Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Az utolsó demokratikus választás Németországban 1949-ig - plakátok 1932-ből

Talán most nem akadályozza meg technikai hiba a közlést

2023. május 06. - Szentgáli Zsolt

Németország 1919-1933 közti időszakát "weimari köztársaságnak" hívjuk, mert 1919-ben ebben a kisvárosban fogadták el az alkotmányt.

Parlamentáris demokrácia volt, ahol a nép által választott "birodalmi elnök" erős hatalmi jogosítványokkal rendelkezett.

A rendszer stabilitását politikai értelemben alapvetően a mérséklet pártok (szociáldemokraták, Katolikus Centrum, liberálisok) együttműködése jelentette.

Az 1929-ben kezdődött gazdasági világválság alapjaiban rendítette meg a rendszert: a német népre munkanélküliség és nyomor zuhant rá - ami egyre többeket fordított a szélsőséges pártok irányába.

A modern tömegkommunikáció fontos elemét jelentette a színes, harsány plakátok felhasználása.

 ab3e4f8dd80a9ff643070e7be84691a2.jpg

"Szabadság és kenyér" --> "válaszd a nemzetiszocialistákat!"  klasszikus szociális ígéret, vizuálisan is megfogalmazva - egy búzamező képével. Itt már feltűnik a párt jelképe, a horogkereszt.

 46dd00bca07ac278f0c510ced8909635.jpg

"Munka és Kenyér": a plakát a német lakosság legalapvetőbb hiányérzeteire tapint rá. Fontos megfigyelni, hogy a plakát színe vörös - akárcsak a náci zászlóé - és a szimbolika is erősen idézi a marxista pártokét.

 b59f733b2f9a33ab37b10a95c6e7876e.jpg

A politikai paletta balszélén a kommunisták helyezkedtek el. Természetesen az ő plakátjuk alapszíne is a vörös. A mondanivaló egyértelmű: “Legyen vége ennek a rendszernek”!

A “rendszer” amit a cilinderes “törpék” jelképeznek egyszerre jelenti a weimari köztársaságot és a magántulajdonon alapuló kapitalizmust. A fekete ruhás figurák, akikre az elkeseredett és dühös munkás lesújt tőkések, polgári politikusok és katonák (acélsisakban). Ott ül köztük Hitler – aki ekkor még csak egy ellenzéki párt vezetője volt – a kommunisták felfogásában “a nagytőke embere”.

 d1e1f2534599fcdef7f58073e2eefb3e.jpg

A ‘weimai koalíció” fontos pártja volt a Katolikus Centrum -a későbbi kereszténydemokraták felekezetibb jellegű, konzervatívabb elődje.

Kérdésük így szól: “Ki védi meg a családot, a hazát és a munkát?” A plakát alján szerepel a válasz: ‘A Centrum” – de a családfő pajzsán szereplő kereszt is egyértelművé teszi a választ.

A családfő nem olyan agresszív, mint a kommunista munkás, az anyuka sem olyan depresszíiós, mint a náci plakát arcai. Vörös szín nincs a képen – de a szóhasználatból kiderül, hogy a munkanélküliség volt a korszak kulcskérdése.

 16ee3d657b2e9a99ff472abc53aef73e.jpg

A következő plakát is a Centrumé: ez a korszakban általánosan használt gótbetűs írást használja. A munkában megfáradt, szántó parasztember mögött feltűnik egy Rajna-híd és a kölni dóm sziluettje.

Áldozattal és munkával a szabadságért”. Az áldozatvállalás a keresztény tanítás központi eleme – a Rajna talán utalhat az 1919-es wersailles-I békében kijelölt demilitarizált övezetre, arra, hogy Németország nem tarthatott katonákat saját területe nyugati határán.

 5d80d0fa0b730aeb94f74d0ea89fadb5.jpg

A harmadik Centrum-plakát harciasabb az előzőknél. Brüning centrumpárti kancellár az a bástya, melyen megtörik a két szélsőség, a nácik és a kommunisták rohama. A mondanivaló: “Brüning a szabadság és a rend utolsó bástyája”. (A jobb alsós sarokban – erősen karikírozva – itt is feltűnik Hitler, mint aki rohamra küldi a náci rohamcsapatokat).

Jellegzetes kereszténydemokrata gondolat: a szabadság és a rend nem ellentétes fogalmak, hanem egymást feltételezik, csak együtt lehetségesek.

Alul a három kulcsszó: “Igazság, szabadság, jog”. Azaz: csak a törvény és a jog uralma teremt szabadságot – az igazságtalanság és a diktatúra sohasem!

 6ecbd58274909b106079f837f57b2826.jpg

A weimari köztársaság valaha legerősebb pártja a szociáldemokraták voltak – elsősorban a munkásság szavazataival. A plakát vörös. Kifejezetten harcias – nyilak sújtanak le a nevesített ellenfelekre.

A három nevesített elenfél: von Papen (Centrum), Hitler (nácik) és Thalmann (kommunisták). Érdekes, hogy a Centrumot itt egy korona jelöli – utalva rá, hogy ők konzervatívok és a monarchia örökösei.

A waimari demokrácia bukását részben az okozta, hogy a mérsékelt pártok egymással marakodtak és nem fogtak össze a szélsőségek ellen.

 69844b259f97f6ab93f137d4c58c7685.jpg

Az utolsó – szinté szociáldemokrata – plakát kicsit emlékeztet a bástyás Centrum-pártira: “Ezek (iit) a demokrácia ellenségei”. A három rémületes, agresszív fej nincs nevesítve – de a kortársak pontosan tudták, melyik melyik mozgalomra utal: a baloldali a kommunistákra, a középső a nácikra, az acélsisakos koponya pedig a szélsőséges nacionalistákra.

Az üzenet egyértelmű: “El velük” – “ezért szavazz a szociáldemokratákra!”

Ami érdekes, mindkét szociáldemokrata plakát inkább negatív értelemben, valakik ellen buzdít – és nem esik szó rajtuk munkahelyekről és megélhetésről….

Amit sugallnak az igaz (hisz a nácik és a kommunisták a demokrácia felszámolására törtek) – de 1932-ben, a válság mélypontján ez már csak a legelkötelezettebb szocdem szavazókat érintette meg. A nácik, hatalmas fölénnyel nyerték meg az 1932 júliusi választásokat….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr218118024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása