Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Valóban a "nyulak szigetén" lakott Szent Margit?

Közkeletű tévedések a magyar történelemben

2022. október 31. - Szentgáli Zsolt

Szent Margit a magyar történelem legnagyszerűbb szentjeinek egyike.

Akkor született, amikor hazánk történelmének legsötétebb óráit élte.

tatarjaras.jpg

A hazánkra törő tatárok 1241. áprilisában megsemmisítő vereséget mértek csapatainkra a Muhi mellett (a Sajó partján) vívott csatában. IV. Béla király csak kísérői önfeláldozásának köszönhetően élte túl a mészárlást.

A Dunántúl egy darabig még menedéket nyújtott a menekülőknek, de 1241/42 hideg telén a Duna befagyott, a tatárok át tudtak kelni rajta, így a király, feleségével (Laszkarisz Máriával) és gyermekeikkel Dalmáciába volt kénytelen menekülni. Itt újabb családi tragédiák érték őket: két kislányuk is meghalt.

klissza.png

Amikor 1242 januárjában, Klissza várában megszületett kislányuk, neki a Margit nevet adták és Istennek ajánlották - a magyar nép megmeneküléséért.

A tatárok még abban az évben kitakarodtak az országból - szörnyű pusztítást hagyva maguk után. A lakosság legalább 20-25% meghalt egy év alatt... Ez volt a magyar történelem legnagyobb demográfiai katasztrófája.

Amikor Margit kislánnyá cseperedett, a szülei - fogadalmukat megtartva - a domonkos nővérekre bízták őt. A nemrég, a XIII. század első évtizedeiben alapított domonkos rend női ágának kolostora a Duna-szigetén állt. A királyi család gyakran tartózkodott Budán (illetve részben a mai Óbudán) - és a sziget sem volt messze innen...

De hogy hívták a szigetet? A diákok egy része rávágja: Margit-sziget! Mások pedig azt Nyulak-szigete!

Vajon valóban a kedves kis tapsifülesekről nevezték el a Duna által körülölelt föld-darabkát?

Nos: a tudomány feltételezése szerint nem éppen ez volt a helyzet...

A lepra ma is létező, szörnyű betegség. Gyógyítani nem lehet -s fertőző. Sok ezer éve él vele együtt az emberiség - Jézus is gyógyított leprásokat.

Bár manapság inkább csak Ázsiában bukkan fel, de a középkorban hazánkban is jelen volt. Mivel fertőző, ezért a legjobb megoldásnak a betegek karanténba zárását tartották (azt hiszem, a Covid óta értjük ezt az eljárást...). Mi lehet a legalkalmasabb hely egy karantén számára? Egy sziget, a Kárpát-medence leghatalmasabb folyójának közepén!

kolostor_rom.png

Feltételezhetjük, hogy a nagyszerű domonkos apácák azért is települtek éppen e szigetre - ahol kolostoruk romjai ma is állnak (és közkedvelt kirándulóhelyet jelentenek a fővárosiaknak) - mert a betegeket ápolták.

Hogy hívhatták a középkorban a szigetet? Vélhetően egyszerűen csak "szigetnek". A középkor az írásbeliségben a latin nyelvet használta: latinul a "leprások szigete" = insula leprosorum.

szent_margit.jpg

Szent Margit itt élte életét imában, vezeklésben, szeretetszolgálatban. Édesapja egyszer ki akarta hozni a kolostorból, hogy férjhez adja Ii. Ottokár cseh királyhoz. Margit azonban hű maradt fogadalmához, apáca maradt. Mivel ebben a domonkos rend is támogatta, ezért a szigorú IV. Béla megneheztelt rájuk és inkább a mások koldulórendhez, a ferencesekhez közeledett.

Szent Margit 1270 januárjában (még édesapja életében) hunyt el. Nyilvánvaló életszentsége miatt hamar indítványozták szentté avatását. Ennek is köszönhetően íródhatott még a XIII. század végén, latin nyelven életének legendája.,

Valamikor - talán a XIV. vagy a XV. században - e legendát magyarra fordították -és ezen a nyelven maradt fenn korunkra. Lehet, hogy a fordítási folyamatban történt egy-két betűnyi félreértés, ami a sziget "átnevezéséhez" vezetett. Latinul: nyúl = "lepus", nyulak (többes számban) pedig "lepores". 

