Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A Munkáspárt propagandája - plakátokon keresztül

2023. augusztus 13. - Szentgáli Zsolt

A magyar demokrácia politikatörténetének érdekes elemét jelenti a Munkáspárt létezése.

1989 őszén-telén, amikor a korábban egyeduralkodó MSZMP MSZP-vé alakult néhányan úgy gondoltál, hogy nyíltan felvállalják a kontinuitást a Kádár-rendszerrel és MSZMP néven újjáalakultak.

Üzenetük lényege évtizedek óta változatlan: nyíltan felvállalt Kádár-nosztalgia. Jelen posztban választásai plakátjaikon keresztül mutatom be üzeneteiket.

1990 

20_mszmp_nemzetikonyvtar_1990.jpg 

Grafikákájában felettébb egyszerű szórólap. Kizárólagosságra törekvés ("csak") és a klasszikus szóhasználat: "dolgozók". A szín csak piros lehet.

mszmp_1990_iii.jpg

Ismét klasszikus érvelés: a "kapitalizmus" rosszat hoz ("áremelkedés" stb.) - de ezt legyőzi a "megújult" MSZMP. Azért a kádári diktatúri dicsőítóitől furcsa a "szabadság" kifejezés... Kiemelkedő helyen szerepel a "munka" szó - hiszen a Kádár-rendszer legfőbb legitimációja a teljes foglalkoztatottság volt (kapukon belüli munkanélküliséggel, "vattaemberekkel" stb.).

18_mszmp_nemzetikonyvtar_1990.jpg

E plakát üzenete hasonlít egy szintén 1990-es MSZP-szórólapra: minden más párt jobboldali, de kell baloldal is.

mszmp_1990_ok_mi.jpg

Erre a szórólapra konkrétan emlékszem (kamasz voltam 1990-ben). A szóhasználat ismét "klasszikus": "nagygazdák" / "tőkések".

mszmp_1990.jpg

Egy újabb plakát, ahol a "MUNKA" van kiemelt helyen. A megélhetés valóban kulcskérdés volt az 1980-as évek elszegényedése után. És persze ismét itt van a "szabadság" is

Ekkor még 4% volt a parlamentbe jutás küszöbe - amit 3,7%-os eredményükkel majdnem el is értek...

1994

A nem túl jól csengő "MSZMP" nevet még 1993-ban "Munkáspártra" cserélték. 

munkaspart_1994.jpg

Ismét megérkeztük a Maslow-is piramis kulcsszavához: "BIZTONSÁG" A szórólap már-már költészeti magasságokba emelkedik. Ismét egy hagyományos kifejezés :"nyomor". (Tekintve, hogy a rendszerváltással 1,5 millió munkahely szűnt meg, sokan valóban elszegényedtek). A szín ismét piros.

 munkaspart_1994_program.jpg

Ritkaság a politikában, amikor egy párt részletes, pontokba szedett programot ír ki - és nem csak rövid szlogeneket. A "baloldal" itt nyíltan felvállalt önmeghatározás.

munkaspart_thurmer_1994.jpg

Ekkor tűnt fel plakátokon a férfiú, aki évtizedeken át párt "ikonikis" arca maradt: Thürmer Gyula elnök. A nyomdai kivitelezés még elég egyszerű.

Ebben az évben - némi visszaeséssel - 3,2%-ot értek el. Sokan az MSZP 1994-es győzelmét a Kádár-nosztagiával magyarázzák, de úgy tűnik a Munkáspárt ebből nem tudott eleget profitálni.

1998

A Horn-kormányban való csalódás hozta el a párt legjobb eredményét: 4,1% (183 ezer voks). Feltehető, hogy a korábbi MSZP-szavazók egy része átszavazott. Mivel azonban 5%-ra emelték a parlamenti bejutás küszöbét, így továbbra is az országházon kívül maradtak.

fopolgarmester_1998.jpg Ebből az évből önkormányzati választási plakátot találtam tőlük. Nyilván nem volt reális esélye annak, hogy ne egy nagy párt adja a főpolgármestert - de indulásukkal jelezték, hogy ők is a jelen vannak a politikai színtéren.

2002

munkaspart_thurmer_2002.jpg

Thürmer Gyula már szebb nyomdatechnikával tűnik fel. Szerepel a klasszikus szlogen : "Kádár alatt jobb volt" (Akkortájt rádió-műsor is létezett ezzel a címmel" . Kiírták a rendszer hagyományos önigazolását is: "Teljes foglalkoztatottság".

 Népszerűségük hanyatlásnak indult - alig kerültek 2% fölé... 

2006

2005-ben kibővítették a párt nevét: "Magyar Kommunista Munkáspártra", 2006-ban viszont szakadás történt, ami teljesen erodálta maradék parlementi bejutási esélyeiket is.

munkaspart_2006.jpg

Thürmer Gyula kicsit szomorkás már a képen. A vörös szín immár teljesen domináns. A megszólítottak továbbra is a szegények, munkások.

Sorsfordító év volt ez számukra, mert - nyilván a szakadás miatt is - kb. 22 ezer szavazójuk maradt. Ezzel jócskán az 1%-os küszöb alá estek, azaz már az állami támogatástól is elestek.

fopolgarmester_2006.jpg

Egészen "szürreálisnak" hat az "ANTILIBERÁLIS" kifejezést vörös színekben és baloldalról olvasni.  A plakát szinte vehemensebben támadja az akkori főpolgármestert, mint a korabeli Fidesz. Megfigyelhető egyfajta belváros - külváros szembeállítás is.

2010

Teljesen a politikai élet perifériájára szorulva sem adták fel. 

munkaspart_2010.jpg

Domináló vörös szín, harsogó jelszavak és egy merész kifejezés: "ÁLLAMOSÍTÁS"

 munkaspart_2010_ii.jpg

A pártlogó színei és az elnök kokárdája némi "nemzeti" jellegű kampányolást jelentett.

A figyelemfelkeltő kampány nem sokat hozott: már csak 0,1%-nyi szavazót...

2014

2013-ben elhagyták nevűkből a "kommunista" jelzőt, így hivatalosan "Magyar Munkáspártként" folytatták. 

kalapacsos_ember_2014.jpg

Egészen modernnek ható grafikai kivitelezésben tűnik fel a munkásmozgalom - de elsősorban a szociáldemokrácia - kalapácsos embere! Harcos kép - harcos jelmondatok - minimális szavazótábor...

 munkaspart_kadar_2014.jpg

Ez már-már "személyi kultuszra" hajaz. Az üzenet ugyanaz 25 éve: "Kádár alatt jobb volt". A bőrdzsekis azért fiatalos érzést akar kelteni.

Ebben az évben - önmagukhoz képest - kicsit összeszedték magukat: majdnem 60 ezer voksot gyűjtöttek be, de az 1% így is messze volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5118192405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása