Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Az Oszmán Birodalom felbomlása és a határok többszöri átrajzolása 1914-1923 között

2023. december 05. - Szentgáli Zsolt

ottoman_empire_ad1914.jpg

Az I. világháború kitörésekor az Oszmán Birodalom még mindig a Föld jelentős hatalmai közé tartozott, noha az előző években jelentő területeket veszett (Líbia, Balkán-háborúk). A szulán uralma alatt állt Anatólia, a Közel-Kelet, Mezopotámia és a muzulmán szent helyek is Arábiában.

anatolia_nepek.png

Ezen térképen jól látszik, hogy az Oszmán Birodalom területe messze-messze túlmutatott a török nép által lakott területeken. A törökök még Anatóliát sem "lakták be" egészen:

A tengerparton görögök éltek - az ókor óta, Kis-Ázsia keleti felében pedig keresztény örmények és muzulmán kurdok.

1920px-armenian_genocide_map-hu_svg.png

Az etnikai viszonyok radikálisan megváltoztak a világháború alatt, amikor a török hatóságok örmények százezreit  terelték koncentrációs táborokba. 

ormenyek.jpg

A deportálás során - a tudomány álláspontja szerint - legalább 600-800 ezer keresztény lakost gyilkoltak meg.

sykes_picot.jpg

Az oszmán Birodalom 1914-1918 között a központi birodalmak egyikeként vett részt az I. világháborúban. A győzelemre készülő antant már terveket is készített az arabok által lakott tartományai felosztására.

sevrestreaty.png

Az oszmán kormányzat 1920 augusztusában - a vesztesek közül utolsóként - Sévres-ben kötötte meg a békét. A korábbi térképpel összehasonlítva jól látható, hogy elsősorban a valóban törökök által lakott területeket tervezték meghagyni a birodalomnak.
sevres.jpg

Látható, hogy a győztesek tervbe vették kurd állam megalakítását, illetve - elsősorban az olaszok és a franciák - "befolyási övezeteket" szerettek volna kialakítani Anatólia török kézen maradt részein is.

ataturk.jpg

Aztán a dolgok másként alakultak. 1919-el kezdődően - mintegy a világháború közvetlen folytatásaként - háború dúlt a görög és a török csapatok között, melyben a török sereg élére az a Musztafa Kemál került, aki később Kemál "Atatürk" néven leváltotta a szultánt és köztársasági elnök lett.

gorog_torok_haboru.jpg

A görögök kezdetben nagyobb területeket vettek birtokba Nyugat-Anatóliában, mint, amit a Sévres-i béke nekik ítélt, de aztán a törökök minden fronton előre nyomultak és messze túllépték a megállapított határokat.

gorogok_eluzese.jpg

A török katonai siker szörnyű következményekkel járt: újabb "etnikai tisztogatást" hajtottak végre: lényegében az összes keresztény görögöt elzavarták Kis-Ázsiából, ahol őseik már évszázadokkal Krisztus születése előtt telepedtek le.

treaty_of_lausanne.png

1923-ban - módosítva az 1920-as békét - új egyezményt kötöttek a svájci Lausanne városában, melyben meghúzták Törökország azóta is fennáló határait.

kurdok.jpg

A tervbe vett kurd állam meghiúsult. Így lett a kb. 45 milliós (!!!) kurd nép a Föld legnagyobb, önálló állammal nem rendelkező népe!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr9618274429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.12.07. 14:19:01

Huhh, nagyon hiánypótló, köszönet.
Erről az örmény népirtásról egy huncut buznyák kukkot sem tanultunk sose.
Mondjuk egy speciális korban voltam középiskolás, 1992-ben a kommunista tankönyvből már nem akartak tanítani éretttttttségire, másmilyen meg még nem volt.Úgyhogy csak 1945-ig volt a számonkérés.
De attól még beleférhetett volna, hiszen a zsidó holokausztot tanította a kommunista könyv is...
süti beállítások módosítása