Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

"Száraz" vagy "nedves" - avagy tüntetni nem szokványos célokért is lehet :)

2024. február 21. - Szentgáli Zsolt

Az 1910-es években nem csak a magyar kommunistákban merült fel, hogy az alkoholfogyasztás kiküszöbölésével sokat lehetne javítani a társadalmi viszonyokon.

Amerikában indult is ezért mozgalom.

votedryformine.jpg

Ez a plakát arra buzdította az állampolgárokat, hogy az alkohol betiltása mellett ("dry = száraz") szavazzanak: a férfiak keresetüket inkább családjuk (feleség + gyermekek) eltartására fordítsák, mintsem az amúgy is gazdag szeszgyárosokat tegyék még gazdagabbá!

A törekvés sikerrel járt: 1919-ben (pont abban az évben, mint Kun Béla!) az USA-ban módosították az Alkotmányt (tehát nem csupán törvényt hoztak róla!), betiltották az alkoholtartalmú italok fogyasztását, előállítását, árusítását.

Utólag tudjuk: a szervezett bűnőzés járt jól az egésszel, hiszen sokan továbbra is ittak - de most már illegális "kocsmákban".

detriot.jpg

 Egy idő után egyre többen fejezték ki tiltakozásukat a prohibíció ellen.

A fenti képen vélhetően olyan vállalkozók tüntetnek (talán sörfőzők vagy whisky-lepárlók), akik nemes egyszerűséggel közölték: "A szesztilalom elvette a megélhetésüket - Nem termelhetünk tejet"... (A kép Detroit-ban, az autóipar akkori fellegvárában készült).

prohibition-women-demonstrate-against-the-alcohol-ban-in-michigan-e01hxg.jpg

Bár az alkoholtilalom élharcosai is nők voltak - de a képen látható hölgyek tőlük eltérő véleményt képviseltek. Finomat fogalmaztak: meg kívánták "reformálni" a szerintük káros jogszabályt...

A képen a hölgyek középosztálybelinek tűnnek: talán a férjük bezárt sörfőzdéjét szeretnék újra kinyitni - de az is lehet, hogy pusztán újra szeretnének egy pohárka likőrt felhajtani a hétvégi "party"-n :)

march-against-prohibition-1933-bill-cannon.jpg

Érdekes 'árukapcsolás" 1933-ból: "Sört az adózásért!". Talán azt jelentette: ha már egyszer adófizető (jóravaló) állampolgárok vagyunk, akkor legalább hadd ihassunk :) De úgy is lehet értelmezni: a sörnek van adótartalma: mivel úgyis deficites a költségvetés, így ha végre legálisan ihatunk sört, akkor az államháztartás is jól jár vele...

we-want-beer-labor-union-members-protesting-prohibition-in-newark-new-jersey-american-school.jpg

Tanári pályámon ez a kép szokta a legnagyobb tetszést kiváltani a diákokból. Tiszta, egyszerű, "sallangmentes" jelszó: "Sört akarunk!" A felvonulók mindnyájan férfiak... 

noi_tuntetok.jpg

A fenti kép párja: kiderül, hogy - bár a sört elsősorban férfi-italnak szoktuk tartani - azért a hölgyek is meg- megkívánták.

Érdekes, hogy a két tüntetés nemenként szerveződött: külön-külön az urak és a hölgyek. Pedig a cél és a jelszó azonos: "Sört akarunk!"

vege.jpg

Az utolsó kép címe az lehetne: "Amikor egy álom megvalósul".

A prohibíciót végül 1933-ban eltörölték. A kérdés csak az, hogy a kép szereplői annak örülnek, hogy 14 év után újra ihatnak - vagy azért a torkuk az elmúlt másfél évtizedben sem maradt teljesen "szárazon"...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr118336117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása