Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

X. századi német lovag

Ilyen fegyverzetben küzdhetett az ellenfél a pozsonyi csatában

2022. február 06. - Szentgáli Zsolt
  1. X-XI. századi német lovag

 

A pozsonyi csata kapcsán meg kell emlékzenünk a legyőzött ellenfelekről is. Az alábbi kép egy X/XI. századi német lovas harcos ábrázol. Amint látható, fegyverzete jelentősen eltér a korabeli magyar harcosokétól.

Legfontosabb fegyvere a hosszú szúróládzsa volt. A képen látható csatabárdja is. Bár erről a festményről lehagyták, de ütközetben veszedelmesen forgathatta egyenes, kétélű kardját is. (Olyannyira, hogy Géza fejedelem évtizedekkel később ezzel fogja felszerelni seregét)

Testét többek között nagy, fából készült pajzzsal, fejét acélból készült sisakkal védte.

A későbbi századok lemezpáncélja ekkor még nem állt rendelkezésre, ezért fémkarikákból összefűzött sodronyvérttel is óvta magát.

A nagy, erős testű ló és a fegyverzet sokba került, ezért csak jelentős birtokkal (hűbérbirtokkal) rendelkezők tudták megengedni maguknak.

A képen látható lovag közelharcban volt kiváló – ezt tapasztalják meg a könnyűlovas magyar hadak majd a X. század közepén. Feltételezhetjük, hogy a pozsonyi csatában, 907-ben a magyar hadvezetés rá tudta kényszeríteni távolsági (az íj használatán alapuló) harcmodorát az ellenfélre és talán ennek köszönhetjük a győzelmet.

nemet_lovag_10_11_szazad.png

 

egyenes_kard.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8617246762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2022.02.07. 12:35:15

"A későbbi századok lemezpáncélja ekkor még nem állt rendelkezésre, ezért fémkarikákból összefűzött sodronyvérttel is óvta magát."
A sodronypancel a pancelok csúcsa. A romaiaknal terjedt el, mivel konnyeden lehetett benne mozogni(talan a pezsaktol vettek at?) a lemezpancel joval olcsóbb volt es csak raadas pancelkent hasznaltak.

Szentgáli Zsolt 2022.02.07. 19:09:38

@Bandibacsi34: Természetesen van igazság abban, amit írsz (egyszer viseltem kombinált római legionárius fegyverzetet (sodrony + lemez)), de mégis úgy gondolom, hogy a középkorban a lemezvért ("lovagi páncél") csak az ezredforduló utáni századokban terjedt el.

fkv.118 2022.02.13. 21:43:13

@Bandibacsi34: LOL! A láncing sokkal szarabb a lemezpáncélnál, csak könnyebb vashuzalból karikákat hajtogatni, mint egész léemezt kikovácsolni. Amúgy nehezebb is a lemezpáncélnál, de a jellege miatt sokkal kisebb védelmet nyújt. A bodkin nyílhegy belemegy a karikába, és szétfeszíti, átcsúszik rajta.

Szentgáli Zsolt: A full plate mailre (tetőtől talpig lemezpáncél) igaz ez, de testpáncélnak már a spártaiak is lemezvértet viseltek, 2000 évvel korábban.
süti beállítások módosítása