Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Adatok az 1950 utáni magyar öngyilkossági statisztikákhoz – különös tekintettel a Kádár-rendszerre

2022. február 19. - Szentgáli Zsolt

Az alábbi írás a korábbi poszttal – alkoholizmus a Kádár-rendszerben – összefüggésben született. Nem teljes, mindenre kiterjedő elemzés, hanem néhány tény és összefüggés rövid felvillantása.

hungarian_suicide_rate.png

Az első grafikon „szívderítően” indul: 1953/54 környékén mérhetően kevesebben lettek hazánkban öngyilkosok. A történészek ezt Nagy Imre miniszterelnökségével kötik össze: reményt adott a népnek.

           Ezután viszont a mi szempontunkból rémületes évtizedek következtek: 25 év folyamatos növekedés után 1980 és 1987 között lényegében stagnálás – elképesztő magasságban. Ekkor mi voltunk a Föld listavezető országa…

           Érdemes az 1955 és 1980 közötti felívelést párhuzamba állítani az alkoholfogyasztás (különösen a tömény szeszek fogyasztásának) növekedésével. A téma kutatói már régóta felfigyeltek az alkoholizmus és az öngyilkosság közti összefüggésekre. Ilyen végzetes tettet sokan nyilván alkoholos befolyásoltság állapotában követnek el. De lehet mélyebb összefüggés is: ugyanazon lelki folyamatok miatt nyúlhat valaki az alkoholhoz és vethet véget életének.

           Nagyon fontos feljegyeznünk, hogy a kritikus 25 évben szinte folyamatosan növekedett a lakosság reáljövedelme: azaz adott egy nép, mely szegényen, de lassan javuló életkörülmények között él – majd iszik és „felköti magát”. Diákjaimnak azt szoktam mondani: számomra a Kádár-rendszer igazi arca a múltkori és a jelenlegi posztba látható két grafikon. Különösen a ’70-es évek vége felé látható a borzasztó „levegőtlenség”, reménytelenség, „elszürkülés”, szabadsághiány. Mutatják ezt (persze cenzúrázva) az ekkor készült filmek vagy épp a Beatrice ezen korszakának dalai.

           Szakemberek szerint az 1987 körüli örvendetes csökkenést már a rendszerváltás „előérzetéhez” kötődik. Talán az öngyilkossághoz vezető egyik fontos ok a szabadság hiánya? (Azaz a nagyobb szabadság csökkenti az öngyilkosságokat?)

world_suicidal_rates.png

Ahhoz, hogy igazán beleborzadjunk az 1980-ra elért (100 ezer főre vetített) 45-ös értékre érdemes megnéznünk néhány más ország korabeli adatait. Látható, hogy még a komoly „öngyilkossági hagyományokkal” rendelkező Japánt is kb. háromszorosan (!!!) előzzük meg, nem is beszélve a nyugati civilizáció országairól!

standardised_death_rates_due_to_suicides_europe.jpg

A következő (fenti) képen érdekes földrajzi összefüggés bontakozik ki (ez már nem a Kádár-kort ábrázolja). Miközben hajlamosak vagyunk szinte „minden magyarnak” „öngyilkos hajlamokat” tulajdonítani, itt kiderül, hogy a nyugat-dunántúli megyék adatai lényegében megegyeznek Alsó-Ausztria (vagy éppen Dél-Németország és a cseh régiók) számaival – addig a Dél-Alföldön továbbra is annyian lesznek öngyilkosok, mint Bretagne-ban vagy az európai listavezető Litvániában.

ongyilkossag_teruleti_eloszlas_magyarorszagon_2.jpg

A fenti térképen különösen érdemes megfigyelni a férfiakra vonatkozó adatokat. Ebből jól látszik, hogy igazából nem csak a szűken vett Dél-Alföldön, hanem a fővárostól DK-re (sőt B. A. Z. megyében is) szinte mindenhol elkeserítő volt a helyzet még a rendszerváltás utáni években is. A pontos okot a téma szakértői is csak találgatják. Bizonyos a kulturális minták erős hatása: tudunk olyan alföldi magyar faluról, ahol egy éven belül (a ’80-as évek közepén) 14 férfi vetett véget életének! (Méghozzá azonos módszerrel: permetszert ittak).

ongyilkos_europa.jpg

Ha Európát országonként tekintjük, akkor láthatjuk kirajzolódnia a kelet-európai ex-kommunista blokkot. Hasonló – bár nem teljesen egybevágó – mintát látunk, ha a töményszesz-fogyasztás térképét nézzük…

tomenyszesz_europa.jpg

Zárásként mégis reményt fogalmaznék meg: mivel adataink valóban javulnak, talán e csökkenés a következő évtizedekben sem áll meg – és így valamikor „lezárkózhatunk” Európához.

           Mindnyájunk kötelessége, hogy figyeljünk a „segélykiáltásokat” megfogalmazó embertársainkra (környezetünkben, családunkban) – és így minél több életet mentsünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6717653890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.02.20. 15:00:07

Bretagne-ban tapasztaltam, hogy ott is népbetegség az alkoholizmus. Láthatólag az öngyilkosságok száma is magas ott.
Azt se lehet mondani, hogy a vallásosság esetleg megakadályozná az öngyilkosságot, mert mindenféle ország képviselteti magát a statisztikát vezetők közt.

Szentgáli Zsolt 2022.02.20. 15:58:39

@bordon: Köszönöm az észrevételt!
Azt lenne még érdemes megnézni (sok minden mellett), hogy Magyarországon belül van-e regionális különbség a tömény szeszek fogyasztásában (azaz pl. a Dél-Alföldön több ilyet isznak-e az emberek, mint mondjuk a Nyugat-Dunántúlon)?

gigabursch 2022.02.20. 16:00:55

Mindig is sokkolt ez a zeneszám, főleg a nyitása
youtu.be/9s1RH54-xUU

gigabursch 2022.02.20. 16:06:29

@Szentgáli Zsolt:
Nem gondolom.
Viszont affelől biztos vagyok (elnézve az akár helyben lakó, akár nyaralós szomszédokat), hogy akik bármilyen beosztásban, ill. iskolázottsággal is vannak, de ha multinál vagy hazai 50-60 fő feletti cégnél dolgoznak, azok irgalmatlan mennyiségű bármit megisznak, főleg töményt minden hétvégén.
Emögött a kizsigerelő stressz állhat.

Szentgáli Zsolt 2022.02.20. 16:08:53

@gigabursch: Köszönöm az észrevételt!
Kizsigerelés + stressz: biztosan oka lehet az alkoholizálásnak és már önmagukban is vezetnek az öngyilkosságokhoz.

rrh19 2022.02.20. 18:01:03

Soha nem volt annyira önpusztító a társadalom, mint a Kádár-korszakban.
Nem mintha valaha éltem volna benne, de a filmek, sztorik és visszaemlékezések alapján egy borzasztóan cinikus, szürke és nyomasztó világnak tűnik nekem.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2022.02.20. 18:50:20

Sosem értettem, hogy ők miért nem azt ölik meg aki(k) miatt az öngyilkosság egyáltalán megfordul a fejükben. Pl a Bajnai miatt 35 öngyilkos libatenyésztő.
Miért a saját családjukat büntették, miért nem a Bajnaiét?
Mondjuk az a legdúrvább, hogy az abortuszok száma ezen időszakot vizsgálva hozta a közel tíz, tízenkétszeres átlagot folyamatosan, és együtt - párhuzamosan - mozgott az öngyikkel együtt.
A Magyar Holokauszt most zajlik békeidőben, 1.5 millióval vagyunk kevesebben '90 óta (miközben 300.000 cigóbol lett 1.5-1.7 millió, plusz kínai, és más menekültek és Kárpátmedenceiiek és azon túliak kaptak kb 400.000 állampolgárságot. Innen nézve még szőrnyűbbek a számok...
Most adtam vagy 4-5-6 cikkre való ötletet... haha
Csak egy magán kérdés, amióta kiváltak a telexesek innen, mennyivel csökkent a blog(ok) olvasottsága?

Szentgáli Zsolt 2022.02.20. 19:13:19

@rrh19: Az önpusztítást a számok vitathatatlanul mutatják - az első grafikon adta a poszt ötletét. (A '80-as években gyerek voltam és kicsit már akkor felfogtam, hogy sok az öngyilkosság (pl. édesanyám, akkor gazdagnak számító magán-fogorvosa)).
Eszembe jutott valami, ami talán kicsi érdekes lehet.
Nagyon szerettem a Linda c. tévésorozatot - majd kb. 30 évvel későbbi ismétlésben már több szempontból nagyon szürkének tűnik az akkori világ. Ugyanakkor gyermeknek lenni (hangsúlyozom, gyermeknek!) nem volt kifejezett rossz a '80-as években

David Bowman 2022.02.21. 09:31:37

Nade ahogy kitör a szabadság, az emberek a szaporodást is abbahagyják. Legjobb példa Ukrajna. Győzött a Majdan, és a fertility rate azonnal zuhant. Magyarország lélekszáma is 85 körül volt a legmagasabb. Ma is megfigyelhető, hogy azoké az országoké a jövő, ahol az élet mit sem ér. Legjobb példa Afganisztán 1979ben kezdték el rendesen irtani őket. Akkor 10milióan voltak. Most, 43 év múlva 37milióan vannak.

Szentgáli Zsolt 2022.02.21. 19:59:17

@David Bowman: Magyarország lélekszáma a jelenlegi országterületen 1980-ban volt a legmagasabb: 10,7 millió fő. 42 éve folyamatosan csökken. Az egyes országos magasabb születésszáma elsősorban az alacsony női iskolázottsággal függ össze. Tervezek demográfiai posztot, posztokat is.

David Bowman 2022.02.21. 20:23:16

@Szentgáli Zsolt: Ja. 2013ról 2014re az ukrán nők iskolázottsága a kétszeresére növekedett.
Ez az aspektus ebben a cikkben nem releváns. itt a társadalmi közérzt hatásairól volt szó.

Szentgáli Zsolt 2022.02.21. 20:42:11

@David Bowman: Nyilvánvaló, hogy a termékenységi ráta számtalan tényezőtől függ.
Ugyanakkor a XX /XXI. század fordulóján Európában és Afrikában is jól kimutatható az összefüggés --> ahol a nők középiskolába, majd egyetemre járnak, ott egyre később kezdenek gyermeket szülni (vagy egyáltalán nem is szülnek).
Ma Európában épp a déli államokban (a Földközi-tenger vidékén) a legalacsonyabb a fertilitás - ez pedig oktatáson kívüli, más okokat IS mutat.
süti beállítások módosítása