Érdekes írások azoknak, akik érdeklődnek a közelebbi és távolabbi múlt iránt

Történelem Mindenkinek

Történelem Mindenkinek

A 2006-os választás plakátjai

Folytatódik a sorozat

2022. szeptember 24. - Szentgáli Zsolt

Rendszerese olvasóim talán már várták is a folytatást: most az első olyan rendszerváltás utáni választás plakátjaihoz értünk, amikor a kormány ismét bizalmat kapott a választóktól.

A fiatalabbak kedvéért: a 2006-os választásoknak úgy futott neki az ország, hogy a MSZP-SZDSZ koalíció kormányozta az országot és Gyurcsány Ferenc volt hazánk miniszterelnöke.

mszp_gyurcsany.jpg

Egy klasszikus plakát: az aktuális miniszterelnök szerepel a nagyobbik kormánypárt plakátján, szelíd mosoly, háromszavas szlogen + 10 konkrét ígéret.

mszp_kiss.jpg

Ma már talán kevesen emlékeznek Kiss Péterre, de 2004-ben, Medgyessy Péter belső megbuktatásakor az MSZP elnöksége őt javasolta a helyére, azaz ő lett, lehetett volna hazánk miniszterelnöke. Ki tudja, hogy alakult volna a magyar történelem, ha 2006-ban az ő vezetésével kampányolnak a szocialisták?

mszp_2.jpg

A nagyobbik kormánypárt a pozitív üzenetek mellett negatív tartalmú plakátokat is kihelyezett: a legerősebb ellenzéki párttól óvó plakát nem véletlenül dolgozik narancssárga színekkel...

szdsz_2.jpg

A kisebbik koalíciós párt plakátra tette húzóarcát, Kuncze Gábort + egy gyermeket. Magukat liberálisként határozták meg, klasszikus színűk pedig a kék.

szdsz_3.jpg

Ez a plakát a két forduló között készülhetett: megköszönik az első forduló listás szavazatait, egyúttal pedig a kormánypárti (a legtöbb körzetben a második fordulóban MSZP-s) jelölt támogatására buzdítanak. Megint ugyanazzal a kisfiúval.

fidesz_2.jpg

2006-ban egyértelműen a Fidesz volt a legerősebb ellenzéki párt. Plakátjuk egyszerű üzenetre épül: váltsuk le a Gyurcsány-kormányt! A két ujjból formázott V betű egyértelműen a győzelem klasszikus jelét mutatja.

fidesz_2_1.jpg

Egy újabb egyszerű üzenet. A narancsszín erőteljesen dominál. A dátumból kiderül, hogy a két forduló között készült.

fidesz_3_1.jpg

Ezen a Fidesz-plakáton konkrét ígéreteket olvashatunk - mégheozzá erős kritika éllel megfogalmazva, az aktuális kormányt kritizálva. Látható, hogy a mondatok kifejezetten szociális tartalmúak.

fidesz_4.jpg

Egy Fidesz-palát, ami nem narancssárga: a piros szín egyértelmű utalás: a szocialista-szdsz-es kormány miatt romlott a lakosság helyzete...

kdnp_1.jpg

KDNP-plakát -furcsa színben. A dolog érdekessége, hogy a párt ekkor már nem indult önállóan. Azért a Fidesz-logó persze megvan, bár nem túl nagy méretben. A képen a két pártelnök fog kezet. A fenti jelmondat Rákóczitól származik.

miep_jobbik.jpg

A múlt és a jövő találkozása egy plakáton: a MIÉP 1998 és 2002 között parlamenti párt volt, de 2002-ben kiestek. A Jobbik ekkortájt kezdett komolyabb erővé válni, de az áttörés még váratott magára...

miep_jobbik_2.jpg

Három név - három generáció. A kisgazdapárt - amely 1998 és 2002 között még a kormányban szerepelt, a 2002-es választásokon megsemmisült. A Jobbik pedig ekkortájt próbálkozott a pártszerű létezéssel. Csurka István Kádár-kori drámaíróból lett a magyar nemzeti radikalizmus húzóarca és megmondóembere.

munkaspart.jpg

A kormánynak balról is akadt ellenzése: a valaha 4% feletti (de parlamentbe soha be nem jutó) Munkáspárt - és Thürmer Gyula, mint "kirobbanthatatlan" kádárista.

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2317938898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2022.09.25. 13:27:06

Egy nagyon rövid vicc.
20 éves az SZDSZ.

gigabursch 2022.09.25. 18:31:11

Tanulságos visszatekintő
süti beállítások módosítása