Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Érdekes TIME-címlapok a '30-as, '40-es évekből

Avagy: kit ítéltek az évet legjobban befolyásoló személyiségnek akkortájt?

2022. december 12. - Szentgáli Zsolt

Az amerikai Time hetilap lassan már száz éve közzéteszi minden év elején (vagy már az előző év végén), hogy szerintük egy adott évre ki gyakorolta a legnagyobb hatást?

Bennünket, magyarokat a legnagyobb büszkeséggel az 1957 januári szám tölt el, amikor a "magyar szabadságharcos" lett az 1956-os év embere.

Általában nagy büszkeség ide kerülni -de azért a hangsúly a "legnagyobb hatáson" van...

A következőkben pár érdekes címlapot / döntés hozok az 1930/40-es évekből.

 1932_fdr.jpg

Az 1932-es év volt az 1929-ben kirobban nagy gazdasági világválság mélypontja. Milliós munkanélküliség, tömeges nyomor, elkeseredés.

Novemberben a republikánus kormányzatból kiábrándult amerikaiak F. D. Rooseveltet választották elnökké. Az ő híres programja lett a New Deal (állami beavatkozás a gazdaságba - a II. világháború utáni jóléti társadalmak alapvetése). A demokratái párti elnököt még kétszer választotta a lap az "év emberévé" - ő az egyedüli háromszori "díjazott".

haile_selassie_time_cover_1935.jpg

1935-ben Hailé Szelasszié lett az év embere. Az etióp császár azzal érdemelte ki ezt, hogy bátran szembe szállt a hazájára zúduló olasz fasiszta támadással. Bár 1936-ban Mussolini csapatai győztek, de sikerük időlegesnek bizonyult, mert 1941-ben a brit csapatok felszabadították az afrikai országot - és a császár hazatérhetett.

hitler_1938_cimlap.jpg

A legkülönlegesebb címlap -és választás: Adolf Hitler, 1938.Abban az évben a náci diktátor valóban óriási sikereket ért el: tavasszal bevonult Ausztriában (Anschluss), ősszel pedig a müncheni konferencián megszerezte a nyugati, demokratikus államok beleegyezését a Szudéta-vidék Németországhoz csatolásához. A hatása valóban óriási volt - de negatív: ezt mutatja az áldozatait ábrázoló címlap. (1938 novemberében zajlott la a "Kristályéjszaka" - tömeges erőszak-sorozat a német zsidóság ellen).

time_stalin_1939.jpg

Ha már diktátorok: egy évvel Hitler után az 1939-es év emberének Sztálint jelölték ki. Vélhetően a Molotov-Ribbentrop-paktumra (azaz Lengyelország felosztására és a balti államok aprólékos visszaszerzésére) is utalva ezzel. Mennyire más ez a címlap, mint a Hitlert elítélő egy évvel korábbi...

time_churchill_1940_19410106.jpg

1940: nem merülhetett fel kérdés. Winston Churchill, aki azon év májusában vette át hazája miniszterelnökségét valóban a demokratikus, humanitáson alapuló, keresztény civilizáció megmentőjének bizonyult, amikor nem volt hajlandó behódolni a náci barbarizmusnak.

John Lukacsnak a témáról írt könyvei alapján magam is szóltam már erről a témáról YouTube csatornámon.

Sztálin még egy megkapta az év embere címet: 1942-ben.

sztalin_1942.jpg

Érdemes a két Sztálin-címlapot összehasonlítani. Az 1942-es Sztálin mintha a végtelen, kelet-európai hómezők felette "lebegne". 1941 decemberében a náci csapatok kudarcot vallottak Moszkva alatt, 1942 őszén pedig nem tudták elfoglalni Sztálingrádot (az újság megjelenésekor még tombolt itt a csata) - ezekkel az eseményekkel pedig a Harmadik Birodalom valóban elindult a bukás felé...

eisenhower_1944.jpg

1944: Eisenhower, a későbbi elnök, mint a szövetséges csapatok egyesített főparancsnoka. A sikeres normandiai partraszállás végképp eldöntötte a háború menetét. Bár az amerikai tábornok elsősorban hazájabeli és brit csapatoknak parancsolt, de a képen jól látható a franca nemzeti trikolór is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr718000410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.12. 20:37:53

Bőséges választék volt a vérgőzös barmokból...

Ami a magyar érdekeltségű címlapt illeti, nos, az tényleg hatásos.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.12.13. 20:34:25

Azt hiszem...de mindegy, majd megírom posztban. Hihetetlen, baszdmeg.

zordidok.blog.hu/2022/09/30/az_ev_embere_az_ukran_katona

2022-ben Zelenszkij és az ukrán szellemiség /az ukrán bátorság, kitartás, hősiesség ( a fordítás finomságait mindenki kialakítja magának) lett az Év embere. Az Index egyetlen cikket sem közölt erről, nem hozta le a hírt.
Ide jutott.

Érdekes, hogy Ezt a posztot blogketrecbe rakta. Tulajdonképpen persze nagyon is érthető. Bámulatos.

Szentgáli Zsolt 2022.12.20. 17:06:39

@zord íjász: Nagyon szépen köszönöm a blogodat!

Слава Україні
süti beállítások módosítása