Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Pearl Harbor - térképeken a történelem

Véres december eleje 1941-ben

2023. december 09. - Szentgáli Zsolt

Japán 1937-ben elfoglalta Kelet-Kínát - seregeik pedig még mélyebbre akartak nyomulni.

Mivel Japán szinte semmilyen ipari nyersanyaggal nem rendelkezik, ezért minden külföldről szereztek be. Az amerikaiak éppen ezért 1941-ben olajembargóval akarták őket megállítani. Benzin nélkül nem szállnak fel a repülők és nem gurulnak a tankok...

A japánok az indonéz szigetvilág elfoglalásával akartak olajmezőket szerezni. Tudták, hogy a kicsiny holland gyarmati hadsereg nem okozhat nekik gondot - de azt is, hogy egy holland gyarmat megtámadása azonnal mag után vonja majd az amerikai beavatkozást. Arra a gondolatra jutottak tehát, hogy először az amerikai flottára mérnek csapást.

csendes_ocean.jpg

Az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának legfőbb bázisa a Hawai-szigetekhez tartozó, szépséges Oahu szigetén található Pearl Harbor ("gyöngy kikötő") volt.

hajok.png

Kiváló adottságokkal rendelkező kikötő volt: sekély (ezért azt gondolták, hogy nem kell torpedó-támadástól tartaniuk), az öböl bejárata szűk (tehát jól ellenőrízhető), középen pedig egy kis sziget - ide horgonyozták le a csatahajókat. (Ezeket általában tagállamokról nevezték el).

japan_flotta_utvonala.jpg

Elkerülendő az esetleg amerikai felderítőket a japán flotta távoli, északi útvonalon haladt - és csak a szigetektől jócskán északra fordultak déli irányba.

japanese_aircraft_carrier_zuikaku.jpg

A flotta fő erejét a repülőgép-anyahajók tették ki, hiszen nem partraszállása és szárazföldi ütközetre készültek, hanem gyors légicsapásra.

Az amerikaiak akkor már rendelkeztek a radar korai, kísérleti példányaival - de egyelőre nem túlzottan hatékonyan használták e berendezéseket...

attack_1.png

A szigetektől több, mint 300 kilométerre megálltak a hajók és útnak indították a repülőket.

A japán hadvezetés pontosan felmérte, hogy az amerikaiakat vasárnap kora reggel érdemes megtámadni, mert a katonák ekkor a legkevésbé felkészültek - a hosszú szombat esti kimaradás után... Így választották ki december 7-ét.

Két hullámban támadtak: az első még 8 előtt, a második pedig 9 óra előtt érte el Oahu szigetét.

Fő célpontjaik a kikötőben lehorgonyzott hajók voltak, de másodlagos célpontként támadták a repülőtereket és az ott állomásozó gépeket is.

tamadas_3.png

A japánok négyféle repülőt használtak: torpedóvetőket, zuhanóbombázókat, magassági bombázókat - és az őket kísérő vadászokat.

aichi-val-d3a-730x396.jpg

Mivel a hagyományos légibombák nem tudták volna átütni a csatahajók nehéz páncélját, ezért páncéltörő lövedékekre szereltek stabilizátor szárnyakat, melyekkel alkalmassá váltak bombavetésre.

hajok_2.jpg

A japán csapás igen sikeres volt: négy nagy csatahajó is elsüllyedt - másik négy pedig súlyosan megrongálódott.

oltas.jpg

Több, mint 3 000 amerikai vesztette életét - a japán flottához pedig összesen csak 29 támadó repülő nem tért vissza...

uss_arizona_memorial_aerial_view.jpg

Az Arizonát - melynek felrobbanásakor több, mint ezer élet veszett oda - soha nem emelték ki a sekély vízből. Azóta is nemzeti emlékhelyként szolgál.

A japán parancsnok lefújta a terve vett harmadik hullámot - így nem rombolták le a szigeten található olajtartályokat.

uss_enterprise_cv-6_in_puget_sound_september_1945.jpg

Az amerikai hajók többsége javíthatónak bizonyult - ennél is fontosabb, hogy az amerikai anyahajók egyike sem tartózkodott aznap Pearl Harbor-ban, így részt tudtak venni a következó hónapok harcaiban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6518277503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2023.12.11. 15:43:21

Mindmáig rejtély, hogyan tudott a japán flotta észrevétlenül több ezer kilométert megtenni, amikor - amint a cikkben áll - az amcsiknak már radarjuk is volt, a felderítést végző hajók, tengeralattjárók és repülőgépek tömkelege mellett. Ha csak néhány órával előbb felfedezik a támadókat, már akkor is lehetett volna valahogyan védekezni. Tudhatták, hogy a japánok nem puszipajtásaik!

Ezzel kapcsolatban már összeesküvés- elméletek is születtek: kellett az ürügy a hadbalépésre...
süti beállítások módosítása