Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A Tanácsköztársaság plakátjai a "belső ellenség" ellen 1919-ből

2024. április 17. - Szentgáli Zsolt

A Tanácsköztársaság diktatúra volt – ezt vezetői sem tagadták. Ők is tudták, hogy korántsem mindenki szimpatizál a rendszerrel. Kedvenc műfajukat, a plakátot így arra is felhasználták, hogy a lelkesítés / buzdítás mellett / helyett fenyegessenek.

1_ellenforradalmar.jpg

Talán ez a leghíresebb magyar 1919-es falragasz. Érdemes a fegyvert tartó vöröskatona mozdulata mellett a szófordulatokra is figyelni: nincsenek való nehézségek, csak „rémhírek”. Aki pedig más véleményen van az „ellenforradalmár”.

 2_okol.jpg

Ha ránézek erre a képre, akkor az én generációmnak, még a klasszikussá vált, egykor sokat hallott, fenyegető felkiáltás jut eszébe: „Munkásököl, vasököl – oda csap, ahova köll!” Érdemes felfigyelni, hogy ennek a plakátnak van – majdnem teljesen megegyező – náci párhuzama is!

A „szétcsapott” férfiak polgári ruházatúak – az ököl pedig vörös és izmos!

3_vedd_meg.jpg

Itt a buzdítás és fenyegetés „határesetét” láthatjuk. Jól ismert toposzok: vörös zászló + izmos (meztelen felsőtestű!) munkás. Ki az „ellenség”? – A pénzeszsákok nyilván a nagytőkéseket jelentik (akár gyárait/ bankjait a rendszer egyébként államosította). A gyár – szerényen – fel is tűnik a háttérben…

4_csuggedok.jpg

A diktatúrák újabb sajátossága: ha nem jól mennek a dolgok (pl. katonai vereségek érik az aktuális hatalmat), akkor is a „csüggedők” tehetnek róla, akik nem hisznek a „végső győzelemben”.

A „bujkálás” arra utalhat, hogy a rendszer megpróbált hadkötelezettséget bevezetni. Itt azért a „rossz arcú” ellenség soraiban feltűnnek „munkáskülsejű” egyének is – bár azért továbbra is a polgárság a leggyanúsabb…

A plakát még nyilakkal is jelzi a „csapásirányt” a nézőknek – a grafikus pedig igyekszik követni a direktívákat: más a „csüggedők / gyávák” és más a „gonoszok” arckifejezése!

5_fiu.jpg

Egy különös, „többarcú” plakátot hagytam a végére.

Gyakori a gyermekek / fiatalok felhasználása érvelésre. A képen kifejezetten „gyermekarcú” vöröskatonát látunk. Egyfelől buzdít (kb. azt mondja: „állj be te is közénk!”) – másfelől viszont fenyeget („ha nem lépsz be, akkor az automatikusan azt jelenti, hogy ellenem vagy”)!

A zászló természetesen vörös – e most már virágok is koszorúzzák – talán az eddigi hadi sikerekre utalva ezzel.

Ígérgetés - fenyegetés - végül is a Tanácsköztársaság összesen négy és fél hónapot élt meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318368067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása