Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Egy elfelejtett nagyhatalom - Bulgária a középkorban

Térképeken a történelem

2024. augusztus 05. - Szentgáli Zsolt

Ha megkérdeznénk, hogy az EU jelenlegi 27 tagállama közül melyik állam tartozik a legrégebben jelenlegi néven létezők közé - persze megszakításokkal - akkor talán kevesen gondolnának Bulgáriára.

Pedig...

1_alapitas_aszparuch_680.png

680/681-ben történt, hogy a sztyeppéről bolgár nevet viselő, törökös nyelvet beszélő, nomád harcosok érkeztek - Aszparuch nevű uralkodójuk vezetésével - akik uralmuk alá hajtották a Balkánra nemrég betelepült szlávok egy részét.

Ezt a mozzanatot tekintjük az Első Bolgár Állam megalapításának.

A következő évtizedekben a nomád kisebbség beolvadt a földművelő többségben és átvette annak szláv nyelvét - viszont ők adták az ország (és az ott élő nép) nevét.

 3_krum_terjeszkedese_803_utan.png

A következő évtizedek folyamatos terjeszkedéssel teltek. A Balkán keleti felének állammá szervezésével párhuzamosan kiterjesztették befolyási övezetüket Erdélyre (vagy legalábbis annak déli részére) is, elsősorban az ott található arany- és sóbányák miatt.

E folyamat egyik fontos szereplője volt Krum nevű uralkodójuk 803 után.

4_850_korul.png

Ez a térkép jól mutatja, hogy a IX. század második felében - amikor a magyar törzsek többnyire Etelközben tartózkodtak - Bulgária igazi nagyhatalom volt. Legfőbb riválisának - és egyúttal kulturális mintaadójának - Bizánc számított.

864-ben a bolgárok el is kezdték a - keleti rítusú - kereszténység felvételét.

5_904_korul.png

A fenti - valószínűleg nem teljesen pontos - térkép jelzi, hogy az állam törzsterülete lényegesen kisebb volt, mint az a fajta befolyási övezete, melyet szövetségeseik révén tartottak uralmuk alatt.

6_-simeon_idejen.png

Az Első Bolgár Állam egyik legnagyobb személyisége Simeon cár volt. A magyar honfoglalás 894/895 környékén éppen annak az eseménysornak a része volt, ahová Simeon és Bizánc háborúja is tartozott.

Jól látható, hogy ekkorra már a Balkán nyugati része is jelentős részben a Bolgár Állam része volt.

7_simeon_927.jpg

Jól látható, hogy Simeon 927-es halálakor a Kárpát-medence már kiesett a bolgár befolyási övezetből.

8_950_korul.jpg

A X. század közepén a Balkán feletti hatalomért két igazi nagyhatalom küzdött: Bulgária és Bizánc. Látható, hogy az Első Bolgár Állam a szűkebben értelmezett "bolgár" nép tagjain kívül sok más szláv (és nem szláv) törzseit is magában foglalt.

9_1014_elott.png

Az ezredfordulón - Sámuel cár uralkodása idején - szinte a végsőkig éleződött a feszültség a két nagyhatalom között.

10_1014_elott_bizanci_hadjaratok.png

Aztán - 1014-1018 körül - a bizánciak végső csapást mérve megsemmisítették az Első Bolgár Államot. Látható, hogy előbb az állam keleti törzsterületeit hajtották uralmuk alá, majd csapást mérve a Nyugat-Balkánra, azt is uralmuk alá hajtották.

Nem véletlen, hogy II. Baszileosz bizánci császár a történelemtől a "Bolgárölő" melléknevet kapta...

11_bizanc_1025.jpg

II. Basziloesz 1025-ös halálakor az egész Balkán feletti uralmat utódaira hagyta. A Bolgár Állam ekkor nem létezett, hazánk pedig így hosszú szakaszon Bizánc szomszédjává vált.

12_second_bulgarian_empire_1185-1196.png

A Balkán lakói azonban nem törődtek bele a bizánci uralomba.

1185-ben egy testvérpár, Péter és Aszen vezetésével a bolgár (és velük szövetséges vlach) törzsek sikeresen fellázadtak és létrehozták a Második Bolgár Államot.

13_masodik_allam_1185.png

A Balkánon a határok sohasem voltak szilárdak - és nem igazán etnikai alapon húzták meg őket - így amikor egy állam megerősödött, mindig igyekezett terjeszkedni.

14_1300.png

A XIV. század eleji bolgár államterület több-kevésbé emlékeztet a jelenlegire.

15_1355.png

A Második Bolgár Állam megalakulásával párhuzamosan - még 1200 körül - a szerb nép is kivívta függetlenségét.

A XIV. század közepén ez a két állam uralta a Balkán keleti, illetve nyugati felét. Bizánc ekkor már létének végső hanyatló korszakába lépett.

16_1371-ig.png

A XIV. század közepén sokasodni kezdtek a gondok. A Második Bolgár Állam nem tudta megtartani egységét - és kezdett darabokra hullani.

Ráadásul 1354-ben az oszmán csapatok Gallipolinál átkeltek Európába és azonnal a Balkán meghódításába kezdtek.

17_bulgaria1344-1396_svg.png

Aztán bekövetkezett a katasztrófa és a bukás.

1371-ben a Marica-folyó mentén az oszmán-törökök legyőzték a bolgár csapatokat, majd a következő években fokozatosan hajtották uralma alá a különböző főurak által uralt "cárságokat".

Az utolsó bolgár terület 1396-ban került oszmán uralom alá.

A Második Bolgár Állam ezzel végleg megszűnt létezni. Az oszmánok kiűzésére törekvő magyar király, Luxemburgi Zsigmond ugyanebben az évben szenvedett vereséget a Duna déli partján fekvő Nikápolynál...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7018460117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Carradine 2024.08.07. 17:50:11

Tisztelt Szerző!
Felhívom figyelmét, hogy az Index címlapon, a Blog.hu-ból vett cikkéhez mellékelt térkép a Kelet-Római Birodalmat ábrázolja, amit az Ön cikkéből emeltek ki, tévesen kapcsolva ahhoz, amit, ahogy a cím sejteti: Bolgár Birodalom. Gondolom, hogy ez nem Önön múlik, gyakran találkoztam már félreírt címekkel, elhibázott fotókkal, ami nem a szerzőt minősíti.
Én erre azért felhívnám a figyelmüket.
A Bolgár Birodalom kétségkívül meghatározó politikai és katonai hatalma volt ennek az időszaknak, egyenrangú felei a Magyar Fejedelemségnek, későbbi Magyar Királyságnak, és a Bizánci Birodalomnak, ami katonapolitikailag néha már nem bizonyult elég erősnek, de diplomáciával az oszmán-török hódításig megőrizte nagyhatalmi pozícióit a Balkánon.
Kiterjedéséről a bolgár történészek néha nagyot mondanak, Nagy Simeon is túl van értékelve, az, hogy egy hadjárattal megsarcoltak, feldúltak egy vidéket akár a mai Görögország területén is, nem jelenti azt, hogy az tartósan bolgár fennhatóság alá került volna. (Ilyen alapon magyar föld lett volna Spanyolország egy része is, ahová a "kalandozó" magyarok eljutottak.)
Közép-európai nagyhatalom, meghatározó katonai erő a térségben képlékeny belpolitikai viszonyok között, ami az ország teljesítőképességét mindig befolyásolta, aláírom.
Amíg az Oszmán-törökök nem jöttek, addig lényegében Bizánc, a bolgárok és a magyarok írták a Balkán történelmét a középkorban.
süti beállítások módosítása