Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Amerikai plakátok a II. világháborúból

Toborzás és lelkesítés

2023. december 17. - Szentgáli Zsolt

Nemrég írtam róla, hogyan keveredett bele Amerika a II. világháborúba.

A hadkötelezettséget már 19140-ben bevezették és elkezdték az alakulatokat feltölteni - de tudták, hogy egy demokráciában lelkesíteni is kell a népet a harcra. Erre szolgáltak többek között a színes plakátok.

toborzas.jpg

Az első plakát kifejezetten a 18-19 éves korosztálynak szól: "Kövess engem!" - mondja egy tapasztaltabb harcos. Aláhúzták a MOST kifejezést, hisz a kiképzés időt vesz igénybe -így is több hónap, mire egy fiatal a csatába kerülhet.

A második kép ugyanígy a fiatalokhoz szól. Azzal csábít, hogy az önkéntesek megválaszthatják, melyik haderőnemhez kerülnek.

A harmadik plakát igazi csemege a történelem iránt érdeklődőknek: párhuzamba állítja a II. világháborús erőfeszítéseket a XVIII. század végi függetlenségi háborúval. Az aláhúzás itt is kiemelést jelent: "Az amerikaiak MINDIG a szabadságért harcolnak".

army.jpg

Az egyes fegyvernemek külön is toboroztak. A fenti plakátok arra ösztönöznek, hogy fiatalok a tengerészgyalogságot válasszák! Ők elit alakulatokat alkották - ott vetették be őket, ahol nagyobb ellenállásra lehetett számítani (pl. a legvéresebb csendes-óceáni sziget-harcokan. A jobb oldali képen a harcos hagyományosabb, "ausztrál-kalapos", khaki-színű egyenruhát visel, a középsőn pedig már a híressé vált díszegyenruhát. A három kép közül kettőn is kiemelt szerepet kap az amerikai nemzeti lobogó (akkor még 48 csillagot számlált), mint a hazafiság szimbóluma.

legiero.jpg

A légierő is azt az utat választotta, hogy külön felhívja a fiatalok figyelmét.

Az első képen a délceg fiatalember hatalmas bombát tart a kezében, a felirat pedig ("A sáncokat nézzük") olyasmit akart jelezni, hogy a légierő bombázói alapvetően védelmi feladatokat látnak el.

A középső plakát ismét aláhúzással emel ki - és olyat tematikát alkalmaz, melyet más hadviselők is a történelemben: a gyermekek és családtagok védelmét: "Repülj az ő szabadságukért -és a sajátodért!"

A harmadik kép üzenete a legegyértelműbb: "A győzelemért!"

ejtoernyos.jpg

Még egy különleges fegyvernem, aki kiemelten toborzott: az ejtőernyősök. A képen olvasható jelmondat kicsit "szlenges": "Megvan hozzá a bátorságuk" (Kb. úgy értendő: az ejtőernyősök vagány fickók). Nagyobb bátorságot igénylő, kockázatosabb feladat volt - de ugrásonként külön kaptak pár dollárt, ami jól jött a szegény srácoknak.

kotvenyek.jpg

A modern háború elképesztő összegekbe kerül. Az amerikai kormány ezt úgy oldotta meg, hogy a lakosságtól kért pénzt: a fegyverkezési kiadásokat "hadi kötvényekből" finanszírozták. Ezek a plakátok a civil állampolgárokat ösztönzik, hogy ezek megvásárlásával segítsék a harcoló katonákat!

Az első plakát szövege egyértelmű: "Hadd legyen nekik" - azaz a fiúknak fegyverük és lőszerük.

A második üzenet hasonló: "(Mindenki) vigye a (maga) részét!"

A harmadik plakát talán a legharciasabb az egész válogatásban: "Támadás, támadás, támadás".

Az USA a II. világháború végére létrehozta a történelem valaha látott legnagyobb haderejét (több, mint 10 millió!!!) fővel - gyárai pedig a szövetségeseket is el tudták látni a győzelem fegyvereivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218282949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2023.12.17. 21:10:33

Érdemes lett volna megemlíteni a azt a blogot, ahonnan a szerző "inspirálódott", mert így nagyon nem elegáns. A tengerészgyalogos plakátsort például én szerkesztettem: lemil.blog.hu/2010/06/04/plakatpropaganda_2_0_legyel_te_is_bornyaku

Szivesen.

larvar0 2023.12.18. 06:28:32

@proletair: na ez az egyik probléma, hogy nem jelöli a forrásokat, a másik meg a rettenetesen magyartalan fogalmazás.

"

Szentgáli Zsolt 2023.12.18. 12:54:00

@proletair: Köszönöm a kommentet! Az a helyzet, hogy még több évvel ezelőtt készítettem tanórai ppt-t a diákjaimnak és akkor kerestem a neten plakátokat. Nem szoktam felírni, hogy melyiket hol találom. A jelenlegi poszthoz a saját ppt-mből másoltam át a képeket. Nem vezérelt olyan szándék, hogy más szellemi tulajdonát ellopjam - és nem is keresek vele pénzt.
Természetesen értékelem és köszönöm munkádat!

proletair · http://lemil.blog.hu 2023.12.18. 13:43:23

@Szentgáli Zsolt:
nincs baj, lehet használni, csak oda kell írni, hogy "itt találtam, itt van még belőlük bőven".
(Ezek a hármas plakátok nem teremnek a neten, egy elég hosszadalmas válogatás után lettek így szerkesztve)
süti beállítások módosítása