Ha a szigeten esetleg csak pár évig éltek leprával fertőzött emberek, akkor hamar feledésbe mehetett az "insula leporosum" elnevezése - ezt pedig (mondjuk másfél évszázaddal később) könnyű "insula leporum"-nak (azaz "nyulak szigetének") olvasni!

insula_leporum.jpg

A fenti térképen már "insula leporum"-ként szerel. Látható a mellett lévő kis szigetecske is, melyet a folyam szabályozásakor "tüntettek el.

A Margit-legenda magyar szövegének fennmaradását a nagyszerű író és másoló apácának, Ráskay Leának köszönhetjük, aki 1510 körül élt a kolostorban.

isola_st_margarita.png

Bár - feltehetően tehát félrefordítás nyomán - a nép sokáig "nyulak szigetének" hívta a föld-darabkát, de már a koraújkor hajnalán is felbukkant a "Szent Margit szigete" elnevezése, amint a fenti, rajzos térképen is látható. Ma már hivatalos is Szent Margit nevét viseli - akit végül (jókora késéssel) 1943-ban avatott szentté XII. Pius pápa.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr9317966994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.01. 06:22:58

Érdekes ez a névtorzulasi megoldás.

Mindenesetre adnék két adalékot.

1.) A Duna nagyvizi vízrajza az Árpád-Hunyadi korban kb így nézett ki a mai Budapest vonzáskörzetében:
1.bp.blogspot.com/-oXTY2IBO4rY/WoGRABGtbOI/AAAAAAAAIec/pCZI4KqUVbMDFoiYmuiPmxIxIsWrzbpSACPcBGAYYCw/s1600/dunameder.jpeg

(Nagyon durva, mert úgy reflexből bele se gondolunk, hogy nem is volt rég még a Ritter csatorna terve sem).

2.) Az a sziget ami Buda előtt állt annak olyannak kell lennie, ami az akkori Buda előtt állt.
Mert ahol ma a Budai Vár áll, azt akkor még Pest(i) hegynek hívták. - - - (Ha valaki még sose gondolt bele abba, hogy mit is takar földrajzilag a 'Felmegyek Pestre' mondat.

Szentgáli Zsolt 2022.11.01. 11:22:09

@gigabursch: Köszönöm az észrevételeket és a térképeket! A "pesti hegy" elnevezés talán abból is eredhet, hogy a tatárjárás után IV. Béla a pesti lakosság egy részét költöztette fel a mai budai várba (hiszen Pest síkság és a tatárok el is pusztították 1241-ben, sok lakót megölve).

gigabursch 2022.11.01. 13:03:51

@Szentgáli Zsolt:
Nagyon szívesen!
A Pest elnevezés körbefutotta ős-Buda, Ó-Buda térségét.
Gondolj csak Pesthidegkútra.

Meg a régi-régi térképekre.

Ha jól rémlik, van okirat arról, hogy IV. Béla által a Pest(i)hegyre êpített várban lévő palotára emel új palotát Zsigmond.
Kb ezzel a szöveggel.

'it's cool to know nothing' 2022.11.02. 19:33:01

Azért azt is érdemes megemlíteni, hogy IV. Béla két leánya, aki Klissza várában meghalt Katalin és Margit volt. Érdekes, hogy még az ott, Klisszában fogant és született leányt szintén Margitnak nevezték el, és ugye ő lett a Szent Margit.
A két meghalt leány egyébként a spliti Szent Domnius székesegyház főkapuja feletti párkányon található kőszarkofágban nyugszik. Sok magyar turista megy el alattuk anélkül, hogy fogalmuk lenne erről. https://www.google.hu/maps/@43.5082089,16.4402212,3a,31.7y,117.76h,108.9t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNphBlDB5gE4Quzc3lIrZ6Kp42G_dzw57ak_uhy!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNphBlDB5gE4Quzc3lIrZ6Kp42G_dzw57ak_uhy%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya286.75684-ro0-fo100!7i8704!8i4352?hl=hu

gigabursch 2022.11.02. 20:50:19

@'it's cool to know nothing':
Köszönöm!
Ezt nem tudtam és most olvasom először.

Szentgáli Zsolt 2022.11.03. 11:07:49

@'it's cool to know nothing': Köszönöm a pontos információkat!

Az egészhez ajánlom mindenkinek szeretettel Szabó Magda "Béla király" trilógiáját. YouTube-on és / vagy videán meg lehet őket nézni jó színházi előadásban

'it's cool to know nothing' 2022.11.03. 12:58:01

A székesegyház bejárata melletti oszlopok tövében három-három kicsi szoboralak (kb. arasznyi magas) volt látható. A bal oldali szoborcsoport teljes, közöttük van IV Béla felesége, Laszkarisz Mária, viszont a jobb oldali szoborcsoportból eltávolították IV Bélát. Ez nem tudom mikor történt, jó lenne utána járni.
További érdekesség, hogy először Trauba (Trogir) menekült IV Béla, a mongolok követelték a trauiaktól a kiadatását, de ők inkább tovább menekítették Ciovo sziget túlsó oldalán levő szigetre, amit ma is Kraljevac (Király) szigetnek hívnak ezért.

'it's cool to know nothing' 2022.11.03. 13:03:33

Még annyi, hogy még a 90'-es években emléktábla volt Klissza várában IV Béláról, utoljára kb. 10 éve voltam ott, akkor már nyoma sem volt a táblának.
Hasonlóan járt a Mátyás király építette Pocitelji vár is, eltűnt a magyar vonatkozású információ.
Jó lenne valakinek lenne ideje ezeket felkarolni, kikövetelni, hogy történelmi kapcsolataink ne menjenek feledésbe a Kárpát-medencén kívül
Szerte Európába vannak még ilyenek, pl. nürnbergieknek sincs semmi fogalmuk arról, hogy miért hívják Dürert Dürernek (lásd türer, Ajtós)

gigabursch 2022.11.03. 13:28:22

@'it's cool to know nothing':
Nem ez az egyetlen eset, ahol a horvátok tagadják, pusztítják a saját és a közös múltat.
Ugyanolyan sovének, mint a románok, csak sokkal mázasabban adják elő.

'it's cool to know nothing' 2022.11.03. 18:27:23

@gigabursch:
Nem akarom elvinni a témát teljesen más irányba, de zárójelben egy megjegyzés ehhez.
Horvát fórumokon gyakran hangoztatják, hogy a magyarok eladták Dalmáciát Velencének 100 000 dukátért, és ezért nem tudott egyesülni Horvátország évszázadokig. Nem tudom, hogy ez van-e a hivatalos történelemkönyveikben, de ez egy nyilvánvaló történelemhamisítás.
Gyakorlatilag Nápolyi Lászlóról van szó, aki Zsigmond idején trónkövetelőként lépett fel, és magát Zárában Magyar-Horvát királlyá koronáztatta horvát főurak támogatásával, amit természetesen senki nem ismert el. Na ez a fószer adta el később Dalmáciát 100 000 dukátért Velencének. Annyi köze van neki a magyarokhoz, hogy Anjou volt és bár Nápolyban született, szülei Nagy Lajos udvarához tartoztak.
Ennyit arról, hogy a magyarok eladták Dalmáciát Velencének, mint a horvátok ellen elkövetett ősbűnt. Arról persze a horvát tesók nem is tudnak, hogy Záráért hányszor küzdöttek magyarok a horvátok oldalán Velencével szemben. Többek között az egyik ilyent, az 1346-os ostromot Tintoretto meg is örökítette.

gigabursch 2022.11.03. 19:15:13

@'it's cool to know nothing':
Tényleg elment a téma.
:-)
De viszont jó!

Viszont - bár folytatnám - abbahagyom, mert jó téma és talán a bloggazda kap ihletet jó cikkekhez és akkor azt majd jól körberágjuk...
:-)

(Amúgy érdekes volt, erről is csak nagyon halványan tudtam. Kis Károllyal a magyar nemesség lezárta az Anjou kérdést, mert annál a faszinál leány ágon sem Árpad, se Gút-Keled vér.)
süti beállítások módosítása