Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Házassági hirdetések a '20-as évekből

A történelem vidám oldala - egy nehéz év vége felé közeledve

2022. december 20. - Szentgáli Zsolt

Az emberek sokféleképpen keresték házastársukat a történelem folyamán.

A XIX. század második fele óta már hirdetésben is van erre lehetőség. élnek ezzel a móddal maguk a házasulandók, szüleik - és profi közvetítő vállalkozások is.

Az 1920-as évekből hoztam egy csokrot most.

 "Orvostanhallgató, izr., későbbi házasság céljából megismerkedne úrilánnyal, ki tanulmányai folytatásához szükséges pénzösszeggel támogatná." (Az Újság, 1920. március)

Így alakult az orvosok bére az elmúlt évszázadban | Mandiner

Az egyetem elvégzése felettébb költséges volt száz éve (tandíj, vizsgadíjak stb.) - és fontos volt a házasulndók vallási összhangja is. A szegény fiatalember nyilván gazdag partiban reménykedett - olyan leányra, aki később majd "menő" férjével eldicsekedhet.

"Jólszituált vidéki keresztény fiatalember vagyok. Életpáromul tisztességes házias leányt keresek. Kedvező anyagi helyzetemre való tekintetből hozománytól, kelengyétől teljesen elállok, szépen berendezett lakásom is van." (Budapesti Hírlap, 1923. november)

 1923 Szentgotthárd, kúria. photo | Darabanth Auctions Co., Ltd.

Talán ilyesfajta házába várta élete párját hirdetőnk. Sokat mondjuk nem árult el magáról (pl. foglalkozás, érdeklődés) :) Persze biztos így is akadtak jelentkező hölgyek...

"Urileány ötszázmillióval, árva hajadon hetven hold földbirtokkal, özvegyasszony egymilliárddal, urileány hatszázmillióval, özvegyasszony háromszázmillióval, urileány háromszáz hold földbirtokkal, szeréány hajadon hatvanmillióval férjhezmennének. Megbízott Nagy Jenő." (Az Ujság, 1924. május)

 Korona: békeidők terméke, amit tönkretett a háború - otpedia

Azért Nagy Jenő úr cége nem írhatta ki, hogy "belső értéket kereső férfiakat várunk" :).

Az összegek azért ilyen magasak, mert 1921 és 1924 között a Bethlen-kormány fedezet nélküli papírpénz-kibocsátással hatalmas inflációt idézett elő.

A 70 hold inkább gazdagparaszti birtok, a 300 viszont már középbitokos, dzsentri.

"Melyik csinos urihölgy lenne múzsája fiatal festőnek. Házasság lehetséges." (Az Ujság, 1924. augusztus)

Piactér | axioart.com

Azért nem vagyok teljesen biztos benne, hogy valóban az "úrinő" a legjobb elnevezés arra, aki egy fiatal festő "múzsája" lesz - esetleges házasság reményében. :)

 "Benősülhet malomba, földbirtokba, nagykereskedésbe, múszaki vállalatba, orvosi rendelőbe. Ismerkedést azonnal kieszközöl: Sebestyén Imre. Díjtalan felvilágosítás." (Az Ujság, 1925. április)

Z, ZS - nagyKAR

Sebestyén urat vélhetően az elitbe tartozó családapák és családanyák kereshették meg, hogy leányuknak keressenek "hozzájuk illó" férjet. jellemző, hogy szerelemről, vonzalomról stb. itt nem esik szü - csak vagyonról.

A malom és a földbirtok a korszak kulcsszavai közé tartoztak: biztos vagyontárgyaknak számítottak, belépőnek az úri világba...

"Fiúk! Csinos bronzhajú úrilányt ki szórakoztatna? Zenészek előnyben. Házasodhatunk" (Az Ujság, 1925 március)

A Balaton Tündéréből lett Miss Európa | LikeBalaton

Azért a "ki szórakoztatna" kérdésből gyanús, hogy a hölgy elsődleges rövid távú célja nem kifejezetten a házasság volt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6818007018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.12.21. 15:52:42

Ma is mehetne ilyen nyíltan, egyenesen az ismerkedés. Elvégre a közös hitelt nem a közös hobbiból meg szimpátiából fogják fizetni a fiatalok.

Motorogre 2022.12.21. 21:04:32

@bordon: Ott a pont! Nem is volt annyi válás mint manapság !

Almandin 2022.12.22. 00:24:31

@bordon: Valóban, régen nem kerteltek. Bár az is igaz, hogy a fenti szövegek bizonyítják, hogy 100 éve se voltak jobb erkölcsűek az emberek, mint ma. Az érdekházasság valójában nem különbözik a prostitúciótól. A régieknek mentségére legyen mondva, hogy erre nevelték őket, azt hitték, ez az erkölcsös és tisztességes.
Ma szintén sok az érdekből kötött kapcsolat, házasság. Ma viszont hatalmas képmutatás veszi ezt körül. Szerelmet hazudnak azok is, akik csak a pénzre, vagyonra, státuszra mennek. Ez bizonyos szempontból rosszabb.
Aki viszont a saját hosszú távú boldogságát fontosnak tartja, az nem érdekből jön össze a párjával, hanem valódi szeretetből vagy szerelemből. Hiszen vele fog élni sok éven-évtizeden át és a léleknek szörnyű, ha egy szeretetlen, üres kapcsolatban él az ember, ezt semmilyen anyagi vagy másféle előny nem kompenzálja.
süti beállítások módosítása