Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Különösen ostoba döntések a XX. század első felében

Súlyos következményekkel

2023. szeptember 13. - Szentgáli Zsolt

1. A Monarchia hadüzenete Szerbiának (1914. július 28.)

merenylet_1914.jpg

A hadüzenet ürügye a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet volt, de a katonai és polgári vezetés valójában „preventatív háborút” akart, azaz Szerbia megleckéztetését.

Több szempontból is ostoba döntés volt. Esetleges győzelem (Szerbia elfoglalása) esetén újabb hatalmas szláv etnikai tömb került volna a Birodalomba, egyre inkább fenntarthatatlanná téve a dualizmust és az alkotmányos kormányzást.

haditervek.jpg

Várható volt, hogy Oroszország a szerbek segítségére siet, a Monarchia pedig nem elég erős kétfrontos háborúhoz.

A következmény: világháború, legalább 20 millió (!!!) emberi élet elvesztése, a Monarchia megsemmisülése, a történelmi Magyarország felbomlása….

  1. A Kerenszkij-offenzíva (1917. július).

A februári forradalom során megbukott a despotikus cári rendszer. Az orosz birodalom népei esélyt kaptak valamifél demokratikus változásra.

kerenszkij_katonakkal.jpg

A megalakult Ideiglenes Kormány hadügyminisztere az eszer ügyvéd, Kerenszkij lett. Bár a lakosság – és különösen a katonák – egyértelműen békére vágytak, de a Kormány tovább folytatta a háborút az antant oldalán. Kerenszkij parancsára az orosz hadsereg júliusban újabb támadást indított a Monarchia – szintén rozoga állapotban lévő – csapatai ellen.

kerenszkij_terkep.png

A támadást visszaverték, az orosz hadsereg lelkesedése végleg megszűnt, a katonák közül sokan szétszéledtek. Az Ideiglenes Kormány – amúgy is ingatag – népszerűsége megszűnt, a káoszból egyetlen igazán szervezett erő emelkedett ki: a bolsevik párt. Amikor októberben átvették a hatalmat, senki nem állt a Kormány mellé.

Következmény: 70 évig tartó kommunista diktatúra, mérhetetlen szenvedés, polgárháború, munkatűborok, terror, éhínség – tízmilliók halála.

  1. Az USA alkotmányába az alkohol árusítását és fogyasztását tiltó cikkely kerül be 1919-ben.

A századfordulón általános volt – női, keresztény és baloldali szervezetekben is – hogy az alkoholfogyasztás nagy mértékben rongálja a családi életet. Ebben természetesen sok igazság volt és van.

we_want_beer.jpg

DE: a teljes, országos alkoholtilalom ostoba döntésnek bizonyult. Az USA népe nem hagyta abba az ivást – csak most már ezt a korábbi kocsmák helyett „zugkimérésekben” tehette meg. A korábban alapvetően törvénytisztelő lakosság mentalitása megváltozott: egyre kevésbé tartották bűnnek a törvényszegést.

 

al_capone.jpg

A tilalommal a szervezett alvilág járt a legjobban: szeszcsempészek és illegális szeszfőzök lettek dúsgazdagok, a maffia egyre több politikust vesztegetett meg.

Következmény: A tilalmat ugyan 1933-ban eltörölték, de a szervezett alvilág addigra szinte mérhetetlenül nagyra nőtt, egyre jobban veszélyeztetve a demokráciát. A szeszről pedig átnyergeltek más területekre: kábítószer, prostitúció, illegális szerencsejáték…

  1. A győztes hatalmas 132 milliárd aranymárka jóvátételt kérnek Németországtól 1921-ben

Az I. világháborút megnyerő antant Németországgal akarta kifizettetni saját háborús költségeit + végleg meg akarták gyengíteni Németországot, hogy ne kezdhessen újabb háborút.

ruhr_videk_megszallasa.jpg

Az 1921-ben „megállapított” jóvátételi összeg értelmetlenül magas, kifzethetetlen volt. A kifizetése körüli huzakodás (elsősorban a franciák és a németek között) végig kísérte a ’20-as éveket és állandóan mérgezte a két ország viszonyát.

dawes_terv.jpg

Voltak ugyan „kibékülősebb” szakaszok – főleg az amerikai hiteleknek köszönhetően – de a jóvátételeket igazságtalannak tartó német közvélemény soraiban állandó támogatást biztosított a szélsőjobboldalnak. Erre épített Hitler is.

Következmény: Amikor – a gazdasági összeomlás hatására – 1932-ben végül eltörölték a jóvátételi fizetéseket, már késő volt. A német közvélemény széles tömegei fordultak a sértettségükre szélsőséges „gyógyírt” kínáló nácik felé.

  1. Előrehozott parlamenti választást tartanak Németországban 1930-ban.

Az Amerikából kiinduló gazdasági válság Németországot is elérte 1929-ben: csődök, munkanélküliség, szegénység. Az 1928-as választások után alakult kormánykoalícióban vita alakult ki a válságkezelés mikéntjéről, ezért azt a döntést hozták, hogy – feleslegesen – előrehozott választást tartanak 1930-ban.

valasztasok.jpg

A náci párt (NSDAP), amely 1928-ban alig 2,5%-al csúnyán leszerepelt, most kihasználta a lakosság elkeseredését és meglovagolta a nacionalista érzelmeket à 18% fölé kerülve áttörést értek el.

hitler_palkat.jpg

A válság súlyosbodott, az addig méltán megvetett, harsány, erőszakos és primitív náci párt egyre elfogadottabbá vált à már csak pár évnek kellett eltelnie 1933-ig, Hitler kancellári kinevezéséig.

A következmények: terror, népirtás, világháború, legalább 50 millió emberi élet elvesztése.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8518213777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2023.09.13. 20:09:03

A 2. vh-t a franciák robbantották ki a trianoni hadüzenettel, teljesne megérdemelték Hitlert.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.10.03. 12:08:34

@fkv.119: A legostobább komment remekül passzol a legostobább döntésekről szóló poszthoz.
süti beállítások módosítása