Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Választási plakátok 1994-ből

A második szabad választás a rendszerváltás után

2022. május 01. - Szentgáli Zsolt

Jelen posztban szeretném folytatni az áprilisban megkezdett sorozatom.

1994 tavaszán kerül sor a második szabad választásra hazánkban a köztársaság 1989 őszi kikiáltása után.

Az 1990-es választások erősebben élnek a történelmi emlékezetben - hiszen valami új kezdődött akkor - ezért az akkori plakátok ikonikusabbá váltak. 1994-ből kevesebb anyagot találtam, ebből válogatok most.

Antall József, új demokráciánk az első szabadon választott miniszterelnöke 1993 decemberében elhunyt tragikus betegségben, kormányának belügyminisztere Boross Péter vette át a kormány vezetését. A koalíció ekkor már hivatalosan csak az MDF.ből és a KDNP-ből állt, a parlamenti többségét az 1990-es kisgazdapártból a kormány mellett maradt képviselők biztosították, mert az FKGP (Torgyán József vezetésével) hivatalosan már ellenzéki pártként indult 1994-ben.

mdf.jpg

A népszerűségében alaposan megkopott MDF plakátján a miniszterelnök szerepel, utalás az 1990-es "nyugodt erő" jelszavára valamint az ígéret, hogy hazánk az EU felé halad (mely 1992-ben jött létre).

kdnp_surjan.jpg

A kisebbik kormánypárt egyik arca Surján László népjóléti miniszter volt.

kuncze_gabor.jpg

Az SZDSZ lecserélte első számú "húzónevét" és "jó vidéki magyar embert" Kuncze Gábort jelölte miniszterelnöknek, tőle - egykori piarista diákként - sok szavazó megszólítását remélték. A képen éppen egy kislánynak magyaráz.

szdsz_balint_gazda.jpg

A politikai kommunikáció másik tipikus eleme - a gyermekek felhasználása mellett - híres emberek "bevetése" a kampányban. Itt éppen a legendás Bálint gazda, a híres kertészmérnök (akit minden magyar ismert a '80-as évek Ablak c. TV-műsorából) támogatja Kuncze Gábort. 

fidesz_hallgass_a_sz_vedre.jpg

A mai fiatalok számára talán meglepőnek hat, de a Fidesz ekkor az SZDSZ-szel szövetségében, egyfajta "liberális pólusként" törekedett leváltani az MDF-KDNP-féle "nemzeti jobboldalt". A plakát utal akkori kampánydalukra a Roxette-től: Listen To Your Heart 

mszp_horn_gyula.jpg

Az 1994 tavaszára már legnépszerűbbé váló szocialisták Horn Gyula megbízhatóságát emelték ki.

miep.jpg

Újonnan indult az MDF-ből 1993-ban kivált "nemzeti radikális" csoport, a MIÉP, Csurka István, a híres író vezetésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4217821319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.03. 05:23:02

A történelem szemétdombjára került, szinte mind. Nevében meg a szocik léteznek.
A MIÉP egyetlen hibája maga Csurka volt. De az annál nagyobb.

Behajtó70 2022.05.03. 07:04:18

@gigabursch: Csurka az egyik legkiválóbb politikus volt, a hiba ott volt, hogy a 4 évvel korábban elzavart MSZmP újra visszatért és kétharmados többséget kapott a hazugságcunamival, amit az összes(!) irányítása alatt lévő sajtóval ért el. Ha az MDF-nek csepp esze lett volna, ezeket mind alkotmányosan eltiltja a közéleti szerepléstől. Akkor most lehetne egy kb tiszta ellenzék. Ez történelmi bűne Antall Józsefnek.

Ekrü 2022.05.03. 07:13:56

Az SZDSZ volt az első,aki gyermekeket és híres embereket használt fel a kampányához. De ha utánuk más merte tenni akkor össztüzet zúdítottak arra a pártra (politikai pedofíliával vádolva) és azokra a híres emberekre is akik ki mertek/mernek állni a Fidesz mellett.
Szintén az SZDSZ volt az aki először árulta el a választóit. Láthatóan a Jobbik mit sem tanult belőle....

Gevlekte Salamander 2022.05.03. 09:56:13

Soha nem gondoltam volna, hogy ezt is kimondom: most is szívesebben látnék egy olyan sokszínű pártpalettát mint anno... Jobbos, balos, szoci/komcsi, libsi, volt akkor minden. A mostani nem egészséges, és ezzel nem csak a Fideszre célzok. A Fidesz meg rögtön a '94-es bukó után fordult azonnal jobbra. Ez meg a politika mocska.

Gevlekte Salamander 2022.05.03. 09:59:21

@Ekrü: Ja, a SZDSZakállas bácsik szerették a gyerekeket és nem tűrték a más véleményét a "Te is más vagy, te sem vagy más"-égisze alatt. Szerették a színeseket, de simán lecigányozz(t)ák Orbánt. Ez a perverz a politikában.

citrix 2022.05.03. 13:06:55

Lev Davidovics Bronstein (alias Trockij) üzente Dzsugasvilinek (alias Sztálin): oda kerültök avá valók vagytok, a történelem szemétdombjára. Ami igaz a múltra, sokkal igazabb a jelenre is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.05.03. 13:45:31

Érdekes, hogy a "pufajkás" Horn 2/3-os országlása idején az ellenzék rendszeresen szerepelhetett a közszolgálati médiában és létrejöhetett a miniszterelnöki vita is.
Lehet, hogy Gyula bá' nagyságrendekkel demokratább volt Vitya vezérnél? ;-)

dv79 2022.05.03. 15:31:02

Miniszterelnök-jelölti vita volt az, inkább.

MZP nem volt miniszterelnök-jelölt. Soha a büdös életbe nem szavazta volna meg az országgyűlés. Ő csak egy szimpla orbanofób elmebeteg, aki felkészületlen és teljesen hülye.

Utólag láthatjuk, hogy az a nagy szerencséje MZP-nek, hogy keveset nyilatkozott a közszolgálatiban. Máskülönben lett volna belőle egy 4/5. Vagy a fasz se tudja. Azt mondják egyesek, hogy a kutya se nézi a közmédiát. Lehet benne valami. Az viszont tutibiztos, hogy a háztartások egy jelentős részében az RTL Klub adja a háttérzenét. De jól láthatóan ennek sincs nagy jelentősége.

Tudja mindenki, hogy ezek a faszok teljesen kormányzóképtelenek - vitával vagy anélkül. Ezért is szopnak 12 éve rendszeresen.

Ajtony 2022.05.03. 15:45:27

@Frady Endre: talán az is számít, hogy abban az időben nem volt más médium. Akkoriban nem volt Magyarországon net - sőt telefon is alig. Manapság "senki se nézi az M1-et", amin alig szerepel az ellenzék. Ahol kábel van, ott van ATV, HírTV. Horn idejében szinte nem is létezett ellenzéki sajtó - Bencsik próbálkozott pénztelenül a Pesti Hírlappal, majd létrehozta a Demokratát(Magyar Demokrata). A Magyar Nemzet-et megvette a Kordax, és tiszta piaci alapon hagyta, hogy jobber szerkesztősége legyen. Ki is nyírták a céggel együtt. A rendkívül plurális MSZP pedig letiltotta az addigi közlönynyomdát(Állami Nyomda) a lap nyomtatásáról és más magyar nyomda nem is merte vállalni - szlovák nyomdában készült évekig. Nagy "vakolás" a szocik sajtószabadsága :D
süti beállítások módosítása