Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Szovjet-Oroszország születése (1917-1922) - ikonikus képeken

2024. október 08. - Szentgáli Zsolt

miklos_car_es_csaladja.jpg

Oroszországban 1613 óta a Romanov-dinasztia uralkodott. A képen II. Miklós cár (1894-1917) látható családjával. A négy lány után született a várva várt trónörökös, Alekszej cárevics - aki azonban súlyos vérzékenységben szenvedett. Betegségét kihasználva tudott a cári családra erős befolyást gyakorolni Raszputyin...

putyilov_gyari_munkasok.jpg

Az I. világháború súlyos szenvedést hozott a birodalom lakóinak. A katonák a fronton sebesültek és haltak meg - az otthoniakat pedig az élelmiszerhiány sújtotta leginkább. 1917 februárjára egyre erősebb tiltakozásokban mutatkozott meg az elégedetlenség. A képen a híres Putyilov-gyár munkásai tüntetnek.

petrogradi_szovjet.jpg

II. Miklós cár lemondatták - Oroszország esélyt kapott a demokráciára. Mindenfelé tanácsok ("szovjetek") alakultak, mint a katonák, munkások, parasztok önigazgatási szervei. A képen Petrográdi Szovjet ülése látható.

1917_juliusi_tuntetes.jpg

A cári hatalom helyére lépő Ideiglenes Kormány óriási hibát követett el, amikor folytatta a népszerűtlen háborút. A kudarcos Kerenszkij-offenzíva után 1917 júliusában nagy tüntetés zajlott Petrográdon, melyet a bolsevikok hatalomátvételre szerettek volna kihasználni - egyelőre sikertelenül...

 vorosgardistak.jpg

A bolsevik párt saját fegyveres erőt hozott létre - elsősorban matrózokból. Ez lett a Vörös Gárda.

lenin_oktober_25.jpg

Október 24/25-én a Vörös Gárda átvette a hatalmat a fővárosban - az Ideiglenes Kormány érdemi ellenállás nélkül bukott meg.

A sokszor megfestett jeleneten az estére előkerült Lenin -a bolsevik párt vezetője - látható, amint a Szovjetek II. Összoroszországi Kongresszusán szónokol. Önmagát nyilvánította az új kormány ("Népbiztosok Tanácsa" fejének).

 trockij_mint_foparancsnok.jpg

1918-ban véres polgárháború tört ki a "vörösök" és a "fehérek" között. A Vörös Hadsereg élére a bolsevik Trockij került. Ő nem rendelkezett semmilyen katonai képzettséggel - viszont számtalan jó tisztet vettek fel a Vörös Hadseregbe.

tomeggyilkossag.jpg

A polgárháború (1918-1921) nagy kegyetlenséggel folyt. Mindkét oldal követett el atrocitásokat. A legtöbbet természetesen a civilek (főleg a parasztok) szenvedtek.

lenin_es_sztalin_1922-ben.png

Ez az 1922-ben készült kép már a "jelen" és a "jövő" összekapcsolása.

Lenin egyszerre volt a bolsevik párt és a szovjet állam vezetője. Ebben az évben agyvérzést kapott - ez lehet az utolsó, még tiszta állapotában készült kép róla. Mellette közeli munkatársa, a nála 9 évvel fiatalabb Sztálin látható - aki pont 1922-ben lett a párt Titkárságának vezetője.

Lenin 1924 januárjában meghalt, az évtized során pedig Sztálin legyűrte vetélytársait és az ország új diktátorává emelkedett...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6818703750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása