőszak játssza a fő szerepet. Ennek következmènye a diktatórikus politikai rendszer ès az egyèni szabadságjogok eltiprása
Mindkét rendszer alkalmazza a szociális demagógiát, az újraelosztást , ami nèpszetűsèget biztosít ezeknek a rendszereknek a kiszolgáltatott rètegek között.

Szentgáli Zsolt 2022.03.23. 11:01:03

@Serény Vélemény: természetesen nem. Arról van szó, hogy a korrupció valós probléma a társadalmakban, a modern kor egyre érzékenyebb rá - ezért minden párt felveszi a programjába az ellene való harcot. Aztán van, ahol sikeresebben küzdenek ellene (pl. Skandinávia) - és van, ahol kevésbé...
A nácik épp a demokrácia elleni harcukban használták fel a korrupció-ellenesség jelszavát, miközben természetesen ők is korruptak voltak.

Szentgáli Zsolt 2022.03.23. 11:03:15

@Boldeone2: Köszönöm a szakmai vélerményt!
Két pontosításom lenne: 1. a "nácizmus" és a "fasizmus" nem azonosak egymással - persze rokon és szövetséges rendszerek voltak, de mégsem egymás szinonímája.
2. A kispolgárság mellett jelentős volt a nácik támogatottsága a munkásság soraiban is.

Boldeone2 2022.03.23. 12:08:24

@Szentgáli Zsolt: Így van , de a köznyelv a nácizmust ès a fasizmust gyakran nem különíti el egymástól . A fasizmus egy fokkal mèrsèkeltebb rendszer volt pl. nem vègeztek faji alapú szisztematikus tisztogatást ( nem volt jellemző )
A fasiszták volt amikor harcoltak a nácikkal , pl Engelbert Dolfuss ausztrofasiszta kancellár
A munkásság - ha marxi osztálykategóriákat nèzzük - akkor nem polgárság, de valójában a modern társadalomban a munkások is "kispolgárnak" számítanak

Szentgáli Zsolt 2022.03.23. 12:45:58

@Boldeone2: Hitler a maga rendszerét hívta "nemzeti" "szocialistának", ezért Sztálin elvtárs (különösen 1941 után) ragaszkodott hozzá, hogy a szovjet propaganda csak a "fasiszta" szót használhatta rá - ami pedig pontatlan. Ezért hívják a 2. világháború 3 nagyhatalmát Antifasiszta Koalíciónak, pedig a fő ellenfél nem Mussolini, hanem Hitler volt.
Egyébként pár napja kitettem a blogra az olasz fasiszták "Tízparancsolatát" (lejjebb olvasható): Mussolini rendszerében mindig is volt valami eredendően röhejes (a szörnyű mellett).

Serény Vélemény 2022.03.23. 13:03:29

@Boldeone2: És ha most behelyettesíted a szövegedbe a mondjuk a "társadalmi progressziót" a fasizmus és a kommunizmus helyére, akkor mi az, amit meg kell változtatni benne, hogy igaz maradjon?

Boldeone2 2022.03.23. 15:35:33

@Serény Vélemény: És ha most behelyettesíted a szövegedbe a mondjuk a "társadalmi progressziót"

- Minden társadalom jellemzője a progresszió, a haladás , hiszen mindig arra èrdemes törekedni , hogy meghaladjuk a règi, avitt , a kor kihívásaira már választ nem adó társadalmi viszonyokat . Azért haladta meg az emberisèg a rabszolgaságot és a feudalizmust is , mert a progresszió egy termèszetes folyamat

Serény Vélemény 2022.03.24. 11:00:17

@Boldeone2: Ez marxtól copy-paste. Valami újat tudsz mondani? :)
A rabszolgaságot az emberiség nem haladta meg, - akárki akármit mond - jelenleg az emberiség töredékének, talán 2-3%-ának van annyi vagyona, mint a rajtuk kívüli 97%-nak összesen. Ez még a nácizmusnál és kommunizmusnál is rosszabb társadalmi berendezkedést jelent, mert ez a 2-3 százalék akármikor akármit meg tud valósítani, tenni amit akar, akár a többi 97%-ának a rovására is!
A progressziót pl pont ez a dúsgazdag elit nyomja, és a progresszió önmagában nem csak eszköze hanem nagyon is hatékony eszköze az elnyomásnak. És te, mint turbó progresszív propagandista, még csak nem is érzed, miközben a vörös zászlót lengeted a május elsejei felvonuláson - vagy a berlinin vagy a moszkvain - hogy el vagy nyomva, mert amíg a zászlót lengeted, addig szabad vagy a zászlót lengeti. De ha nem lengeted, akkor megtapasztalod a valódi progresszív elnyomást. Csak ahhoz fel kéne ébredned. (Pedig ha érzékelnéd, hogy a zászlórudad fűrészporból van, pont azért, mert a Párt azért mégiscsak fél tőled, hogy nehogy az elnyomó apparátus ellen fordítsd a zászlórudat.)
süti beállítások módosítása