Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

Különleges brit tankok a normandiai partraszálláskor

Percy Hobart "mókás találmányai"

2022. június 06. - Szentgáli Zsolt

Az előző posztomban már írtam, hogy a brotek azért is érhettek el nagyobb sikereket kisebb veszteséggel a normandiai partraszálláskor, mert bevetették Percy Hobart tábornok és csapatának "mókás találmányait" - speciális tankokat.

Ezek közül hoztam most néhányról képeket.

dd-tank_1.jpg

Néhány Sherman tankot felszhereltek úszásra alkalmassá tévő ponyvával. E propellerrel hajtott járművek már az első hullámban támogatni tudták a rohamozó gyalogságot.


sherman_2.jpg

Úszásképes tank felhúzott ponyvával.

crab.jpg

Néhány tank (Sherman vagy Churcill) elejére forgó láncokat szereltek - ezek felrobbantották a gyalogsági aknákat, így a katonák bátran nyomulhattak előre.

char_sherman_crab-in_action.jpg

"Rák" becenevű Sherman tank működés közben.

churchill_avre.jpg

Chruchill AVRE: függőhidat szereltek néhány brit nehézharckocsi elejére: fél perc alatt át tudtak vele hidalni szélesebb árkokat.

churchill_avre_szines.jpg

Itt éppen a gyalogság és a járművek folyó-átkelését teszi lehetővé e nagyszerű találmány.

churchill_tarack.jpg

A "Repülő Szemétládának" is becézett tank hagyományos ágyúja helyett 290 mm-es mozsarat kapott. Ezzel hatékonyan tudtak megerősített beton-fedezékeket is szétlőni.

churchill_crocodile-1.png

A "Krokodil" lángszóróval felszerelt tank volt: 1000 literes tartályt húzott maga után, lángját akár 100 m-éterre is el tudta spriccelni. Fedezékek elleni harcban használták.

a_churchill_crocodile_sends_some_love_down-range.jpg

Lángszórós Churchill működés közben.

percy_hobart.jpg

Percy Hobart vezérőrnagy: újító szellemű, emberi életét féltő és kímélő katona volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1117849515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2022.06.08. 15:07:21

Egyszer volt nálam kölcsön egy könyv, amiben ezeket is, meg sok más hasonlóan agyafúrt találmányt részleteztek, mint pl. a különféle rakétás megoldások (repülőgép ellen hajóról sodronyt fellőve, partraszálláshoz sziklára sodronyt fellőve, a tengeralattjárók elleni Hedgehog stb.), a szállítóhajók védelmére készült "páncél" szurokból, gránitból és nem tudom, még miből, a partraszálláshoz a Mulberryben leparkoló hajókról a partig vezető úszó hidak, melyek kormányozták a rajtuk haladó teherautót, és így töksötétben, éjjel is használhatóak voltak stb.

Viszont nem emlékszem rá, hogy ki írta és mi volt a címe. PLS, akinek beugrik a dolog, írja meg.

Köszi!
süti beállítások módosítása