Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Nem elég, ha van katona - lelkesíteni is kell őket

Magyarország 1919-ben

2024. május 04. - Szentgáli Zsolt

Korábbi posztomban bemutattam már, milyen plakátokon keresztül próbált férfiakat toborozni a Vörös Hadseregbe a Tanácsköztársaság vezetése.

Úgy tűnik még arra is figyelmet fordítottak, hogy a már belépetteket - illetve az otthon maradt hozzátartozókat - (tovább) buzdítsák a küzdelemre.

voros_katonak_elore_2.jpg

Talán az egyik leghíresebb 1919-es plakát: grafikailag kifejezetten modern, erős hatású. A mondanivaló egyszerű: nem védekezünk, támadunk (mindenféle értelemben).

 voros_katonak_elore.jpg

Ugyanaz a mondat - teljesen más képi világgal. A plakátot szinte "beteríti" a hatalmas vörös zászló.

A két zászlótartó katona ugyan fegyvertelen, de alattuk/mögöttük "szuronyok erdeje" követi őket. A kép alsó sarkában feltűnő gyár sziluettje jelzi, hogy a rendszer kifejezetten a munkásokra számított.

rohamozo_voroskatonak.jpg

A katonák ábrázolása itt szinte realisztikus. A képről a szemlélőnek azonnal Ady verssorai (1907-ben íródott) jutnak eszébe:

"Mióta ember néz az égre,
Vörös csillag volt a reménye."

A vörös csillag felhasználása nagyon gyakori volt évtizedeken át a kommunista államok ikonográfiájában. (Az 1949-es, Rákosi-féle címerben is hatalmas vörös csillag ontotta aranyló sugarait.

A kép érdekessége, hogy úgy tűnik, mintha a katonák éjszaka rohamoznának...

A plakát készítője még arra is ügyelj, hogy még a szöveg is vörös színnel íródjon. Itt azért megjelenik a fenyegetés: "a bujkáló az árulója".

eszaki_hadjarat.jpg

Végre némi konkrétum: a Stromfeld Aurél vezette északi hadjárat valóban jelentős - zömmel magyar lakosságú - területeket szabadított fel másfél hónap alatt..

Feltűnő, hogy a hadműveleteket Nagy-Magyarország térképébe rajzolták bele. Kicsit olyan érzésünk van, mintha az 1920 utáni évtizedek revíziós plakátjait látnánk ("mindent vissza"). 

A dolog annyiban mindenképpen jogos, hogy még az 1920. júniusában aláírt trianoni béke előtt járunk.

Feltűnő a szóhasználat is: általában akkor szólítanak fel úgy, hogy "Ne csüggedj", ha a valós helyzet nem kifejezetten fényes...

felesegeitekert.jpg

Ez talán a legkülönlegesebb tanácsköztársasági plakát. Bár a zászló vörös, de nem említ politikát, "árulókat", munkásosztályt.

Az üzenet ("azért harcolj, hogy megvédd otthonod, családod") korántsem "osztályharcos", sokkal inkább hazafias, már-már szinte konzervatív.

Ha erre a képre nézek, mindig úgy érzem, mintha egy angyalt akart volna a festő ábrázolni...

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7218396545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása