Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A magyarság sztyeppei vándorlása - térképeken

Különféle érdekes elméletek (+ az őshaza kérdése)

2022. szeptember 13. - Szentgáli Zsolt

A magát magyarnak nevező törzsszövetség 895 körüli Kárpát-medencébe érkezése biztos támpont.

Azt is megalapozottan állíthatjuk, hogy őseink Etelközből költöztek be.

Az is egyértelműnek tűnik, hogy a nyomok visszamutatnak egészen a Volgán túlra.

A nép egyes összetevőinek távolabbi eredete, az uráli (finnugor) és török nyelvi elemek keveredésének mikéntje és még számtalan más kérdés további kutatások tárgya. Jelen írásomban térképeket mutatok be, különböző elméletekkel.

1_hagyomanyos_terkep.jpg

Első térképünk a hagyományos elméletek alapján készült. E szerint őseink az Urál túlsó oldaláról érkeztek, szállásterületük volt Magna Hungaria (a Volga és a Káma folyók által körülölelt terület), innen átköltöztek Levédiába (ahol a Kazár Birodalom alattvalóiként éltek), majd továbbvándoroltak a Dnyepertől nyugatra Etelközbe és jött a honfoglalás (a térkép jelzi a híres besenyő támadásokat is). Ilyesmivel találkozhatott sok olvasóm a középiskolában.

2_hagyomanyos_2.jpg

Következő térképünk többféle elméletre is utal. Felveti, hogy az őshaza talán a Volga-Káma vidékén lehetett és azt is, hogy esetleg Levédia nem önálló szállásterület volt, hanem talán csak Etelköz egy része. Itt már feltűnik az az elmélet, miszerint a Donyec menti Levédiából, a magyarok egy része 700 körül délre vándorolhatott, a Kaukázus vidékére: ők lennének a szavárdok.

3_piros_es_kek_terkep.jpg

3. számú térképünk szintén egyszerre próbál mutatni több elméletet. A piros nyilak szerint a magyar vándorlása nem a sztyeppén, hanem az erdős és ligetes sztyepp határvidékén történt, Etelköz is egészen északon terült el. A kék nyilak itt is Donyec-menti Levédiára utalnak és csak egészen késői (870!) Etelközbe vándorlásra. Itt is feltüntetik a kaukázusi szavárdokat.

4_fekete_kek_terkep.jpg

4. térképünk is "többelméletes": 750 körülire teszi (és egészen nyugatra tolja) Levédiát, utal az alánokkal való kapcsolatra (ők iráni eredetű nép voltak, akárcsak a jászok), ugyanakkor felveti már az északi, kései és gyors költözés lehetőségét: 850 körül, a sztyeppe peremén, kérdőjelessé téve Levédia létét. (A magyar őshaza itt egyértelműen Nyugat-Szibériába került lokalizálásra).

5_don-kubani_oshaza.jpg

Következő térképünk felettébb izgalmas. Feltételezése szerint a magyarság már a Kr. u. V. században a Kaukázus északi előterében éltek (ahová az Urál déli lejtőiről költöztek), az etelközi tartózkodás pedig sokkal hosszabb lett volna, mint mások feltételezték. A 680-as dátum nyilván az onogurok Kárpát-medencébe költözésére utalhat, áttételesen így a "kettős honfoglalás" elméletére. Levédia itt is Etelköz részeként szerepel. Felvetődik az "északi útvonal" lehetősége - de viszonylag korán, már a VIII. században.

6_turk_attila.png

A 6. térkép Türk Attila, a jelen egyik vezető magyar régészének kutatásain alapul, illetve kifejezetten a régészeti leletekre támaszkodik. E szerint a korai magyarság régészeti hagyatéka egyértelműen az Ural- és a Volga-Káma vidékén lelhető fel. A Volgán átkelve őseink megkerülték a Kazár Birodalmat (írott forrás is utal mindössze három évig tartó intenzív kapcsolatokra), 850 körül érkezhettek Etelközbe. A modern ukrán régészet számtalan ekkori leletet tárt fel a Dnyeper mentén.

Biztos vagyok benne, hogy újabb régészeti leletek feltárása és esetleg az írott és más (pl. helyneves) források újabb elemzése közelebb vihet a korai magyar történelem rejtélyeinek megfejtéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8317930791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.14. 08:18:32

Nagyon jó gyűjtemény.

A legnagyobb erénye, hogy bemutat, feltételez, kérdez és nem 'ex catedra' dogmatikusan kijelent.

Amire kifejezetten érdemes odafigyelni, hogy:
- a vélt nyelvi,
- a vélt/igazolt genetikai és
- a vélt kultúrtörténeti rokonság
három nagyon különböző út.

Csak egy példa:
Attól, hogy egyes népek nyelvükben hasonlatosak, kultúrálisan totál különbözők.
Lásd medvetoros <> szarvas/ló áldozatos népek.

S tök mindegy, hogy egy uráli és magyar összehasonlítást végzek, vagy egy orosz - németet vagy egy orosz - lengyelt.

tamaszlav 2022.09.15. 15:10:42

@gigabursch: Biztos ez? Mert a nyelvi és régészeti nyomok eddig is ugyanarra az útra vitték, és ezt most megtoldotta az archeogenetika is szépen.

Projekt678 2022.09.15. 20:57:51

@Sólyom Tomi: Miért kell ide ez az alpári stílus ?
süti beállítások módosítása