Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Izraeli - arab konfliktusok a XX. században

2023. november 22. - Szentgáli Zsolt

map_of_1947_jewish_settlements_in_palestine.png

Az I. világháború során (1917/18-ban) a brit hadsereg elfoglalta a Szentföldnek / Kánaánnak is nevezett területet az Oszmán Birodalomtól. 1920-tól a Népszövetségtől kapott megbízás ("mandátum") alapján igazgatták. Az alapvetően arab (muszlim és keresztény) lakosságú területre fokozatosan érkeztek zsidó telepesek, a cionista eszmét követve.

terv_1947.png

Az ENSZ Közgyűlése 1947 novemberében szavazta meg a fent látható tervet: megalakult volna egy zsidó és egy arab állam, Jeruzsálem pedig (a három monoteista vallás szent városa) pedig nemzetközi ("semleges") terület lett volna.

izrael_kikialtasa.jpg

A terv csak részben valósult meg: Izraelt kikiáltották 1948 májusában.

haboru_1948_49.jpg

  Az arab államok (Egyiptom, Jordánia, Szíria, Libanon) erre támadással reagáltak, de Izrael legyőzte őket az 1. arab-izraeli háborúban (1948/49).

 

izrael_1947.png

Izrael nagyobb lett, mint amit az 1947-es ENSZ-terv előirányzott: területeket foglaltak el a zsidó harcosok, ahonnan palesztinokat űztek el.

palesztin_menekultek.jpg

haboru_1956.jpg

A 2. arab-izraeli háború (1956 okt-nov). "szuezi válság" néven ismerős. Izrael megtámadta Egyiptomot (tankjaik átszáguldottak a Sínai-félszigeten), november elején partra szálltak az angol és francia egységek Szueznél - de a szovjet fenyegetés megmentett Egyiptomot a vereségtől és a támadóknak vissza kellett vonulniuk.

haboru_1967.jpg

1967 júniusában zajlott le a híres "hatnapos háború". Izrael ("preventatív csapásként") lebombázta a szomszédos arab haderőket, majd támadásba lendültek tankjaik.

haboru_1967_sinai.jpg

1956-os sikereiket megismételve, megint villámgyorsan birtokba vették a Sínai-félszigetet.

hatnapos_foto.jpg

1967_hoditasok.png

1967-ben Izrael olyan területeket hódított meg, ahol akkor nem éltek zsidó emberek: a Sínai-félszigeten kívül a Gázai-övezetet, Nyugat-Jeruzsálemet, Ciszjordániát és a Golán-fennsíkot.

haboru_1973_sinai_2.jpg

A negyedik arab-izraeli háború (1973 októbere, "Jom KIppur háború") arab államok támadásával indult - kezdetben meglepetést és válságot okozott Izraelben. Az egyiptomi csapatok átkeltek a Szuezi-csatornán és leküzdötték a Bar-Lev vonalat.

centurion.jpg

Az izraeli harckocsizók azonban idővel támadásba lendültek (ez volt a történelem legnagyobb tancsatája!), legyőzték Egyiptom szovjet tankjait és bekerítették az egyiptomi katonákat.

haboru_1973_golan_2.jpg

Hasonlóan zajlott a küzdelem a kisebb területű - de stratégiailag fontosabb - Golán fennsíkon. Itt szír csapatok támadtak, de az izraeliek megállították őket, majd átmentek ellentámadásba.

visszavonulas_a_sinain_1982.png

Az 1973-as háború (és főként az 1978-as "Camp David-i" béke után Izrael fokozatosan kivonult a Sínai-félszigetről. (Sőt a 2000-es években a Gázai övezetből is).

ciszjordania.jpg

telepesek.png

A '90-es évek óta létezik a Palesztin Hatóság Ciszjordániában, de 1967 óta ezen a földrajzi területen (angolul "West Bank") folyamatosan épülnek zsidó telepek, ezért jelen van az izraeli hadsereg, számtalan ellenőrző pontot tart fenn és kisebb-nagyobb enklávékra tagolja a palesztin területeket.

a_fal.png

Izrael betonfalat is épített - védelmi célból. Elvileg a fal Izrael és Ciszjordánia határán létezik, gyakorlatilag azonban mélyen "belemarkol" Ciszjordániába, túlmutat az 1948/1967-es határokon és számtalan zsidó telepet "csatol" nem hivatalosan Izraelhez.

golan_fennsik.jpg

A Golán-fennsík is izraeli fennhatóság alatt áll, immár több, mint öt évtizede.

gaza.png

A Gázai-övezet a Föld egyik legsűrűbben lakott területe. Gáza városán kívül kisebb települések is tartoznak ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1918238603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása