Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Marcona arcélű férfiak acélsisakban - hogyan toborzott az SS Európa-szerte

2024. május 08. - Szentgáli Zsolt

flag_of_the_schutzstaffel_svg.png

Az SS ("védőosztag") eredetileg Hitler személyes testőrségeként alakult meg.

himmler.jpg

Már a '20-as évek végén, jóval a nácik hatalomra kerülése előtt Heinrich Himmler került a szervezet élére.

Létszáma egyre gyarapodott, szervezet egyre bonyolultabbá vált.

covers_553728.jpg

1940-ben hivatalosan is megalakították a Waffen-SS-t (Waffe = fegyver), mely kifejezetten katonai jellegű, elitnek szánt alakulatból állt.

Tagjait kezdetben természetesen Németországban toborozták, majd - párhuzamosan a német hadsereg egyre nagyobb emberhiányával - egyre több európai országban.

Ezekből a toborzás céljára szolgáló - egymásra meglehetősen hasonlító - plakátokból állítottam össze most gyűjteményt.

1_17_eves_kortol.jpg

A fenti plakátot Németországban terjesztették - szövege alapján vélhetően a háború második felében: "Jelentkezz 17 éves kortól!" A hatalmas emberveszteségek miatt a nácik már szinte gyerekeket is harcba vetettek ekkortájt. A képen szereplő fiú is szinte még csak kamasz...

2_fiatalok.jpg

Ez már nem is felszólítás, hanem kijelentő mód: "A német ifjúság önként jelentkezik a Waffen-SS-be!" Feltehetjük a kérdést: milyen rendszer az, amely a gyerekeket (egy nemzet jövőjét!) veti oda ágyútölteléknek? A fekete egyenruhás "harcos" szinte még gyermek a képen...

3_1942.jpg

"A rendőrség frontszolgálatban": talán olyasmiről lehet szó, hogy a belső rendfenntartási feladatokat is ellátó SS-alakulatokat is kivezényelték a frontra. A két marcosa harcos hátterében havas orosz harcmezőt fedezhetünk fe - kilőtt ellenséges tankokkal.

1942-ben már szükség volt az elesett frontharcosok pótlására a hátországi szolgálatból - a gyerekek ekkor még nem kerültek sorra...

 4_holland.jpg

 A náci propaganda - a fajelmélet őrületének megfelelően - elsődlegesen a germán nyelvű népek körében toborzott. "Hollandok! A becsületedért és a lelkiismeretedért!  A bolsevizmus ellen hív téged a Waffen-SS!"

A nácizmus egyik legsikeresebb szavazatszerző és toborzó jelszava az antikommunizmus volt. Kifejezetten érdekes a "lelkiismeret" szó használata attól a szervezettől, melynek tagjai "üzemeltették" a haláltáborokat...

5_flamand.jpg

A flamandok - Flandria lakói - lényegében a hollanddal megegyező nyelvet beszélnek, de ők Belgium állampolgárai voltak (és ma is azok).

 A fenti kép kifejezetten antiszemita: a szójáték lefordíthatatlan, olyasmire utal, hogy Anglia "griffkarmai" valójában a "zsidóság hatalmát" akarják kiterjeszteni. "A mi válaszunk: fegyver a kézben!" A "Langemarck" a flamand SS-légió elnevezése volt.

6_dan.jpg

A "mondanivaló" - de most egy másik (északi) nép fiait "csábítják": "Dániáért! A bolsevizmus ellen!" "Regisztráljon a dán SS-bevetési alakulatnál!"

Az SS a középkori viking harcossal állítja párhuzamba az MP-40-es géppisztolyt szorító II. világháborús katonát.

7_norveg.jpeg

"Ugyanaz pepitában" - tartja a szólás: másik északi nép - de megint középkori viking és modern mása: "Harcolj Norvégiáért" Az üzenet nincs túlbonyolítva: "lehagyták" róla az antiszemitizmust és az antikommunizmust is.

Ne feledjük: Norvégiáéban komoly ellenálló-csoportok küzdöttek -a nácik ellen.

8_propaganda_from_the_waffen-ss_ss-division_blindee_wallonie.jpg

A fajelmélet határait túllépve megpróbáltak toborozni a nem germán nyelvű népek soraiból is. A vallonok francia nyelvű nép, Belgium déli felének lakói (jelentős bánya- és iparvidékekkel): ezért is látjuk a belga nemzeti színeket. A szöveg egyszerűen: "Jöjj hozzánk!"

Ez a harcos nem olyan marcona - és nem is indokolja meg a felhívást semmivel...

A wallon SS-légiót Léon Degrelle szélsőjobboldali belga politikus vezette - elsősorban a keleti front harcaiban.

9_brusszel.jpg

Különleges párosítás: német nyelvű felhívás - de a cím brüsszeli, márpedig e város lakói franciául és flamandul beszélnek.

 "Klasszikus" náci gondolatmenet: "kommunizmus = zsidók" - akik az ellenség (a sárkány színe ezért vörös). A harcos - mint árnyalak - itt kézigránáttal győzi le a sárkányt.

 10_eszt.jpg

A három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia) 1918-ban szabadult ki az orosz medve uralma alól - hogy aztán Sztálin 1940-ben visszafoglalja őket. 1940/41-ben e balti népek fiaiból is sokakat elhurcoltak NKVD-alakulatok a gulágra - ezért is fogadták közülük sokan "falszabadítóként" a megérkező német csapatokat.

Erre hivatkozva toboroz észt férfiakat ez a különösen marcona harcos az észt SS-légióba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618399589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása