Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Antialkoholista plakátok a Tanácsköztársaságból

Furcsa történelem

2024. február 01. - Szentgáli Zsolt

Az 1919-es magyar Tanácsköztársaság rövid és különös fejezete volt történelmünknek. Egyszerre jellemezte erőszak és messiásvárás.

Különös - és talán kevéssé ismert - fejezete volt az alkoholtilalom. Erről hoztam most néhány plakátot.

rendelet.jpg

A Forradalmi Kormányzótanács március 21-én alakult meg - és azonnal, második rendeletével megtiltotta bárminemű alkohol fogyasztását és árusítását. A lakosságot erről a helyi iránytó szervek (pl. direktóriumok) falragaszok útján is igyekeztek tájékoztatni. Ezt pl. Sopronban tették ki - ami tipikus szőlész/borász vidék...

rendelet_2.jpg

A szöveg ugyanaz (erősen fenyegető!)- de a helyszín és a kibocsátó szervek mások. Vélhetően az Alföld népének készült. 

szoveges.jpg

Kun Bélák sejtették, hogy pusztán a rendelet kibocsátása és a fenyegetőzés kevés lesz a sikerhez - ezért igyekeztek győzködni is. Igyekeztek a józan észre hatni. Eszményük az "öntudatos proletár" volt.

minden_pohar_mereg.jpg

Persze hamar felismerték, hogy a kép erősebb lehet, mint a puszta szavak. A főszereplő leginkább parasztember lehet. A csontváz-figura már a középkori ábrázolásokban is felbukkant.

alkohol_meghalt.jpg

Ez a plakát már kifejezetten a politikával köti össze az ösztönzést. A vörös csillag a "proletárhatalom" és a megvalósuló fényes jelen / jövő jelképe. Megint felcseng a keresztény kultúrkör: a feltámadás eszméje. Kifejezetten "erős" a képi megvalósítás.

alkohol_es_prostitucio.jpg

Itt összekapcsolódni látjuk a társadalmi / erkölcsi problémákat. A "főszereplő" férfiút (munkás vagy paraszt?) várja szegénységben tengődő családja (soványka kisfiú, síró kislány) - ám ő egyre "kapatosabban" hajlik rá, hogy a házastársi hűség helyett a "fizetett szerelmet" válassza.

alkohol_vasut.png

A végére egy már-már "szürrealisztikus" képet hagytam. Itt is a meglehetősen férfias arcú feleség (karján csecsemővel) igyekszik visszatartani férjét. A férfi talán elitta a család összes pénzét és most öngyilkosságra készül - de lehet, hogy arra van szó: bódultan már nem tud vigyázni rá, hová lép.

A mozdony persze lehet magának a fenyegető halálnak a szimbóluma - rajta tűnik fel a témában "közkedvelt" halálfej-szimbolika.

A két utóbbi kép közös jellemzője még, hogy a pozitív szereplőket (kisfiú, feleség) vörös kendő jelöli!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2618316695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása