Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Apróhirdetések 1944-ből

A történelem - ahogy az egyszerű emberek átélték - és próbálták túlélni

2022. október 10. - Szentgáli Zsolt

Csere:

„Gettó területén lévő családi házam parkírozot udvarral elcserélném Simonyi úti villatulajdonnal, esetleg ráfizetéssel. Csokonai utca 30. sz. alatt” (Debreczen, május 13.)

Áprilisban és májusban a Budapesten kívüli (vidéki) magyar zsidóságot a hatóságok (a magyar csendőrség és rendőrség) elzárt városrészekbe – gettókba – terelte össze, sokszor erőszakkal. E gettókat a nem zsidónak minősülő állampolgároknak el kellett hagyniuk. Május-júniusban következett az ide bezsúfolt emberek deportálása vonattal. A végállomás általában Auschwitz volt…

 zalaegerszegi_getto.jpg

„Csillagos házban lévő ötszobás, gőzfűtéses, 3 bejáratú, régi bérű lakásomat elcserélném hasonló nem csillagosra. Népszínház utca 20.” (Magyarország, június 20.)

A budapesti zsidóságot tavasszal egyelőre nem zárták gettóba, hanem „csillagos házakba” költöztették össze – ahonnan a kereszténynek számító lakóknak el kellett jönniük. A fővárosi gettót már Szálasi Ferenc „nemzetvezető” állíttatta fel novemberben.

 csillaghaz-195x300.jpg

„Elcserélném jókarban lévő kerékpáromat tüzelőért. XIII. Visegrádi-utca 103. (Magyarország, december 5.)

Amikor a tűzifa (vagy szén) életet menthet. Ha nem lehet pénzért vásárolni, akkor marad a közvetlen árucsere…

 

Vétel-eladás:

„Óvóhelyi pad, 2 m-es ajtó, ablak stb. Eötvös utca 1.” (Magyarország, február 10.)

A márciusi német megszállást követően kezdődtek aktívabb légitámadások Magyarország, köztük a nagyvárosok ellen (bár az elsődleges célpontok az ipari üzemek és a vasútállomások voltak). Akadt, aki igyekezett felkészülni a pincében tartózkodásra…

 negy_fal_kozott_ovohelyek_bunkerek2_450x330.png

„Légóvíztartályt jótállással házhoz szállítok. Hívható 2-6-ig.” (Magyarország, június 20.)

Légó = légoltalom. Ha napokig / hetekig a pincében kell tartózkodni, akkor a tiszta ivóvíz életet menthet!

 

Ki tud róla?

„Marosvásárhelyről dr. Salamon István hadapród őrmester keresi szüleit. Értesítéseket kér: Tábori posta C 516” (Magyarország, november 21.)

Ősz végére Székelyföld már a szovjet hadsereg uralma alá került. A hirdetés feladója nem írhatta meg, hogy pontosan hol van – de a háború bizonyára messze sodorta Erdélytől. Olyan területre, amely ekkor még magyar fennhatóság alatt állt.

 

Állás:

„Nemárja katolikus, intelligens fiatal leányt keresek 7 éves fiam mellé, aki házimunkában is segédkezik.” „Családtagnak számít” jeligére.” (Magyarország, április 15.)

A kor újabb szégyenletes abszurditása: a faji törvények hivő keresztényeket is kizártak a keresztények közösségéből. A hirdetés – nyilván hívő – feladója már nem is adhatott munkát másnak, csak „zsidónak” minősülő embertársának, de ő mindenképpen keresztény nevelést szeretett volna adni a gyermeknek…

 

Különfélék

„Előírásos sárga csillag Börzsönyinél, VI. Lovag utca 14. Vidékre utánvéttel.” (Magyarországi Zsidók Lapja, július 6.)

Ez annyira abszurd, hogy kommentálni is felesleges. A feladás időpontjában alig akadtak már vidéken, akik az ügyben érintettek lehettek…

 

„Üzletem teljes kibombázása ellenére is a munka tovább folyik. „Plasztika”: idősb. Petráss László orvosi ortopéd műszerész.” (Magyarország, október 25.)

Az egyre súlyosabb harcok egyre több embert tettek nyomorékká. A bombázások is egyre erőteljesebbekké váltak.

 bombazott_bp.jpg

„Berkes András 101/322 svéd útlevelének száma No: 27/55.” (Magyarország, november 3.)

Az érintett illető nyilván nem volt eredendően svéd: Wallanberg, Angelo Rotta püspök, Perlasca és mások iratokkal emberek ezreinek életét mentették meg!

 sved_utlevel.jpg

„Gyermekeim, a napokban Pestre érkezem, legyetek nyugodtak. Jóska bácsi.” (Magyarország, november 1.)

Ez bizony kódolt üzenet: „Jóska bácsi” nem más, mint Sztálin, azaz itt a szovjet hadsereget jelenti. Az üzenet talán a nyilas hatalom elől bujkálóknak szólhatott…

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr3817951302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása